Nejste přihlášen/a.
Mám doma červený ibišek a už opravdu nevím,co s ním. Ač je to s podivem, už tři týdny má nasazená obří poupata, která se odmítají plně rozvinout. Je umístěn na plném světle, pravidelně zaléván, pokojová teplota. Na hnojivo nereaguje, rošťák jeden. V létě byl venku na terase a choval se stejně - nasadil obří poupata, která tam vydržela moc dlouho, poté odpadla. Poradíte, co dělat, chtěla bych konečně vidět pěkný květ!
No, ono je na kvetení ještě poměrně brzy. Za normálních okolností kvete až tak od dubna. Ke květu jej lze jaksi připotlačit krátkým suchem. Mám dojem, že vaší rostlině chybí dost důležité období odpočinku (vegetační klid) v prosinci a lednu, kdy je vhodnější prostředí chladnější a nízká zálivka (ne však úplné vyschnutí). Nyní, v únoru, by bylo vhodné rostlinu přesadit do čarstvé zeminy a lehce zvýšit zálivku. Zatím ponechat na chladnějším světlém, ne slunečném, místě. Teprve během přezna začněte přivykat rostlinu teplejšímu (pokojovému) prostředí, postupně zvyšujte zálivku a od dubna začněte tak jednou za deset dnů přihnojovat. Zde už by měla rostlina začít kvést, lze ji trochu pomoci, jak už jsem uvedl, omezením zálivky. Po zmrzlících dejte rostlinu ven a po celé léto zalévejte a přihnojujte. Venku má rostlina raději místo polostinné...
Tak nějakou fotku čerstvou.Ať se pokocháme krásou.
kytka to je krása.
Vidíte jak jste zvládla fotky.Šikula.
Ibišek ,nechce být přemíšťován , ani aby se s květináčem hýbalo, když má nasazená poupata.Jinak poupata zaschnou a opadají. Zalévejte hodně ,když má na květ , třeba denně. Potřebuje hodně vody ,aby se květy rozvinuly. Mě kvete neustále. A přes zimu ho nehnojím.
doplněno 04.02.10 12:44:Dávám za pravdu Jabrakovi, ibišek miluje sluníčko, světlo nejlépe na jižním okně Což mám já proto asi tak kvete:D
Kytko, já s ním vůbec nehýbu. Ty poupata nezasychají, prostě se jen nerozvinou a po delší době odpadnou. Přihnojila jsem jen jednou, abych těm poupatům pomohla, ale nic. Fakt nevím, co s ním. Až se vrátí muž z práce, poprosím ho, aby vložil foto, já to neumím.
Dobrý den, mám ibišek už asi 40 let, je stále v tom stejné, květináči o průměru 18 cm. Jednou za rok - není to přímo pravidelně - když si vzpomenu, vytáhnu ho z nádoby odstraním co nejvíc zeminy, radikálně ostříhám kořeny (samozřejmě před touto operací zakrátím všechny halouzky na jedno očko), dám novou zeminu a do 14 dnů se rozběhne, nasadí listy a opět začne kvést jako o život. A nejvíce se mi osvědčil způsob zálivky, který vůbec neodpovídá předpisům. Když si vzpomeny, že bych ho měl zalít, tak to odložím na zítra. A až má opravdu "unavené listy" ta ho zaleju ale fest, co se do něj vejde a za dva dny rozkvete třeba 5-6 květů najednou. Vím, že odborník asi lomí rukama, ale ten ibišek má opravdu už tolik let a je stále kvetoucí.
Tak 2 fotečky musela jsem je zmenšit, jeden kvete , druhý postupně kvete a odkvétá,nyní má poupata ,která pokvetou každým dnem
Kytko, to je nádhera ten pomerančový! Mám samé červené, musím si ten pomerančový pořídit. A je to moc krásné v tomto období. Gratuluji k pěstování a dávám (bodík)
Krása ,věřím,že vykvete, určitě zítra pozítří by měl být v plném květu , jako mě kvetly na podzim
doplněno 04.02.10 17:35:přes zimu nemají tolik květů najednou. Zalijte ho dnes pěkně a uvidíte do rána!
Kytko, vy jste taková optimistka ... to poupě už takhle vypadá tři týdny! Každé ráno k němu s nadějí běžím ... a nic.
jak je možné, že tak dlouho má jen poupě nevím, mě vyroste poupě a do 2 dnů kvete, ale podle fotky vidím, že máte trochu jiný druh, ale to by nebyl ten problém . Věřím, že vykvete, opravdu, dejte vědět. Mě nejvíc mrzí,že květy vydrží 1den a je po nádheře.Proto jsem ráda ,když přes zimu kvete postupně a vykvétají po 1 květu -déle mi ta krása vydrží.
No vidíte, mně je to taky divné. A choval se takhle i v létě, když byl venku. Vlastně jsem rozvinutý květ viděla jen když jsem ho kupovala, od té doby má sice poupat dost, ale nerozvíjí se.
Tak uvidíme - ozvu se, až udělá cokoliv.
uvidíme možná už je moc prokořeněný a nemá z čeho žít, chtěl by přidat zeminu, ale zatím to nedělejte. Uvidíme co vyvede.
Dobrá, dám na vaše rady. A jestli se povede, slibuju, že vám tohoto "sametokvěťáka" kousek pošlu, pokud ho dřív nerozdupu vzteky ...
:DMusíte mu zpívat "rozvíjej se poupátko" a uvidíte jak rozkvete.
Moc hezký.Snad se vám to podaří.
KVETE!
Nepomohlo žádné zpívání ani chvála, ale hrozba - nepokveteš, poletíš. A taky jsem mu trochu pomohla Rhizotonicem.
Díky všem za všechny rady. Ještě máme šest poupat, tak už vím, jak na něj ...
P.S.Kytko, nezapomněla jsem na vás, máte-li zájem, písněte vnitřní poštou.
Binko HURÁ dokázalaste to!Má krásné jednoduché květy.Teď Vám bude kvést stále. Budete z něj mít radost .
kytka a binka a strejc - Víte vy komu, čemu se říká Zelené prsty. Kdybyste zasadily sirku, vyroste vám palma
Vy ty zelené prsty máte
Já tedy hlásím, že květ na ibišku vydržel tři dny a následující den rozkvetlo další poupě. Jsem šťastná jako blecha!
Do toho mi ještě kvete zamiokulkas a lopatkovec, takže jedním slovem - paráda.
doplněno 11.02.10 18:23:Babkazov - děkuji za pochvalu.
To je paráda. Vám pokvete a mě žloutnou listy.
Už přišel o 3.
Kdepak.Je v rohu bez průvanu a přelitý není.
Mě zabraly výhrůžky, měla jsem pěkně košatý Ibišek kdysi v práci a umíněnec nekvetl.Tak jsem začala vyhrožovat, že ho ošňápu a taky nepovolil. Nakonec došlo k pořádné úpravě a jakpak kvetl.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.