Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tilandsie pěstování

Od: mi* odpovědí: 11 změna:

Prosím o radu. Koupila jsem v Baumaxu tilandsii s krásným růžovým květem uprostřed. Postupně květ ztratil barvu, je suchý. Nevím, co s ním. Nechat jako ozdobu nebo ustřihnout? Začne tilandsie kvést znovu? Nemám v tomto směru žádné zkušenosti.Na internetu jsem prozatím nic nenašla. Děkuji.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zya
hodnocení

0x
dianawilderova
Vykvétají mi už uschlé kvítky.vzdy mám radost že vylezl ale nerozvije se,rovnou uschne už druhý za sebou.co s tím?vaší že je na okně na přímém slunku?však má ráda slunečno co jsem vyčetla.zalita je také dost.prosim radu

papene*
hodnocení

0x
Pěstování tilandsií
Pěstování tilandsií
Tilandsie _ stříbrné klenoty z korun stromů

Tilandsie jsou velmi unikátní, krásné a neobyčejně odolné rostliny. Jejich rod (latinsky Tillandsia) patří do čeledi broméliovitých - tilandsie tedy jsou, přes svůj často zcela odlišný vzhled, velmi úzce příbuzné např. s ananasem nebo s většinou klasických, všeobecně známých a v květináčích prodávaných nálevkovitých bromélií.

Asi 600 druhů tilandsií má svůj domov v tropech Střední a Jižní Ameriky, rostliny tam najdeme zpravidla na stromech _ žiji tedy tzv. epifyticky. Na větve stromů tilandsie během věků vyšplhaly za světlem a dokonale se přizpůsobily životu bez spojení s půdou. S tímto (pro Středoevropany poněkud "nenormálním") životním "stylem"také úzce souvisí unikátní tělesná stavba tilandsií, jejich celkově velmi zvláštní životní strategie a také nenáročnost a vhodnost pro pěstování v našich bytech, sklenících či teráriích.

Od většiny "klasických"bromélií s trychtýřovitou růžicí plochých zelených listů se tilandsie opravdu diametrálně liší. Rozdíly lze najít především ve vzhledu a stavbě jejich listů. Ty jsou u většiny druhů více či méně dužnaté (tzv. ztloustlé - tedy obsahující zásobní vodu) a navíc potažené vrstvou droboučkých stříbřitě bílých šupinek. Právě tyto šupinky (pozorovatelné často pouze lupou) jsou základem vysoké odolnosti tilandsií vůči suchu _ rostliny jimi totiž intenzivně přijímají jak atmosférickou (tedy ve vzduchu rozpuštěnou), tak i dešťovou vodu. Šupinky tilandsií jsou ve světové flóře naprosto originálním "vynálezem"a nenajdeme je u žádných jiných rostlin (s výjimkou některých jiných broméliovitých rodů). K tomu, aby šupinky dokonale fungovaly, nestačí pouze to, aby ve vzduchu byla přítomna vzdušná vlhkost. Musí být splněny další podmínky: buď se nutné, aby se vlhký vzduch v okolí rostlin pohyboval (proudil), nebo musejí v průběhu dne a noci nastávat takové teplotní změny, aby se vlhkost vysrážela na šupinkách ve formě rosy. Při pěstování obě tyto možnosti účinně nahrazujeme pravidelným smáčením (rosením) povrchu těl tilandsií _ nejčastěji pomocí rozprašovače s dešťovou vodu.

Kořeny tilandsií ztratily svou sací funkci a slouží pouze k ukotvení rostlin na kmenech stromů. Proto je zbytečné sázet tilandsie do květináčů se zeminou. Tímto pro tilandsie nepřirozeným způsobem pěstování dokonce riskujeme ztrátu rostlin _ kořeny nebo báze rostlin mohou vlivem nadměrného a trvalého vlhka uhnít. Existují ovšem i výjimky _ např. druhy T. leiboldiana či T. dyeriana patří do květináčů naplněných rašelinou.

doplněno 27.01.10 18:54:

sukulenty.estranky.cz/...

kkp.webpark.cz/...

Stránek je spousta.

kytka*
hodnocení

0x

Tillandsie Vám bude dělat radost svými kvítky několik týdnů .Je pravda,že kvítek rychle odkvétá ale hned vyrazí nový a dokud celá lata navykvete ,budou postupně vyrážet. Má ráda slunečnou polohu. a teplou místnost ,nesmí být v chladu. Rozprašovačem ji roste ,má to ráda. Když bude rostlina starší ,začnou vyrůstat odnože,odříznete je když vyklepnete rostlinu z květníku , a snadno vypěstujete novou květinu.*tuc*

mi*
hodnocení

Ale co s tou suchou latou? Ustřihnout?

kytka*

opatrně abyste neporušila okolní sazenice ji buď odřízněte . /Já bych vyklopila z květníku , odebrala to suché / a vrátila zpět. jen tak ji neporušíte.

doplněno 27.01.10 20:04:

Tak jestli jsem dobře pochopila vy jste koupila už pomalu odkvetlou rostlinu ,když měla suchou latu. /to není květ, kvítky vyrůstají právě z té laty /

mi*
hodnocení

Rostlinu jsem koupila pěknou, doma postupně vykvétaly fialové květy. Tak ted´ jsem tu latu opatrně vystřihla a uvidíme. Moc děkuji za radu .

kytka*

tak,že Vám zase vykvete nová rostlinka , tak o ni pěkně pečujte.

papene*

Nemáte foto?

doplněno 27.01.10 20:51:

Nádherná.*palec*

mi*
hodnocení

Není to přímo moje, ale taková byla, když jsem ji koupila.

Tilandsie pěstování

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]