Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěla bych radu, jak zkrášlit hrob. Původně tam byla pouze hlína, zkrz prorostla pouze ošklivá tráva. Již několikrát jsme se snažili trávy se zbavit a vysadit kytky - afrikány. Tráva je vytrvalejší než my. Nyní bych zkusila hrob posypat drceným křemenem, ale myslím, že tráva jím opět proroste. Máte někdo zkušenost, co s tím? Jestli dát na tu hrůzu fólii a pak kamínky posypat, nebo co a jak? Na hrob jezdíme tak 4x do roka, je to příliž daleko. Děkuji za odpověď. Jiřina
Na jaře postříkej vzešlý plevel Roundapem, nebo kup Kaput (je levnější a má stejne účinky). Potom polož folii a na ni nasyp kamínky . může to být drť nebo kačírek (oblázky). Moc hezky vypadá, když na tyto drobne oblázky položíš pár větších kamenů. No a pak do folie uděláš pár otvorů a vysadíš keře a rostlinky, ktere nepotřebují moc peče, ale udělají hodně parády. Dnes už není ta doba, kdy na hřbitovech byly jen macešky. Nakoukni k lidem na zahrádky, prolistuj pár knížek o zahrádkách a uvidíš, co najdeš inspirace.
ak chodite na hrob 4krat za rok, tak sa travy asi nezbavite, mozete skusit tak tu foliu alebo hrubu vrstvu strku, ale trvale riesenie by bolo hrob zakryt a dat tam platnu, a na neho nejake tie kvetiny v kvetinacoch
Také jezdíme na hrob tak často jako vy. Ale mám tu výhodu, že je hrob zakrytý kamenem. Nemám ponětí, co by to stálo, ale určitě je to nejlepší řešení. Na jaře dáme na hrob macešky, potom mísu něčím trvalým osázenou. Na zimu jsem dala vřes ještě s jedním pěkným druhem trvalky, ovšem zloději neberou ohledy a během měsíce to někdo kompletně vysápal. Pozeptejte se na hřbitově, zda někdo nelikviduje hrob a neprodal by kámen. Třeba by vám poradili i na obecním úřadě. Mohou tam mít seznam opuštěných hrobů a z těch by bylo možné vrchní kámen zakoupit - pokud se po určité době o hrobové příslušenství nepřihlásí majitel. Ještě jednu radu bych měla, zkuste se dohodnout s někým poblíž vašeho hrobu, jestli by spolu se svým hrobem nedohlédnul i na ten váš. Mám to tak dojednané i já. Jinak tuto službu nabízí někde i správa hřbitova.
doplněno 27.01.10 17:59:Jiřinko, vedle tak hrob mají upravený, jak jsem dodatečně dokoukla.
Moc Vám děkuji. Teprve na podzim jsem hrob převzala od ostatních příbuzných, co si nenašli chvilku, zajít ke hrobu a upravit ho. Je tam uložena babička s dědečkem. Babička byla veliká milovnice kytiček a tak jsem se pokoušela o kytičky přímo v hlíně. Nejsem tak pečlivá, jako byla ona, za života. Snažíme se, ale týdně jezdit na hřbitov nemůžeme. Pokusím se optat na opuštěný hrob a možnost odprodeje staršího, levnějšího kamene. To mě vůbec nenapadlo. Ještě jednou děkuji.
nemyslím si, že bych měla trávit čas na hřbitově,z jara a na dušičky stačí.vyřešili jsme to celkem snadno celý hrob je mramorová deska s vázou také z mramoru v ní umělé květiny, u pomníku vysazeny dva keříky co jsou přes léto zelené a v zimě červené.Zprávce hřbitova zaleje, ochotně doleje olej do lampy a když náhodou zhasne tak zapálí, zpravi to každý rok litr slivovice.
Já bych popřemýšlel o mulčovací kůře, není drahá, je to přírodní materiál a tráva se tím neprobojuje...
