Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je to za sukulent a jak ho zachranit?

Od: luciferkaa* odpovědí: 15 změna:

Dobry den,

cca pred 2 tyzdnami som dostala tento maly, mily sukulent, bohzal neviem co je to za druh, okrem toho mi zacal akosi odchadzat, mam ho pod oknom a snad som ho nezalievala vela...Ale je cely nejaky mekoucky a mam pocit, ze mozno aj zahniva, ako ho mam zachranit?

Okrem toho mi v strede odpadla nejaka bobulka ktora mala vnutri nejake semienka(tie som si pre istotu nechala)

Co je to za sukulent a jak ho zachranit?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Je to Lithops (říká se jim živé kameny). Péče o něj je nejlepší žádná, tedy nezalévat a nechat klidně na sluníčku. Pokud už zalít, tak jen pár kapkami za sluněčných dnů. Nehnojit... Ten váš ještě nq smrt nevypadá.

jery*
hodnocení

2x

Od konce října do jara nezalévat vůbec.

CO TU NIKDO NENAPSAL NA ZIMU ZMIZÍ POD ZEM, NA POVRCHU ZŮSTÁVAJÍ JEN USCHLÉ LISTY. Po prvním zalití se znovu objeví. Tedy pokud jste ho neulila. Teď ho nepřesazujte.

Semínka zkuste zasít najaře. NA POVRCH PŮDY.

Držím palce aby to dobře dopadlo.

ooouuu

Nenapsal, protože to není pravda.

kytka*
22.01.10 20:05

souhlas!

jery*

Mám jich pár doma a většina krom jednoho mi to dělá.

luciferkaa*
hodnocení

ale tie spodne listy su uz uplne scvrknute a hnede(oznacene) a okraje vrchnych listov su mierne nahnedle a cely sa mi zda scvrknuty, je to normalne?

Co je to za sukulent a jak ho zachranit? #2

kytka*
hodnocení

0x

Přesně jak radí Strejc, dejte ho na okno ,ať má i sluníčko a nezalévejte -proto zahnívá,není to běžná květina .. V tomto období si žádá naprostý klid ,co uschne ,nechte být až to odpadne .Možná by mu prospělo vyměnit zeminu ,kupte si na sukulenty /prodává se 5kg už namíchná/ prospěje mu to .Jestli tedy má přemokřenou zeminu.*tuc*

papene*
BOTANICKÝ NÁZEV:
Lithops.
POPIS:
Živé kameny (Lithops) jsou ve svém názvu spojeny řeckými slovy "lithos"- a "apsis"-, což znamená "podobný kameni". Jejich nadzemní část se sestává ze dvou více či méně srostlých sukulentních listů. Rostlina vyžaduje teplotu 10 až 28°C, menší zalévání a jasné světlo. V horké dny se doporučuje rostliu skrýt. Rostliny se přesazuje podle potřeby do zemní směsi z listové půdy, humusu a písku (v poměru 1:1:2). Rozmnožují se brzy zjara, semeny.
ČELEĎ:
Aizoaceae, kosmatcovité.
PŮVOD:
Jižní Afrika.
UMÍSTĚNÍ:
Živé kameny (Lithops) potřebují stanovičtě s jasným světlem.
TEPLOTA:
Živé kameny (Lithops) mají rádi mírnou teplotu. V zimě je udržujeme při teplotě 12 až 14°C, minimálně 10°C, a nezaléváme. V létě je nejlepší umístit je na venkovní stanoviště.
OSVĚTLENÍ:
Živé kameny (Lithops)Stanoviště s jasným světlem, nepřímé sluneční světlo.
ZÁLIVKA:
Živé kameny (Lithops) v jejich vegetačním obd

obí (zíma) zaléváme jen málo. Zaléváme je velmi opatrně, z přebytku vláhy kořeny rychle zahnívají. V období vegetačního klidu (jaro a podzim) nezaléváme málo.
HNOJENÍ:
Živé kameny (Lithops) hnojíme pouze v případě, že jsme rostlinu déle než dva roky nepřesazovali. Dávku hnojiva snížíme dvakrát oproti doporučení výrobce.
VLHKOST VZDUCHU:
Živé kameny (Lithops) dobře snášejí suchý vzduch, v obzvláště horkých letních dnech můžeme jemným rozprašovačem zamlžovat vzduch kolem rostliny.
PŘESAZOVÁNÍ:
Živé kameny (Lithops)Přesazujeme pouze tehdy, jestliže kořeny zaplnily celý květináč. Květináč musí být široký, mělký, s vysokou vrstvou drenáže. Půda: 1 díl listovky, 1 díl říčního písku, 0,5 dílu hlíny. Abychom zamezili zahnívání stonků a kořenů, je účelné udělat svrchní drenáž z drobného štěrku.
MNOŽENÍ:
Živé kameny (Lithops) množíme časně zjara, semeny. Sazenice nezaléváme shora, ale do misky, abychom nezpůsobili zahnívání. Můžeme zavlažovat pipetou nebo injekční stříkačkou tak, aby voda nedopadala na lístečky, ale kolem nich, a rychle se vsakovala do zeminy.
ŠKŮDCI, CHOROBY:
Živé kameny (Lithops) jsou škůdci a chorobami napadány jen velmi vzácně.

celysvet.cz/...

luciferkaa*
hodnocení

Aha tak dakujem vsetkym za rady, dokonca mi niekto poslal aj odkaz na ptaka loskutala, kde bolo video o nich, tak snad ho este zachranim..

laik*

Je to Pleiospilos nelli a patří mezi nejchoulostivější na pěstování

luciferkaa*
hodnocení

tak...asi som dopestovala, spravila som vsetko aby som ju zachranila ale nic...je mozne, ze cestou z obchodu zmrzla? mne ju totiz venoval priatel, ktory sa rastlinam ani trochu nerozumie, len ma chcel potesit...kamienok sa mi scvrkol na tretinu povodnej velkosti, zemina je ale uz sucha, ani som ho radsej nepolievala od vtedy...ale asi je uz koniec, vsak? necham si ho km to nebude stopercentne iste, ale nedavam mu velku nadej..

Kdyby se ti ho nepodařilo zachránit, ozvi se. Pošli ti na jaře novou rostlinku.

luciferkaa*
hodnocení

Tak, dnes som ho uz musela vyhodit, lebo uz zacal dokonca aj tak zvlastne zapachat, a bolo mi jasne, ze sa z toho uz nedostane. Je mi to luto, ale radsej uz takyto kamienok nechcem, aby som aj ten nezbedacila. Mne len tchynin jazyk alebo splhavnik :D

kytka*

luciferka- mě rostou všechny kytičky ale tchynin jazyk ne :D, je to zajímavé nelíbí se mu u mne*ee*

luciferkaa*
hodnocení

mozno mate doma prilis idealne podmienky *smich*, z vlastnej skusenosti viem, ze tato rastlinka miluje, ked ju trapite, mi ju mame v predsieni, a velakrat som ju zabudla poliat, tak som si povedala, ze ju dam do izby k ostatnym, ale tam pri pravidelnej zalievke a dobrom svetle mi skoro cela odisla, tak je naspat na samotke a tam rastie ako diva :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]