Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám naléhavý dotaz, přes tuto zimu se mi dost zničila kvítka, zda je to světlem, zimou, nevím, ale velké trápení mám s BAMBUSEM - od stonku směrem nahoru zežloutnoul, a když lehce zmačknu stonek - je dost měkký, jakoby plný vody. Co se stalo? Byla přehnaná zálivka? (Zalévám tak jednou za 10-14dní).
To samé YUCCA - žloutne, padla, a listy se jakoby změnšují do sebe, chřadne... co mám dělat správně, aby tomu tak nebylo? Je na světle, pod oknem...
A poslední dotaz - na hlíně se mi u hodně kvítek dělá jakoby bílá vata... na povrchu. Co to znamená?
Děkuji předem všem za odpověď, moc mi pomůžete...
Jedná se opravdu o bambus? Celkově se ale dá říci, že rostliny prošly tepelným šokem (ve smyslu chladu). Obávám se, že je na záchranu pozdě. Bílá vata na zemině v květináčích je plíseň (i to svědčí o nižší teplotě s nadměrnou vlhkostí), odstraňte ji a doplňte novou hlínu, do zálivky přidávejte hypermangan.
Přímo asi o ten klasický ne...
je to ten, který se dává třeba do velké kytice - zelený, na konci zatočený, s voskem na konci. Já jsem ho asi před 4 lety zasadila, a krásně mi z něj začaly růst listy, a to v několika patrech. Mívala jsem ho v teplém bytě. Loni přesně před rokem jsem se přestěhovala do bytu, kde je chlad, a tmavo. Kvítko ale dost dlouho drželo, povyrostlo i o několik lístečků! Nijak moc přes zimu zde teplota neklesla, je zde tak 17 stupnů. Ale najednou, během posledního měsíce vše začalo takhle umírat.
Vatu ihned odejmu a doplním, jak radíte, snad to bude v pořádku. Hypermangan seženu v lékárně?
Takže mám zalévat méně častěji?
Není to vůbec bambus, je to druh draceny - Dracena frangiana. Je téměř jisté, že je v bytě kolísavá teplota, to draceny rády nemají... Hypermangan v lékárně nebo drogerii... Zálivku takovou, aby bal nevyschl, to záleží na prostředí.
Obr. 1. Chudinka, pravděpodobně občas přelitá, pak zase přeschlá, nedostatek světla v koutě, tepelná nerovnováha prostředí...
Obr. 2. Znaky počínající hniloby, nezabývejte se zachraňováním a pořiďte si za pár kaček rostlinu novou, tahle je nemocná...
Obr. 3. A tahle chudina už tu rvačku o život přestává zvládat. Umístění u topení není ideální, snad lze zkusit rostlinu v horní části odříznout a nechat zakořenit ten listnatý vrchol.
U obou rostlin platí nutnost stálého prostředí bez průvanu s teplotou okolo 21 supňů, dostatek rozptýleného světla, pravidelné zbavování listů prachu (třeba lehkým sprchováním), zálivka vlažnou měkkou vodou a to tak, aby kořeny nebyly potopeny ve vodě (drenáž v dolní části nádoby), hnojení...
Najděte si na netu pod pojmem DRACENA PĚSTOVÁNÍ více informací. Ať se daří!
search.seznam.cz/...
Podle obrázků jsou "kmínky" uhnilé, zachránit by je možná šlo jedině tak, že nad poškozeným místem rostlinky uříznete a zkusíte zasadit a znovu zakořenit. Obě květiny rozhodně potřebují světlo a více tepla (přinejmenším na to zakořenění). pozor na přelití, hlína je evidentně plesnivá.
já jsem také měla jak píšete Vy Bambus , je to opravdu dracena jak píše strejc, uřízla jsem sazenise, protože byly veliké a zasadola. Již mám vzrostlé draceny. Moc jim dopřáváte vodu, to nemají rády. Sazeničky seřízněte a zasaďte po zakořenění do nové zeminy. Juku bez milosti vyhoďte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.