Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plíseň sněžná vs ustupující sníh

Od: clayman® odpovědí: 17 změna:

Tak jsem se radoval, že zase začíná být vidět trávník a ono ejhle... plíseň jak malovaná. Načechrané biílé chomáčky. Zahrnul jsem je zpátky sněhem, abych se na to nemusel dívat, ale co s tím?

Obevuje se jen na dvou místech na severní straně domu, jinak ne. Jsou to místa, kde sníh roztál a taje do nich sníh z okolí.

Mám se tím trápit nebo jak se oteplí, tak plíseň sama zmizí?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

myse*
hodnocení

4x

já nejsem odborník, ale Mičurin amatér - ale asi po ní zůstanou hnědé fleky v trávníku (suché). Já to řeším tak, že na jaře až sníh roztaje a trávník jakžtakž vyschne, tak to suché vydrápu hrabičkama, nasypu trochu hlíny a zaseju novou trávu...

ale je fakt, že já to moc neřeším, k životu nepotřebuji anglický trávník bez kouska jetele nebo sedmikrásky. Já beru zahradu jako kus přírody a ta je velmi variabilní... Trávník nestříkám, občas pohnojím a sekám, toť vše...

limetka*
hodnocení

3x

Mívám ji na některých místech každý rok, ale zatím jsem ji chemicky likvidovat nemusela, jen jakmile to podmínky umožnily, jsem ta místa důkladně vyhrabala a sluníčko už pak udělalo své a tráva brzo dorostla. Letos nevím, jak to bude vypadat, zatím koukáme pořád ještě do bíla...*plac*

hodnocení

2x

Nic moc se neděje. Nevíš ještě, jaké bude před opravdovým jarem počasí, nech tedy vše na přírodě. Tráva stejně vyrazí i na těch nejšedějších místech, spíš mrkni na to, která to je. Řeš to až někdy v suchých dnech dubna vertikulací (ono to ruční prohrabování na větší ploše dost bolí a navíc není dostatečné) a modli se potom za pár následujících deštivých dnů. Mám to nyní stejné jako ty, ostatně jako každý rok... a nakonec se radujeme ze zeleného koberce (což mi poněkud kazí porost okolo pozemku...)

hodnocení

díky, já jsem si říkal, že to nebude tak horký :)

... a věřím tomu, že se stejně ke konci roku na nějakou prevenci vykákneš. Zavápníš, přihnojíš... a u tý plísně, když bude stejná zima jako nyní, se zase sejdeme. ;)

hodnocení

to je jasný, nejsem magor lít všude preventivně chemii *smich*

malvinka*
hodnocení

1x

Hrabičky a brigáda:D.

kytka*

Jednoduše vyhrabat, zasypat místa lehce zeminou a dosít semenem na zátěžový trávník, určitě se brzy ujme. Tak bych to udělala já. Po letošní zimě budeme mít asi všichni dost co na trávníku napravovat. Ale já s tím nemám problém, nemusím mít prvotřídní pažit.:D

hodnocení

0x

Tak snaad je to pro tebe ono:

bydleni.cz/...

hodnocení

PR článek jako rada? *sok*

? Vždyť tam, máš doporučení na fungicidní přípravek na likvidaci plísně. Co potřebuješ víc?

Je-li ti to málo, doporučuji ti se domluvit s mrazírnami na pravidelné dodávce sněhu, aby jsi mohl po celý rok přihrnovat.

hodnocení

PR článek prodává fungicit, nic jiného nemá za úkol. Nepřijde mi to vhodné jako rada, jak to dělat. Taky bych mohl najít PR článek na bagry, kde budou jednoznačně říkat: odbagrovat zahradu a přivézt novou hlínu, jinak bude velký problém ;)

Když si projdeš další desítky odkazů, najdeš tam taktéž informace o již zmíněném přípravku. Ten je jedním z řešením tvého problému, protože prevenci jsi zanedbal a tak musíš řešit následky.
Napříště si zajisti, aby byl trávník na slunné straně, nebyl zbytečně a dlouho podmáčený, nedržel se na něm po delší dobu sníh, nebyl ve větší než nutné míře přihnojován dusíkatým hnojivem, byl pravidelně sečen a vyhrabáván. Všechny tyto a jistě ještě další faktory přispívají k tvorbě plísně.
A mimochodem, zasažené místo se jen těžko regeneruje, takže si sežeň menší bagříček, klidně nějaký na doporučení z PR článku, vydloubej s dostatečnou rezervou zasažené místo a pokus se o rekultivaci. A hlavně si ten zasažený trávník nehoď na kompost.

hodnocení

0x

Není to žádný problém. Až sleze sníh, trochu vyschne půda, prořezejte trávník vertikutátorem, prosypejte říčním pískem,dosypte holá místa travním semenem smíchaným se zeminou , která je určená na dosyp fotbal.trávníků/ je také smíchaná s pískem.Trávník se vzpamatuje. Hlavně na jaře vertikutátor,nebojte se, bude to potom vypadat hrozně, ale to je správné. Jinak na podzim se má trávník nechat na větší výšku, protom je odolnější.

radost1
hodnocení

0x

Mám dobrou zkušenost s obyčejným rýžovým koštětem. Prostě trávník"zametete"a plíseň je pryč.Neházejte na ni sníh.

hodnocení

díky všem, na konec pomohli opravdu hrábě. Stačí trávu trošku projet a trává je najednou zpět jak na podzim. Je pár horších míst, ale není to tragédie :) Na chemii se určitě vykašlu, protože to by pak člověk nedělal nic jiného...

honzi*
hodnocení

0x

Pleseň snežná sa bežne objavuje po roztopení snehu. Doporučujem počkať až sa trávnik osuší a potom vykonať jarné ošetrenie trávnika - (vyhrabanie a vertikutácia) venujte zvýšenú pozornosť postihnutým miestam. Zabezpečíte tak lepší prístup vzduchu ku koreňom čím podporíte intenzívnejšie odnožovanie trávnika a rýchlejšie zarastenie poškodených miest. Keď vystúpi teplota vzduchu nad 10 stupňov možte začať s aplikáciou hnojiva na trávniky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]