Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jake rostliny na terasu na jižní stranu

Od: dissketa* odpovědí: 6 změna:

Prosím poraďte mi, jaké rostliny jsou vhodné do velkých květináčů nebo nádob na terasu, která je celý den na slunci.

Hledám inspiraci pro trvalé osázení větší terasy - nějaké zkušenosti s pěstováním mám, ale spíš ze zahrady. Teď bych ráda pěstovala nějaké větší rostliny, keře nebo stromky na terase, ale nevím, které jsou vhodné na přímé slunce a jak velké květináče potřebují. Nechci pěstovat muškáty a petunie, radši bych něco většího, trvalejšího, zajímavějšího. Nechci ale stěhovat vše na zimu na chodbu, proto mě zajímají vaše zkušenosti s trvalým pěstováním v nádobách venku.

Můžete se někdo podělit o zkušenosti? případně pro inspiraci i nějaké foto? Děkuji.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Máme velkou terasu k jihozápadu. 5ešila jsem asi před 8 lety stejný problém. Začala jsem z lesa, modřínky, smrčky i borovičku mám. Do velkého květínáče, dolu nasázím netřesky, doplním kameny z různých výletů, kosek dřeva, a v létě k některým naseju afrikány, nebo vsadím lobelky, aby nevysychala tolik zem. Pravidelně sestřihujeme. Pak můžete použít buxusy, thuje, stříbrné smrčky. vše nechávám přes zimu venku, jen zakryji bublinkovou folií květináče, aby nepromrzla moc zem. na podzim se musí dost zalít, protože když zajdou, tak ne zimou, ale mrazem. zatím vždy vše přežilo.*slunce*potom oleandry, palmy, ale ty musíte uklidit na zimu .

dissketa*
hodnocení

Děkuji za radu, máme už pár let dvě borovičky v květináči a zatím se jim daří bez jakékoliv extra péče, ale to je asi z jehličnatých všechno - nejsme zrovna fanoušci jehličnanů. Zeptám se ale na to zakrytí bublinkovou fólií - tou v několika vrstvách prostě obalíte květináč? i sdola a shora? (takže když nemrzne a prší, voda se nedostane do květináče?) Omlouvám se za lehkou natvrdlost, ale v tomhle směru mám nulové zkušenosti. A přes léto máte ty metry folie kde? ve sklepě? (ten nemáme)

Děkuji

Spíš jen od spodu a na bokách květináčů, Stačí i deka, stará bunda...Když je do - 12, tak vydrží i bez toho, u nás letos bylo - 28, tak jsme to dělali. Skladujem to ve sklepě. Já začínala s tím z lesa, protože jsem měla strach, že to zahyne, pak jsme koupili thuje a stř.smrčky. Ještě je pěkné dolů dát vřes... když nechcete jehličnany, tak není špatná převislá, nebo kudrnatá vrba- jíva, nebo i břízka. Dá se to různě splétat, střihat. jestli bydlíte někde v teplejším kraji, a ve vyšším patře máte terasu, tak myslím, že Vám to v pohodě přežije bez velké péče. Ještě mě napadla kanadská borůvka, měli jsme ji tři roky na terase v květináči, ale pak jsme ji dali do zahrady do kůrek. Máme i červený javůrek v květináči, ale pěstujem ho jako bonsai, takže střihat a tvarovat. Myslím, že výběr je velký a hlavně to chce zkoušet, něco se podaří, něco ne. Já vše doplňuji letničkami, aby něco kvetlo. Pak je ještě dřišťál, ten je barevný, zimolez, ten se plazí. Tak ať něco hezkého vyberete.*palec*

kytka*

dissketa- Posílám fotečku pro inspiraci, jinak další máte ve vnitřní poště.

Jake rostliny na terasu na jižní stranu
dissketa*
hodnocení

děkuji za obrázky, ale připadá mi, že zrovna vřes není na plné slunce nejvhodnější... Navíc bych dala přednost něčemu vzrostlejšímu...

hodnocení

0x

Bambusy, Jesenec, Poncirus, Durman, Delonix, Fíkovník smokvoň, Wistárie čínská, Granátovník, Rohovník, Tomel japonský, Kiwi, Opletka, Erythrina, Kalina, Vavřín ušlechtilý, Bobkovišeň lékařská, Pistácie, Olivovník, Dasylirion, Meconopsis, Kalokvět, Styrač japonský, Jasmín nahokvětý, Sasa, Jalovec a další a další... teď už si jen vybrat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]