Nejste přihlášen/a.
Prosím o pomoc, mám asi 15 let monsteru, krásně rostla,ale přestěhovali jsme se a musela jsem ji umístit do rohu místnosti kde není moc světla a od té doby osychají okraje listů,listy již nemají tak tmavou barvu. Je problémem umístění? Poraďte prosím.
Mám monsteru víc než 40 let. Přežila se mnou už ledacos a taky místo, kde stála. Ale jednou za čas, cca 5-7 let, ji ustřihnu vršky, se 6ti listy. 3 listy nechám, ostatní odlomím. Postavím ji do vody v lahvi od okurek a když pustí kořeny, vyhodím všecko z květináče nebo rozstříhám a rozdám. Květináč vydrbu v horké vodě, dám novou drenáž a novou hlínu a novou rostlinu zasadím. Znovu se narodí.
Strašně rychle začne růst a to až tak, že po nějaké době 3-4 roky musím uříznout cca třetinu rostliny, uhýbá před stropem. Pustí nový vršek a roste zase jako o život.
A to, že jí schnou okraje listů, je tím, že byla zvyklá na jiné prostředí. A taky je tam jiná vlhkost vzduchu než na starém bytě a vy zalíváte a rosíte pořád stejně.
Zmlaďte ji a ta nová rostlinka si na nové prostředí zvykne rychle.:D Nemá cenu nechávat víc listů než 3, mám vyzkoušené, že to se jí líbí nejvíce.
Děkuji za rady, jste úžasní, provedu omlazení a budu se těšit že opět krásně poroste. Je pravda,že změna prostředí jí moc neprospěla, stěhovali jsme se z paneláku do domečku a klima i světelné podmínky jsou v domku zcela jiné, bydlíme na mýtince v borovém lese a z paneláku plného světla do stromy stíněného domku, to je opravdu rozdíl. Rozdala jsem spoustu květinek,kterým se v těchto podmínkách přestalo dařit a bylo mi jich líto,jenomže jsme měli vždycky doma spoustu kytiček a nedovedu si představit život bez nich.
Existuje spousta rostlin, které se dají pěstovat v domech či bytech. Je ale potřeba nejprve zhodnotit, jaké podmínky jsme schopni jim zajistit a podle toho volit jednotlivé druhy. K monsteře přikládám kartičku s jednoduchým popisem jejích požadavků pro úspěšné pěstování.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.