Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu. Mám Juku už cca 10 let, vždy měla pěkné, lesklé, krásně zelené listy a teď skoro tři měsíce listy uvadají. Na listech se objeví hnědo žluté skvrny, kt. se rozšiřují podél listů, list uvadne a já ho pak odstřihnu,(list vypadá suše, některé si i malinko skroutí)dnes jsem jich ustřichla 12. Rostlinu mám na jižní straně u balk.dveří, není u topení.Teplota je cca 20C. Zprvu dle rad jsem ji ošetřovala lihem-nepomohlo. pak Dithane-nepomohlo, pak Biool, taky ne. Tak nevím jak dál.Nechtěla bych o ni přijít...Děkuji za radu
Dobrý den, jak často vaší rostlinu hnojíte a čím? a kdy jste rostlinu přesazovala a do jakého substrátu, listy vypadají jakoby rostlině chybělo železo a hořčík, možná i fosfor. V žádném případě se nejedná o chorobu!
Dobrý den, moc děkuji za odpověď. To jste mě potěšil (a). Snad nezajde.Přikládám foto, juka je dvojkmínková, levý kmínek naprosto v pořádku, je košatý pěkný, ale ten v pravo má už holý kmínek a navrchu růžici listů, juka vypadá dobře, když listy ostříhám, tak za 2-3 dny můžu stříhat znovu. Jinak je zasazena v substrátu managreen a hnojení přes zimu jsem skoro vynechala. Jinak ji hnojím tekutým hnojivem pro palmy a stále zelené rostliny. Přikládám foto jak vypadá. Na fotce vypadá těsně po postřiku leskem na palmy. Nevím co dělám špatně, jen doufám, že nezajde.
řekl bych, že je za tou záclonou radiátor ústředního topení? a teplý vzduch a ještě suchý, to je pro rostliny jed! jestliže máte rostlinu ve 20C teple, tak jí prakticky můžete hnojit celoročně, poněvadž nemá zimní období klidu. doporučuji zakoupit velkou podmisku - klidně 50cm průměr, a pytlík keramzitu, květináč postavte do misky, misku dosypte až po okraj keramzitem a řádně prolejte, keram. se nasaje a bude odpařovat vodu vzhůru, vznikne tak mini klíma pro rostlinu ideální stav, nezapomínejte vodu dolévat...mno a na jaře můžete ten holý kmínek ucvaknout a on obrazí znovu...a ještě dotaz, nepřemístnila jste rostlinu v posledním roce? je mi trochu divné, že ten opad listů nastal až teď...hodně zdaru v pěstování!
Se vším, co radí Ukulele souhlasím, jen mě ještě napadlo...Kde kupujete ten lesk na listy? Mé kamarádce se totiž stalo, že po dlouholetém stříkání listů leskem, chtěla ušetřit a koupila lesk někde v tržnici za podstatně menší cenu, ve stejném balení a po postříkání listů jí začaly opadávat listy na draceně, juce, marantě, alocásii a dalších, prostě co postříkala...tak jestli to není tím? Oni to Vietnamci umějí dobře napodobit obalem, ale obsah je jiný...Jinak juce vadí i otevření okna v mrazu, při větrání dát dál od okna, ale to určitě víte, když ji máte tak dlouho.Až na jaře ustřihnete ten jeden kmínek, dejte ho zakořenit do vody a po pušt.kořenů zasaďte a budete mít další rostlinu.Hodně zdaru v pěstování.
No, já myslím, že je problém v současných nízkých teplotách a blízkosti rostliny u balkonových dveří. Proto se také problém projevuje spíše na rostlině bližší ke sklu. Tato rostlina je sice na pěstování velmi nenáročná, z hlediska stálosti teploty je však nekompromisní a dává to najevo... a to vůbec neberu v potaz, že by snad docházelo k občasnému odvětrání zmíněnými dveřmi.
to stejc + kytka: Děkuji, za vaše názory a rady. Lesk šel do koše.. :o) každopádně dveře balkónových dveří si teď budu pěkně hlídat, aby náhodou někdo neotevřel. Přemýšlím, že včera dopoledne jsem ji přestříkala tím leskem a dnes večer tolik listů jstem zase ostříhala. Vzala jsem ji pod sprchu, abych případný sajrat s ní smyla, tak budu doufat..
Milá evikr , vím,že postřikem /leskem / dostanou květiny krásný lesk, ale já bych radila je spíš kropit ,sprchovat. Prostě je to nejlepší co jí můžete dát.
Tak dnes jsem ustřihla dalších 12 listů , zítra hodím foto. Není lepší ji vzít nějakým prostředkem?
nerozumím tomu výrazu, nějakým prostředkem? myslíte živou vodu? jak jsme dle přiložené fotky usodili, tak máte vaší rostlinu na naprosto nevhodném místě, takže jestliže ihned nezměníte její podmínky, tak vám prostě bude odcházet, ovšem musíme počítat s jistou setrvačností úbytku listů, je to normální reakce na šok. Pokuste se přenést rostlinu na jiné místo,ať na ní neproudí teplý ani studený vzduch, občas roste, koupila jste si už ten keramzit a velkou podmisku? i když vám rostlina prosperovala po 10 let, jak jste nám uvedla, tak tato zima je poněkud extrémní a vzniklé podmínky se prostě vaší rostlině nelíbí...těsní pořádně ty balkonové dveře? a předpokládám, že v této zimě na balkon nechodíte?
Dobrý den, dvěře tešní opravdu dobře..
myslíte, že by ji bylo vhodné přenést třeba do ložnice, kde je stálá teplota cca 15-17C?Ale opět ji mohu postavit takto do rohu ke dveřím. Jinak přes zimu se dveře neotvírají.Děkuji za odpověď.
Já bych ji snad ani nepřenášela ,v ložnici máte zase chladněji a to by nebylo pro ni dobré, vyrovnávat se se stálými výkyvy teplot. Prostě , se o ni starejte jak jsme uvedli již minule, když se Vám na jaře nebude líbit , prostě ji ufiknete a necháte zakořenit, oni juky mívají holé kmeny ,když jsou starší. Já to dělám tak,že podsadím novou rostlinou a pak to budí dojem bohatší květiny. Dračinky takto pěstuji, jakmile vyholí kmen tak dám větší květník a přisadím mladou,vypadá to celkem dobře.Roste ji a postavte do misky s keramzitem ať má vhlké klima!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.