Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
marně se snažím doma o pěstování jakékoliv zeleně. Okna mám otočená tak, že cca od 13.00 mi do nich svítí slunce do cca 18 hod. Jedno je kryté balkonem od horních sousedů, takže tam není, tak přímé slunce. Jakákoliv kytka v květináči (i úplný plevel) mi chřadne. Buď zahyne úplně a nebo časem obraší několika novými ístečky (ta radost!), ale ty zůstanou maličké a dál nerostou a další nové také ne. Zalévam odraženou vodou. Rostlinky mám na parapetu doma. Když je v létě dám na balkon, tak tam vcelku rostou, ale po přenesení domů opět původní listy opadají, časem se někdy objeví max. 2-4 nové, ale nerostou, neusychají, prostě jsou pořád stejné. Teď jsem dostala nějakou kytku, kterou moje matka má přes celé okno, po odlomení stonků jí běžně rostou i v obyčejné vodě, přítel ji má na okně v květináči. Občas (max. 1x týdně) ji úplně suchou zaleje vodou přímo z vodovodu (občas se podařilo, že i teplou). Rostlina roste všemi směry. Já ji mám také , zkoušela jsem i stejnou " péči" a výsledek viz výše.
Kde dělám chybu? Děkuji. Nisla
P.S. V akváriu to vypadá stejně, i tzv. vodní mor mi již několikrát zcela zahynul.
doplněno 23.03.13 13:08:Zalévám běžně, přelití nehrozí a bydlím v přízemí. Kytky byly různé, naprosto obyčejné, normálně k obchodě za pár korun k dostání (kalanchoe, atd.) A vyzkoušené mám i slunce či polostín, protože do jednoho okna svítí přímo a druhé je vlastně v polostínu.
Fakt nevím, asi to bude nějaké začarované.
Nisla
Nepíšete jak často zaléváte a v jakém množství. Já bych to hádala na přelití. Jak vypadají kořeny? Přelitá kytka neroste, na první pohled vypadá OK, ale v podstatě ná uhnilé kořeny.
A nebo (nemějte mě za blázna máte pategenní zónu. Měřili jste někdy třeba radon? Bydlíte v bytě v přízemí?
Okna má pokovená, tak jako ve většině paneláků, přítel bydlí kousek vedle, okna má stejná a kytka mu zvesela roste.
doplněno 26.03.13 16:21:Okna mám pokovená, ale jako ve většině paneláků.
Jetli vydím dobřě ta rostlina na obrázků je pouze v rašelině(po přinesení z sbchodu jste rostlinu nepřesazovala).Vzít větší květináč a kytičky přesadit
pacourek, s dovolením ještě dodám: . . . a ten květináč z obrázku vyhodit! Kytky chtějí lásku a odbornou péči.
Nový květináč nekupujte příliš velký. Rostlina po přesazení v nadzemní části neroste, protože zakořeňuje. Pak teprve začne růst. někdy to trvá poměrně dlouho.Jakmile ji přesadíte do příliš velikého květináče, protože si budete myslet, že do něho doroste a vy ušetříte práci s přesazováním, nemyslete si to. Prázdná zemina zkyselí, zničí se solemi. Bude znehodnocená, jalová. Raději menší květináč a asi po měsíci začít přihnojovat. Za za dva tři roky, přesadit do nové zeminy. Má-li květináč plný kořenů, do květináče cca o 2 cm většího. A pak z vás bude Mičurin a kytky budou nadšené
Souhlasím, jen doplním zalévejte do podmisky, ne do květináče a poroste to samo. Máta to přemokřelé, to je vidět už z té fotky. Nejvíce háklivé na to jsou fialky.
Ten květináč to je humus.Do toho bych kytku vživotě nedala.Radši bych vzala kelímek ud jogurtu.Ten se dá zdesifikovat.Já dávám jen plastové ,v tomhle musí byt už plísen.Pro začátek bych vyjmula rostlinu,obrala bych přebytečnou starou zeminu a dala do kvetináče stejné velikosti jak je bal.Zalévat podle potřeby a až rostlina naroste je možno ji přesazovat ale ne na zimu.
Ten květináč je vážně hanebný. Kytička si zaslouží lepší nádobu a také Vám to bude líp zdobit místnost. Horší, než ten Váš je snad už jenom kelímek od hořčice.
Nevím, odkud jste, ale mohla bych Vám dát mladé rostlinky bromélie. To jsou nezmaři, mám je v místnosti s okny k severu už léta. Příliš se nezalévají, spíš jim nevadí, když je občas zalít zapomenete. A jinak rostou, kolem Vánoc vždycky červeně kvetou a jsou skutečně nenáročné. Jaga.
Děkuji všem za rady. Tento květináč je opravdu velmi hnusný, ale nic to nemění na tom, že mi doma prostě neroste vůbec nic. Ať už v čímkoliv,průvan není, přesuny nejsou, zálivka přiměřená. Dokonce ani v akváriu mi vše cca do 3 měsíců zahyne. Kdyby mi rostlina uhynula (hnědé, suché listy, uhnité kořeny, ...), tak se nedivím. Ale mě vyroste pár nových listů, zůstanou malé a tím to končí (viz foto). Větší rostliny postupně během roku postupně odkládají listy, až nic nezůstane. Asi budu muset "pěstovat" umělé.Ještě jednou díky za rady, ale asi mám doma nějakou špatnou zónu.Nisla
Vubec nevěřím že máš špatnou zonu.asi se v kytkách nevyznáš,je to těžké kytkám porozumět a vytvořit jim prostředí.Akvárko mám taky a protože nemám podmínky takové jak v akvárku má být tak tam mám dvě rostliny.A tak je to z kytičkama v pokojiJednu zaručenou radu ti poskytnu.Nedávej kytky do velkych květináču.čím menší kyta tím menší květináč.Pokud dáš malou kytku do většího květináče ,není prorostlá kořenama a puda zahnívá ,kytka odejde.Mě taky odcházejí kytky.
Zelenec pomalu odcházel,tak jsem ho nasadila do kelímku od pudinku.Nepotřebuje moc vody protože má hlízy a vidím jak je mokry.začíná pěkně rust
Tenhle potoz nebyl ještě přesazen a nikdy nebude.Jak jsem ho pověsila tak tam vysí nad akvárkem.A líbí se mu tam protože tam má vlhko.
emilko. Kytičky máte krásné, ale jestli k nim nemáte žádný dotaz, tak založte vlákno na Volné diskuzi a tam můžete nafotiti třeba celou botanickou zahradu. Tady ale Vaše fotky dělají naprostý nepřehled v odpovědích. Děkuji Sebodka
Ano,ano,krásnéJá také miluji květinky,mám je všude po celém domě,ještě i v zimní zahradě,pak i v normální zahradě a i na chalupě:DVšude kyti-miti
Můj muž mně už říká,že je miluji více než jeho,a že jsem asi z těch kytí už na hlavu,také si s nimi povídám,prý jim to dělá dobře:DSebodka má pravdu,dejte je na samostatné vlákno
A tomu,že tazatelce nikde nerostou,to opravdu nechápu...
Emilka má kytičky udržované, čisté, v krásných a čistých květináčích, bez plísně a houbových nemocí, s kvalitní zeminou. Je vidět, že kytky mají veškerou péči. U tazatelky jsem ten dojem vůbec neměla. Obrázky jsou opravdu na samostatou otázku.
Je to dva dny, co jsem si vysela semínka afrikánů, dnes koukám a už se tlačí malinké rostlinky, mám velkou radost, budu mít do truhlíků:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.