Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

JAK NA PUKLICE?

Od: asta* odpovědí: 8 změna:

Mám Yuku a nemůžu ji zbavit puklic :(, mechanicky jsem ji očistila, důkladně osprchovala, odstranila hlínu a proprala kořeny, umyla květináč, dala novou hlínu a lehce ji postříkala leskem na kytky *uf* , mám ji už dlouho a vše bylo ok a teď i po této akci se ji zase puklice vrátili. Nechci používat chemie, ale začínám býr bezradná. Co s tím? *nevi* Díky za rady :)

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Je to velký problém bez chemie, také s tím bojuji. Já vždy umyji důkladně vodou s obyčejným mýdlem, trochu vody s mýdlem naliji i do zeminy. Nějaký čas to vydrží a objeví se znovu, tak zase umyji. Také jsem dala pár kapek do vody tea -trea oleje, a hadýrkem tím roztokem, otírám.Na yuce je sice nemám, ale na kávovníku, oleandru i na difenbachii, ale tam se už neobjevují. S tím leskem na květiny opatrně, mé známé to zničilo několik květin. Záleží, kde se koupí a od jaké firmy. Jinak jsou na puklice různé prostředky chemické i bio, ale ty nejsou moc účinné. Ještě kdysi ukazovali v Receptáři, obalit dole na kmínku kouskem glaspapíru, že ho nepřelezou, očistit listy a čekat co to udělá. Nezkoušela jsem, ale myslím, že na té yuce by to šlo zkusit.*slunce*

lidka*
hodnocení

1x

Já jsem marně bojovala s puklicemi na krásné mandarince. Byla nádherná - s bílými voňavými kvítky, zelenými i oranžovými plody. Najednou jsem zjistila, že má lepkavé listy a to byl její konec. Pečlivě jsem odstraňovala ty hnusné potvory, omývala, stříkala přípravkem, ale nic nepomohlo. Zbyly mi jenom fotky. *plac*

Jinak jsem našla tuto radu: *klik*

Účinný a neškodný prostředek?

Než stihnou škůdci zničit všechny vaše krásné rostliny, můžete sáhnout po ochranných přípravcích. A nemusí to být ani v bytě poměrně nebezpečná chemická ochrana, ale i čistě přírodní a nezávadné přípravky na bázi řepkového oleje a lecithinu. Fungují tak, že hmyzím škůdcům zalepí dýchací otvory a tím je usmrtí. Proto je třeba roztok aplikovat důsledně na všechny části rostliny, včetně spodní strany listů. Pro lepší smáčivost se do postřiku přidává i několik kapek jaru, aplikovat jej můžete obyčejným rozprašovače na květiny. Ten ale nezapomeňte po práci také propláchnout, aby se jeho otvor nezalepil rovněž.

doplněno 28.02.10 17:21:

Zde doporučují hypermangan - to čtu poprvé: zahrada.cz/...=

doplněno 28.02.10 17:37:

Zde jsem našla ještě bezvané rady, jak bojovat s puklicemi:

citrusari-brno.estranky.c/...

lidus*
hodnocení

1x

Jak píše kytka bez milosti vyhodit jinak to budou mít za krátko všechny rostliny.Nemá smysl bojovat .

limetka*
hodnocení

1x

Bohužel, bez chemie to v tomto případě nepůjde, a to proto, že v době, kdy se larvičky těchto potvor rozlézají po rostlině, jsou pouhým okem nespatřitelné. Pak se zakuklí pod voskový štítek a tam je zase nemůže zasáhnout postřik. Proto je třeba stříkat (např. Mospilanem) dvakrát, v intervalu cca 5 - 7 dnů. Bez postřiku se dočkáte jedině toho, že se vám puklice rozlezou i na další květiny (vlastní smutná zkušenost). Tak držím palce, ať je úspěšně zlikvidujete! P.S : taky nejsem velkým příznivcem chemie ;)

kytka*
hodnocení

0x

už tu hodně debat o puklicích bylo ,zadejte si do hledat a přečtete si rady. Já když mám napadenou jednu květinu puklicemi- bez milosti ji vyhodím .

binka*

Tak tak. Měla jsem šefleru až ke stropu ,měla puklice. Co já se s ní natrápila, lístek po lístku omývala, stříkala, zkoušela vše možné i nemožné a nakonec jsem ji stejně vyhodila. To je jako boj s větrnými mlýny. Bylo mi to líto, měla jsem ji vypěstovanou z jednoho malého lístku, byla stará přes deset let...*plac*

Je to jen na Vás, zda se pokusíte bojovat, ale určitě použijte chemii- např. Biool, jinak nemáte šanci. Puklice je snad nejhorší škůdce.

asta*
hodnocení

Já nejsem schopná vyhodit nic, já dávám všemu šanci, i když někdy mám už vztek, že nic nepomáhá *bum*, všechny kykty co mám, jsem si vypěstovala sama. I z obchodu je koupím umírající a doma je dám do pořádku, protože tam by je na 100% vyhodili. Měla jsem napadený benjaminek (má už 2m do výšky) a nějak se mi ho podařilo zachránit. Asi jsem byla urputnější než ty puklice, protože mu daly pokoj. *ua* Tak hurá do dalšího boje, ale vyhazovat - to néé. *sok*

kytka*

věřte mi budete je mít za chvíli na všem, no jak myslíte.*nevi*je to Váš boj.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]