Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bambus - zežloutnul a je měkký - co se stalo?

Od: kyticka* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, mám naléhavý dotaz, přes tuto zimu se mi dost zničila kvítka, zda je to světlem, zimou, nevím, ale velké trápení mám s BAMBUSEM - od stonku směrem nahoru zežloutnoul, a když lehce zmačknu stonek - je dost měkký, jakoby plný vody. Co se stalo? Byla přehnaná zálivka? (Zalévám tak jednou za 10-14dní).

To samé YUCCA - žloutne, padla, a listy se jakoby změnšují do sebe, chřadne... co mám dělat správně, aby tomu tak nebylo? Je na světle, pod oknem...

A poslední dotaz - na hlíně se mi u hodně kvítek dělá jakoby bílá vata... na povrchu. Co to znamená?

Děkuji předem všem za odpověď, moc mi pomůžete...

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Jedná se opravdu o bambus? Celkově se ale dá říci, že rostliny prošly tepelným šokem (ve smyslu chladu). Obávám se, že je na záchranu pozdě. Bílá vata na zemině v květináčích je plíseň (i to svědčí o nižší teplotě s nadměrnou vlhkostí), odstraňte ji a doplňte novou hlínu, do zálivky přidávejte hypermangan.

kyticka*
hodnocení

Přímo asi o ten klasický ne...

je to ten, který se dává třeba do velké kytice - zelený, na konci zatočený, s voskem na konci. Já jsem ho asi před 4 lety zasadila, a krásně mi z něj začaly růst listy, a to v několika patrech. Mívala jsem ho v teplém bytě. Loni přesně před rokem jsem se přestěhovala do bytu, kde je chlad, a tmavo. Kvítko ale dost dlouho drželo, povyrostlo i o několik lístečků! Nijak moc přes zimu zde teplota neklesla, je zde tak 17 stupnů. Ale najednou, během posledního měsíce vše začalo takhle umírat.

Vatu ihned odejmu a doplním, jak radíte, snad to bude v pořádku. Hypermangan seženu v lékárně?

Takže mám zalévat méně častěji?

Není to vůbec bambus, je to druh draceny - Dracena frangiana. Je téměř jisté, že je v bytě kolísavá teplota, to draceny rády nemají... Hypermangan v lékárně nebo drogerii... Zálivku takovou, aby bal nevyschl, to záleží na prostředí.

kyticka*
hodnocení

poslala bych ještě fota - ale nevím jak?

Bambus - zežloutnul a je měkký - co se stalo?
kyticka*
15.02.10 23:12
hodnocení

detail

Bambus - zežloutnul a je měkký - co se stalo? #2
kyticka*
hodnocení

špatná, skleslá yucca

Bambus - zežloutnul a je měkký - co se stalo? #3

Obr. 1. Chudinka, pravděpodobně občas přelitá, pak zase přeschlá, nedostatek světla v koutě, tepelná nerovnováha prostředí...
Obr. 2. Znaky počínající hniloby, nezabývejte se zachraňováním a pořiďte si za pár kaček rostlinu novou, tahle je nemocná...
Obr. 3. A tahle chudina už tu rvačku o život přestává zvládat. Umístění u topení není ideální, snad lze zkusit rostlinu v horní části odříznout a nechat zakořenit ten listnatý vrchol.
U obou rostlin platí nutnost stálého prostředí bez průvanu s teplotou okolo 21 supňů, dostatek rozptýleného světla, pravidelné zbavování listů prachu (třeba lehkým sprchováním), zálivka vlažnou měkkou vodou a to tak, aby kořeny nebyly potopeny ve vodě (drenáž v dolní části nádoby), hnojení...
Najděte si na netu pod pojmem DRACENA PĚSTOVÁNÍ více informací. Ať se daří!

search.seznam.cz/...

limetka*
hodnocení

0x

Podle obrázků jsou "kmínky" uhnilé, zachránit by je možná šlo jedině tak, že nad poškozeným místem rostlinky uříznete a zkusíte zasadit a znovu zakořenit. Obě květiny rozhodně potřebují světlo a více tepla (přinejmenším na to zakořenění). pozor na přelití, hlína je evidentně plesnivá.

kytka*

já jsem také měla jak píšete Vy Bambus , je to opravdu dracena jak píše strejc, uřízla jsem sazenise, protože byly veliké a zasadola. Již mám vzrostlé draceny. Moc jim dopřáváte vodu, to nemají rády. Sazeničky seřízněte a zasaďte po zakořenění do nové zeminy. Juku bez milosti vyhoďte.

teri*

Já mám takový "bambus" už 5 let ve váze, co je zajímavé je, že víc než před rokem začal vršek žloutnout a došlo to až ke spodnímu výhonu listů a tam se to zastavilo...třeba si živiny ukořistil ten výhonek který je k nim nejblíž :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]