Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdouloň

Od: marie* odpovědí: 4 změna:
Nevím jestli to jmenuji dobře, ale říkáme tomu kdouloň, kvete to zjara, krásné růžové květy, dost veliké. Letos prvně jsem na tom viděla plody takové hruštičky. Když jsem ji rozkrojila, jsou v tom tmavá jadérka, něco podobného jako v hrušce, nebo v jablku. Chtěla bych se zeptat ,jestli nemáte zkušenosti, když zasadím ty jadérka, jestli mě vyroste keřík, nebo jestli se to nemusí roubovat .Díky za radu.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

vok
doplnit odpověď
hodnocení

0x

no ja myslim, ze to bude jako u vetsiny ovoce. tedy, ze vyroste (urcite % seminek), ale ker bude rozhodne plany. Takze jedine jako okrasny nebo ho potom naroubovat z matecne rostliny.

Jinak me napada Vas upozornit, ze kdoule se syrove neji. delaji se z nich hlavne kompoty a dzemy. Nebo se pouzivaji na provoneni pradla v satniku (nesmi se dotykat obleceni). Chce ho pestovat ve velmi teplem podnebi, aby vytvoril dost cukru, takze u nas asi jizni Morava.

Pro ukazku jsem nasel fotku, kterou prikladam.

marie*
Děkuji za radu.Já chci tu kdouloň jen jako okrasný keř, ne na jídlo.Zkoušela jsem to namnožit i z větviček, tak uvidíme jak to přežije zimu.Jinak tady z toho keře jsou zase hruštičky, když jsem ji přinesla do práce, tak mě ji chtěli sníst, není to k rozeznání od ovoce.Ještě jednou díky a zdraví Marie.
al bunda*
Kdouloň se používá jako podnož pod hrušně, tedy hrušně se roubují na kdouloň. Ovoce - kdoule - je výborné k výrobě kompotů a marmelád ať samotné nebo v kombinaci s jiným, které dozrává ve stejnou dobu. Množí se semenem. Hodně zdaru.

yenda*
doplnit odpověď
hodnocení

0x

Pokud chcete pěstovat Kdouli pouze pro okrasu, není to v našich podmínkách žádný problém. Babičce rostla u plotu, najaře vždycky vykvetla a na podzim jsme sklízeli plody velikosti slepičího vejce. Nikdy jsme je nejedli a babička je dávala do prádelníku. Kdoule přežila i ten největší mráz.

ovoce.smejkalovi.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]