Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Žloutnutí okurek - proč?

Od: bobule* odpovědí: 12 změna:

Dobrý večer, mám prosbu: při pěstování okurek ve skleníku nám každý rok okurky krásně nakvetou a začnou růst i bohatě plody, ale zhruba když je plod tak ve velikosti 2-3cm i více, tak jich značná část začne od květu jakoby se scvrkávat a žloutnout až zajdou úplně. Takže úroda je minimální a přitom start naprosto v pořádku, ale jak trochu okurčičky poporostou ... Neví někdo co by to mohlo způsobovat?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kytka*
hodnocení

0x

Rostliny mohou být napadeny sviluškou. Důležité je také dostatečné hnojení na plod /hnojivo na okurky/ a dostatečná vlhkost.

stafan*

Sviluška má velmi rada okurky.. Sosá listky a ty usychají. Dá se lehce zjistit, poněvadž napadený listek je olemován pavučinkou, pak žloutne a opadá. Když sežere okurky vrhne se na papriku, atd. Zníčit ji ve skleniku bez postříků je problem.

bobule*
hodnocení

Nejde o listy, ale o plody ;)

kytka*

Vy to stále nechápete, ty plody vyrůstají z lodyhy ze které vyrůstají i listy . Je nutné toto podchytit a ošetřit, jinak se toho problému nezbavíte.Právě malé plody jsou na to náchylné.Zdá se jak má rostlina krásně nasazeno, to bude úroda a během 2 dnů je to vháji.

bobule*
hodnocení

jsem amatér ;)děkuju za rady ;)

kytka*

To je v pořádku, ale je to tak , věřte. Vše se vším souvisí, listy souvisí s plody.Hlavně je důležité dobře větrat.

bobule*
hodnocení

Jaký postřik je na ty svilušky nejučinější?

kytka*

Pokud můžete nyní skleník pořádně větrejte/jestli tam ovšem nic nemáte/.Mírný mráz svilušku zahubí. Jinak účinné jsou Fast M,Vertimec 1,8EC,Omite 30W,Biool, aplikace musí proběhnout 3x po 5-7 dnech,teprve pak bude účinná/toto se aplikuje ale již na rostliny/

bobule*
hodnocení

Svilušku tam občas máme. Na to si dáváme pozor, ale ta většinou vysává listy, ale tohle se děje u zdravých rostlin plných plodů, který postupně žloutnou od květu. :( A nejsme schopni zjistit proč, dostatek hnojiva i zálivky mají *modla*

kytka*
hodnocení

0x

Hnojivo na list HYCOL je dobré na tento problém. Ale sviluška je velký problém.Tu je třeba zlikvidovat*bum*

limetka*
hodnocení

0x

Pokud by vás opravdu trápily svilušky, ve skleníku můžete použít biologický preparát Phytoseiulus persimilis - jedná se o dravého roztoče, dodává je např. brněnská firma Biocont laboratory. Ještě by mne zajímalo, jestli vám postupně odejde celá rostlina nebo jen ty nasazené plůdky, protože pokud jen ty okurky, tak příčina bude někde jinde (Čím hnojíte a jak často? Kolik let po sobě pěstujete okurky ve stejné zemině? )

V odpovědích "na zahradě" uvádí jedna tazatelka po poradě v zahradnictví příčinu vadnutí plodů okurek po odkvětu: příliš velké množstvím vody při zálivce. Sám jsem to zatím nevyzkoušel, ale měl jsem ten samý problém minulá léta tak letos vyzkouším radu a budu šetřit zálivkou. Všechno chce svoje věřím, že nadměrná zálivka škodí. Vždy jsem zaléval při velkých vedrech ráno a večer a vydatně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]