Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám fikus, který je vysoký ke 2metrům, ale uvnitř koruny jsou suché krátké větvičky..některé úplně bez listů, na některých je jeden dva listy na konci větvičky. Můžete mi poradit, čím to může být? Zalívám cca 2x do měsíce, teplota je stálá okolo 20 st.. Také jsem se zde dočetla, že tyto velké rostliny nepřesazovat do moc velkých květináčů, ale u této rostliny vykukují kořeny, to nevadí? Květináč se mi zdá na výšku stromu docela malý.
Díky za odpověď
Díky za info. Je pravdou, že bych měla rosit častěji a patrně i prostříhávat...Zkusím a uvidím Pokusím se poslat foto pro lepší představu.
Díky!
doplněno 03.02.10 12:28:Ještě dodám, že velikost květináče vypadá možná dostatečně, ale uvnitř je plechová nádoba, která je poloviční ( možná třetinová ) velikosti oproti květináči.
Ta nádoba je možná opravdu už trochu malá (dle vašeho popisu) a bude tedy dobré to přesazení. To není nutné dělat každý rok, po několik let lze hlínu jen doplňovat. Půda je nyní, jak se zdá, prostě už vyčerpaná. S tou zálivkou je to tak, že je lepší zalévat častěji, ale nenechávat v misce přebytečnou vodu, bal by nikdy neměl být úplně suchý. Jinak máte opravdu hezký stromek...
Milá lucy benjamína ficus má rád když ho tzv .tlačí boty/menší květník / Až ho budete na jaře přesazovat nedávejte o moc větší květník ,opravdu jen tak o 2 cm a pěknou zeminu, dnes už se koupí i speciální na fíkusy. Máte již vzrostlý stromek , nebojte se korunku prostříhat, pěkně se zahustí. Vím,že s takto velkým je špatná manipulace. Ale apoň ho roste , pokud ho nemůžete sprchovat. Dala bych do toho obalu na dno keramzit a nalila vodu a na to postavila květník ,vody ale ne tolik aby byl potopen květník, uděláte mu tím vlhčí klima. On to má rád a zabráníte tím výskytu svilušek ,které rádi napadají tyto květiny. Světla bych řekla ,že má dost. V zimním období, je běžné,že nějaký ten list odpadne , nebojte se ostrými nůžkami odstrňte větvičky a uvidíte vyrazí nové. Na Krétě dosahují benjamíny obřích rozměrů mají ohromné koruny , tam jim svědčí to klima ,vlhko a teplo , nevím jestli se mi podaří vložit foto.
Mohu se zeptat ,kde jste koupila ten obal?Já vím,že je to mimo otázku,omlouvám se ,ale moc se mi líbí
.Díky Lenka
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.