Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Datlovník - jak ho zachránit

Od: mamacita2* odpovědí: 3 změna:

Přeji všem krásnou a slunečnou neděli. Mám problém, před 14ti dny jsem si koupila asi 1,5 m vysoký datlovník. Mám ho v obýváku na jižní straně a začaly mu zasychat listy. Ty se jakoby stáhnou ke stonku a zasychají. Jak ho zachránit? Děkuji

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

0x

Já nejsem v žádném případě odborník - jenom kytičky miluji. Ale přes veškerou i nastudovanou péči mi většina kupovaných (darovaných) květin odchází. A přitom pro mne není veliký problém si kytičku vypěstovat z oplégru. Jednak mám z toho větší radost, ale kytičce se prostě daří. Poslední jsem dostala gardenii. I když se píše, že její pěstování není jednoduché, začala mi odcházet po týdnu. A to jsem ji dostala v létě, takže žádné nastydnutí. Nejprve začaly zasychat květy a hnedka i listy. Dokonce jsem ji i přesadila, ale bylo to marné. Jistě i ta vaše nebyla laciná. A tak bych ji zkusila reklamovat. Vždyť je to zboží. Zde jsem našla vyjádření SOS:*cteni*

SOS provedlo v Praze průzkum prodeje hrnkových květin v obchodech Globus (Černý Most), Ikea (Černý Most), OBI (Praha 6) a Baumax (Stodůlky) a jeho pracovníci zjistili, že kromě Baumaxu je zákon porušován ve všech navštívených prodejnách. Přitom zákon o ochraně spotřebitele ukládá prodávajícímu informovat spotřebitele o vlastnostech prodávaného výrobku (§ 9 ZOS). Zároveň zákon ukládá prodávajícímu povinnost v případě, že je třeba, aby při užívání věci byla zachována zvláštní pravidla, zejména řídí-li se užívání návodem, je prodávající povinen spotřebitele s nimi seznámit.
"U květin, které mají různé nároky jak na světlo, tak na zálivku, je možné špatnou péčí rostlinu zahubit," zdůrazňuje mluvčí SOS Ivana Picková. "Spotřebitel by se pak mohl oprávněně domáhat toho, že mu prodávající návod v českém jazyce neposkytl, takže nemohl zajistit odpovídající péči. Mohl by se domáhat vrácení peněz či chtít novou květinu – samozřejmě včetně návodu", doplňuje mluvčí.

SOS se obrátilo s podnětem na Českou obchodní inspekci, aby zaujala stanovisko k praxi některých obchodníků, kteří tímto způsobem porušují zákon. SOS zároveň varuje spotřebitele, aby si nyní, kdy si chtějí v předjaří třeba osvěžit byt novou rostlinou, dávali pozor na to, zda je na obale uveden návod buď v češtině nebo prodejce alespoň použil piktogramy, z nichž je jasné, jak květinu umístit a jak o ni pečovat.

ukulele*
hodnocení

0x

super popis, asi jako když voláte doktorovi, bolí mě hlava co s tím? žádné údaje! Rostlina mohla nastydnout, to pak odejde = bez pomoci, průvan, ať již studený od větrání, nebo teplý od radiátoru = zamezit větrání a přísunu studeného vzduchu, nebo dát dál od radiátorů, datlovník může mít v zimě i třeba 15 C tj.že ho můžete přemístnit do chladnější místnosti, suchý vzduch = zvýšit vzdušnou vlhkost, časté rosení listu, širokou dodmisku naplit keramzitem a řádně prolít vodou, keramzit odpařuje velké množství vody a vytváří příznivé klima, staré egyptské přísloví říká, že datlovníky jsou syny slunce a že mají mít nohy ve vodě a hlavu na slunci

kytka*
hodnocení

0x

V tomto období je velké riziko kupovat květiny , obchody jsou přetopené, vzduch suchý,A vy přijdete a vynesete květinu do mrazu, i když Vám ji zabalí /do slaboučkého papíru .Pro rostlinu je to velký šok!Mnohdy se z toho ani nedostane . Zkuste ji rosit , ale jakmile se listy takto ztáhnou, je to špatné znamení. Nevím jestli se Vám ji podaří zachránit, hlavně ať má světlo ,nemusí mít přímé, a ne u topení! Zalévejte mírně. Ponaučení pro příště ,nechte nákup rostlin, květin na teplejší období. Vím ,je to lákavé -markety nabízejí rostliny za dobré ceny , ale kdybyste viděla jak se tam s nimi zachází ,asi byste si je tam nekoupila. ¨Zkuste si najít dobré květinářství, kde na první pohled uvidíte,že o květiny je dobře postaráno. To poznáte na první pohled, žádné ovadlé listy ,květiny vypadají vždy čerstvé a svěží. Máte pocit ,že jste v botanické zahradě. Protože kdo dobře pečuje o květiny dává jim svou lásku. Tam ať směřují Vaše kroky ,vždy kdy zatoužíte po nové květině.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]