Probojuje. Hrob jsme vypleli, nasypali dva velké pytle mulčovací kůry, na to dva menší pytle hlíny a zasadili jsme Afrikány. Když jsme přijeli příště, kytky jsme nenašli, jen trávu, opět.
ale mulčovací kůra se přeci dáva na zeminu a ne abyste dala na kůru zeminu, promiňte to jsem ještě neviděla. Vím, že jste chtěla zamezit prorůstání trávy, ale na zemině Vám tráva vyroste, vysemení se z okolí a nalétá tam a roste. Ale v kůře ne.
Dejte folii na zeminu na to mulčovací kůru a na to postavte misky s květinami, když chcete mít kvetoucí výzdobu. Nejlepší je ale deska . /holt i nejdražší varianta /
Myslím, že mulčovací kůra se na hrob nehodí.
Daleko lépe bude vypadat drobný štěrk.Podobný barvě vašeho hrobu.A nahoru dát kameninou mísu osázenou skalničkami.Nemusí se pravidelně zalévat a jsou mrazuvzdorné.
doplněno 09.02.10 14:57:Tráva nám také přes mulčovačku prorůstá.I když ne tak v hojné míře.
Máte jen malý hrob. Mohla by jste koupit SILNĚJŠÍ propustnou fólii (nebo jakoukoliv jinou-třeba i PVC nebo lino z domu a to trochu propíchat kvůli odtoku vody) a na to nasypat červený keramzit - vypadá pěkně (nebo kačírek, oblázky...) Na jaře si přinést na hřbitov kbelík,- keramzit v kbelíku přeprat a znovu rozprostřít na hrob. Jako doplněk můžete něco položit. V kamenosochařství mají pěkný výběr (reliév, váza..). Chtělo by to ale i přetřít to písmo na pomníku. Buď to provedou na objednávku (na hřbitově bývají odkazy na firmy...) nebo to zkuste sami. V obchodě Barvy-Laky mají stříbrnou barvu (menší balení-100-200ml), dáte trochu na novou ostrou špachtli, a přetřením (cik-cak) se ta stará písma zviditelní. Hadrem utřete a uvidíte jak to prohlédlo. Vše, co zde popisuji, stojí minimální náklady. Chce to jen chuť a troch času. Děláme to u jiných a jsou s tím vcelku spokojení. Doba výsatby voskovek a jiných je už asi pro mnohé pryč ( dříve voskovka-begonie stála 0.60-2 kč, dnes 8-13 kč).
pokud tam travu nechcete posypteji připravkem na hubení travy. Už vám tam neporoste. Pokud tam chcete kytičku dát, vložte ji ve větším květináči a zkytek obsypejte tím křemenem. Bude to hezle, levné a s minimální námahou. Snad vám muj nápad pomohl
Souhlasím s Kytkou má pravdu. Rada pro Vás: Než vložíte radu, tak si to prosím Vás po sobě přečtěte! Neříkám, že se člověk nemůže přepsat, ale není jedna jediná Vaše rada bez chyby a překlepu.
Možná by neuškodilo, kdybyste si po sobě vždy přečetl, co jste napsal. Omlouvám se ,ale je to tak.
Nechte ho, to už jste dneska druhá kdo ho oprávněně sprdnul za stejnou věc. Ještě z toho bude mít chudák mindráky.
omlouvam se, mam špatne oči, a pri psani koukam jen na klavesy a tim že mam ted jinou kde při stisku jedné zavadim o klavesu jinou, tak nekdy je to změt. Ale doufam, že se to dá pochopit. Budu se snažit ty pismena klepat pomaleji a přesně doprostřed kláves. je mi to líto, že Vám tím zpusobuji potíže. Já to sice v rychlosti přeletim, ale když znám obsah textu, čtu zrychleně Omluva pro Vas
pokud jde o diakritiku, tak to problem bude, pisu na pocitacich uz pres 30 let a tehdy proste hačky / čárky nebyly. Dokud nepíši : hodyny odbyjy pjet, tak mě snad neukamenujete. Kdo chce psa bít hůl si najde Já uvítam radu i kdyby byla napsaná šlonsky
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.