Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Petunie uhnívají?

Od: 111* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně pěstování petunií. Nasela jsem si 30 semínek Petunia x hybrida (Pirouette F1) do substrátu pro pokojové rostliny, až na tři vzešly všechny v průběhu cca 7dní. Nyní však začaly ty, co vyklíčily jako jedny z posledních, zmírat. Vypadá to asi takto: rostlinky mají asi dva až tři lístky, které během asi 12 hodin úplně zemění barvu ze zelené na bílou a při tom současně jakoby "zmizí" (vypydá to, jako když uhnijí), z rostlinky zůstane pouze stonek, který za den uschne. Zatím mi takto odešly za tři dny asi tři rostlinky, které byly staré asi jen 7dní. Ty, které vyklíčily jako první (21ks), mají 4-5 lístků a zatím vypadají dobře. Při průběhu pěstování jsem nic nezměnila - zálivka (provádím odstátou vodou v pokoji), teplota, osvětlení i umístění je stále stejné, škůdce okem nepozoruji. Tak se chci zeptat, co by mohlo být příčinou ztrát rostlin. Mám totiž obavu, aby nezačaly podobným způsobem odcházet i ty rostlinky, které jsou již pěkně vzrostlé.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

kytka*
hodnocení

0x

Mohlo by to být substrátem , na pěstování ze semínek je nejlepší substrát na předpěstování.Je specielně určen na tento účela tudíž zemina neobsahu látky, které by mohly sazeničky poškodit. Toť můj názor, uvidíte co poradí druzí.Mám s tím svou zkušenost

limetka*
hodnocení

0x

Jedná se o houbovou chorobu zvanou padání klíčních rostlin, zkuste postříkat nějakým fungicidem (Previcur, Fundazol), jinak je dobré sít do výsevní zeminy, která je dezinfikovaná od výrobce nebo si ji můžete propařit v obyčejné troubě při teplotě cca 120°C. Semínka sít řídce a pokud máte výsevní truhlík něčím zakrytý, tak několikrát denně nechat provětrat. Zalévat rosením a nepřemokřit! Držím palce!

111*
hodnocení

Tak to musím ještě upřesnit s těmi škůdci. Po dopsání e-mailu jsem se na rostliny šla podívat a věřte tomu, nebo ne, na hlíně u jedné rostliny lezl malinký jakoby slimák. Byl asi 4mm dlouhý a asi 0,5mm široký, lehce zbarvený do hněda - spíše průhledný. Nevím, zda- li to bylo mládě slimáka, které by vyrostlo v dospělého slimáka, kterého každý zná, ale kdyby se zrovna nepohyboval, tak bych ho vůbec neviděla. Když se přestal na hlíně pohybovat, byl absolutně neviditelný. To by možná odpovídalo tomu, že lístky z rostlin zmizely. Asi je okusoval, hlavně přes noc. Tak slimák už u rostlin není, tak se uvidí, jak se jim bude daři dál.

kytka*

Jen aby nebyly v zemině co jste do ní sázela vajíčka těch slimáků ,no uvidíte co bude dál.Pozorujte průběžně!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]