Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký stromek,keř či vyšší rostlinu na balkon?

Od: inulina* odpovědí: 37 změna:

Máme balkón na slunečné straně (jihozápad). Máme tu dost větrno. Potřebovala bych poradit nějakou větší rostlinku nebo stromek, který bych mohla umístit do velkého květináče.

Další háček je v tom, co s touto květinou či stromkem v zimě, až přijdou mrazy? Potřebuji vybrat něco, co bych mohla uskladnit i přes zimu v chodbě paneláku, kde je cca +10°C nebo ve sklepě. Existuje vůbec něco takového? *nevi* Předem děkuji.

37 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Oleandr je dobrá volba, nebo pro začátek zkuste nějaký jehličnan - stř. smrček, modřín, thuji, nebo jen obyčejný smrček z lesa. Dolů nasázejte netřesky, nebo mechy, a ten pak na zimu nemusíte ani uklízet, jen trochu zakrýt. Mám takových stromků na terase hodně, sestřiháváme je, a daří se jim mnoho let dobře.

kytka*

také bych tam dala oleandr nebo durman/trumpety/ Já pěstuji ve velkých květináčích celoročně také trvalky keříky.

doplněno 25.02.10 17:04:

Podle ročního období vždy přizdobím tím co zrovna aktuální ,toto byl podzim s tykvičkami.

Jaký stromek,keř či vyšší rostlinu na balkon?

binka*
hodnocení

0x

Já bych zkusila oleandr. Ten má rád sluníčko, vítr mu tolik nevadí a v zimě 10 stupňů snese. A roste jako blázen.

doplněno 25.02.10 16:59:

Ještě mně napadl brslen - euonymus. To je okrasný listnatý keř, bud v zelené formě,nebo bíle panašovaný. Jeden mám na balkóně už dva roky, na zimu ho neuklízím.

333tereza
hodnocení

0x

Já bych asi volila plnokvětý oleandr.

inulina*
hodnocení

Děkuji moc.

Ještě jsem zapomněla, aby to nebylo nijak jedovaté, kvůli dítěti *hi*

doplněno 25.02.10 17:02:

Jinak ten oleandr se mi moc líbí, nádherně kvete, ale tuším, že je právě jedovatý. Raději bych volila tu thuji. Ale je jich hodně druhů, tak si nejsem jistá, která je ta pravá do pořádnýho horka.

binka*

Aha, tak to pozor - oleandr je jedovatý, hlavně květy. Tak to nevím, nevím. Záleží,jak staré je dítko, pokud je to malý prcek, radši bych neriskovala.

inulina*
hodnocení

Dvouletý dítko. Sice nic zeleného (včetně zeleniny) :D jíst tenchce, ale jistota je jistota

binka*

Přesně tak. Nikdy nevíte, co ho napadne - hele, na zemi je pěkný růžový kvítek, jestlipak je taky tak dobrý? A neštěstí je hotovo.

To by jste ho ani na vteřinu nesměla pustit z očí.

inulina*
hodnocení

A jehličnaté stromky nebo ty thuje myslíte, že by mi mohly vydržet mrazy na balkoně? Nebo raději dát do chodby? Měla jsem tam vrbičku (zasazenou pomlázku, trochu jsem jí zateplila, ale nijak se mi nezdá, připadá mi, že asi zmrzla).

binka*

Vydrží, to se nebojte. Ale nesmíte zapomenout občas zalít. I ta vrba vám spíš uschla, než zmrzla, pokud byla zateplená.

inulina*
hodnocení

Nad tím jsem právě dumala, zda zalít nebo ne, byla ovázaná od listopadu do dneška v pytli, ve kterém bylo snad tisíc novinových kuliček :D

kytka*

vrbu a thuje nemusíte uklízet ani přikrývat. Já to mám celou zimu venku, zvlášť letos měly pěknou peřinku, a bude se jim dařit.Je tolik možností, nepřeberné. *tuc*

kytka*

Dám Vám tip na nejbližší dny které naámpřinesou jaro, velikonoce , Natrhejte si někde zlatý déšť a kroucenou vrbu, zastrčte do květníků /ono to snadno vydrží až do doby kdy budete moci obměnit , mě to většinou zakoření:Dtakže běžím pro další květináče ,je mi líto to vyhodit. Dávám 2 fotečky pro inspiraci, jednoduché a levné a nejedovaté .

Jaký stromek,keř či vyšší rostlinu na balkon? #2

kytka*
hodnocení

0x

ještě ten druhý námět

Jaký stromek,keř či vyšší rostlinu na balkon? #3
binka*

Kytko, vy jste normálně kouzelník. To je moc pěkné, máte za to ode mně body.

kytka*

Díky, já už dnes přemýšlela ,že osázím truhlíky -už příští týden. Budou to macešky a sedmikrásky, už se těším ty přežijí dobu než budu moc dát muškáty. A o víkendu zase nabarvím veliké kraslice, ať to mám připravené. Už to nemůžu vydržet. Ono je tak krásně*slunce*

Jaký stromek,keř či vyšší rostlinu na balkon? #4
binka*

Dneska bylo fakt nádherně.Já jsem řádila ve skleníku, přistřihla jsem muškáty, všechno si pěkně připravila, však to znáte. *ua*

inulina*
hodnocení

No krásné fotky :) Taky už se nemůžu dočkat. Dnes jsem vypucovala balkón a vystrčila tam květníky s tulipánama. Začaly už pomalu rašit, tak snad vylezou a vykvetou :) Na léto tam plánuju dát opět muškáty, tentokrát zkusím klasické, nepřevislé. Loni byly tolik rozrostlé, že se tam člověk nemohl ani hnout *smich*

inulina*
hodnocení

Vypadá to moc krásně. Vrbu jsem tam měla loni. Zakořenila mi a krásně se rozrostla. Ale asi zimu nepřežila. Nevěděla jsem, jak s ní naložit na zimu, tak jsem jí celou ostříhala a zavázala do pytle, který byl vyteplený. Ani jednou nezalila, no nevím, jestli z toho ještě něco bude

Jaký stromek,keř či vyšší rostlinu na balkon? #5
binka*

Ale tak nesmutněte, chybami se člověk učí. Pořiďte si novou , už víte, co s ní máte příští zimu dělat. :)

inulina*
hodnocení

Zkusím nové vrbové proutky vysadit, ujaly se loni rychle, nebo bych možná volila i tu thuji, ta asi také není jedovatá ;)

kytka*

ještě jarní zápraží nic to není ,ale přicházejíci to potěší, že je pěkně vítáte.:D*frajer*

Jaký stromek,keř či vyšší rostlinu na balkon? #6
inulina*
hodnocení

*hej*Krásné to máte. My už máme také na dveřích jarní věneček (ale jen v předsíni) v panelácích to jinak nede ;)

kytka*

Toto je loňské letos mám ještě zimní /viz. obrázek/, ale chystám se to změnit, jen co koupím ty kytičky

Jaký stromek,keř či vyšší rostlinu na balkon? #7
kytka*

nebrečte*plac*ona Vám obrazí já je taky ostříhám a pak rostou nevyhazujte nic!Nazdobte to mašličkami a pak je sundáte až se začne zelenat.Dolů zasaďte macešky nebo petrklíče , co budou nyní mít a budete mít jaro zapíchněte k ní zlatý déšť a je vystaráno!

inulina*
hodnocení

Už se na tu velikonoční výzdobu těším :) Miluju, když venku kvetou narcisky a tulipány, dříve jsme to tak měli na zahrádce u rodičů, úplný balzám na duši..

doplněno 25.02.10 17:43:

Jó jaro, to by mohlo být celý rok :-D

kytka*

léto je nádherné plné barev už se těším

Jaký stromek,keř či vyšší rostlinu na balkon? #8
inulina*
hodnocení

Fandím hlavně květnu, když kvetou stromy, šeříky apod. To je taky lahoda pro oko. Koruny stromů, když jsou bíle nebo růžově obalené kvítky. No máme se na co těšit, zima už je pomalu za náma.

kytka*

Až to jarně vyšperkujete dejte fotečku , ať máme inspiraci, díky.

binka*

Kytko, ty tykve na první fotce si pěstujete sama? Já jsem je měla asi před třemi lety na kompostu a byly to tak mohutné rostliny, že se vyšplhaly sousedům na modřín...*smich* nenapadá mně žádné jiné místo, kde bych je mohla pěstovat. Kupovat v zahradnictví se mi je nechce, u nás za ně chtějí 35,-Kč.

kytka*

Tyto ykve jsem dostala a jídlo, byly veliké ale seděla jsem zrovna venku na lavičce , když mi je známá přinesla , tak skončily v květináči. A nadělaly parádu. Zrovna dnes jsem zasela pár semínek, jsem zvědavá jestli mi vyrostou. Jinak je kupuji, malé za 12-15 kč velké za 30-40kč.To už bych musela mít pole abych to vše mohla pěstovat:Di když mě to baví, na zimu je nastříkám na zlato a mám zase jinou ozdobu:D

Jaký stromek,keř či vyšší rostlinu na balkon? #9
binka*

Tak teď jste mně navnadila. Mám tam ještě semínka, že bych je letos zkusila znovu?*smich*

kytka*

Jasně zasaďte je ,když máte kde pěstovat. Pak je to krása ,když narostou ,je z nich pěkná výzdoba. od podzimu až do jara.

inulina*
hodnocení

Dám :) Plánuji to na březen.

kytka*
hodnocení

0x

ipodzim s tykvemi je kouzelný

Jaký stromek,keř či vyšší rostlinu na balkon? #10

inulina*
hodnocení

Děkuji všem za rady, až budu mít osazeno, hodím fotečku. Pěkný podvečer *placni*

kytka*
hodnocení

0x

Inulina - myslím,že když dáte pak do květníku nějakou thuji nebo jehličnan rozhodně to bude dobré. Prcek se prvně popíchá a už na to nesáhne, tak,že Vám to nebude osahávat. Bude vědět, že to píchá a už si toho nevšimne. Nemusela byste mít strach,že bude něco trhat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]