Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
na orchidei mám asi molice. Nejdříve se jen odstaňovala ručně, ale po nějaké době se objevily znovu. Pak jsem použila postřik, ale mám je pořád. Poradíte mi někdo, co dělám špatně?
Listy se tak trochu scvrkávají.
Díky
Nevím, jestli to byla náhoda nebo zázrak, ale molicí jsem se zbavila pravidelným postřikem normálním olejem na vaření. Olejovou mlhu dostávaly každý den.
Molice je celkem problém. Já to svého času řešil i za pomocí žlutých lepových folií. K dostání jsou v drogeriích nebo v prodejnách s květinami.
Molice skleníková - Trialeurodes vaporariorum -
Molice skleníková byla přivezena do Evropy z pralesů jižní Ameriky ze zásilkou orchidejí. V té době byla teplomilná a hynula již při teplotě kolem 20 C. V současné době se aklimatizovala a přežívá teploty několik stupňů nad nulou. Ve volné přírodě není schopná přezimovat. Molice jsou 1 _ 2 mm veliké, mají dva páry křídel pokryté souvislou vrstvičkou bělavých voskových výpotků, které pokrývají též celé tělo. Křídla v klidu odstávají od těla a sedící Molice má trojúhelníkovitý tvar. Molice jsou přizpůsobeny k životu na spodní straně listů, kde sají. Dávají přednost mladým listům na vrcholu rostliny, na které kladou vajíčka. Patří k nejčastěji se vyskytujícím škůdcům.
Příznaky - Při vyrušení létají dospělci Molic kolem rostliny. - Na spodní straně listů jsou vidět průsvitná vajíčka.
Škody - Sáním oslabují rostliny - Vylučují medovici na níž se může vyvinout čerň.
Ohrožené rostliny - Molice se vyskytuje prakticky na všech okrasných a užitkových rostlinách pěstovaných v krytých prostorách. ( zimní zahrady foliovníky , skleníky ) - Některé druhy okrasných rostlin, ( fuksie pelargonie lantana ) nebo plodové zeleniny ( okurky, papriky ) poškozuje ještě silněji než jiné druhy.
Prevence - Výskyt Molic je třeba průběžně kontrolovat - Velkým pomocníkem jsou žluté lepivé destičky, ( dospělce velmi přitahují ) a slouží k prvnímu zjištění výskytu Molic.. Při pravidelném používání se výskyt dospělců Molice velmi omezí.
Ochrana- Menší rostliny je možné pravidelně sprchovat. - Větší rostliny můžeme Molice z listů opatrně vysát vysavačem. Postřiky - Ochrana spočívá v často opakované a kombinované aplikaci různých insekticidů ( APPLAUD, MOSPILAN, TALSTAR, DECIS, ) Různé populace jsou odolné vůči některým přípravkům, proto je důležité, je různě obmněnovat. Některé přípravky působí na dospělce, jiné zase na přisáté larvy.
Biologická ochrana - V zimních zahradách, nebo ve vytápěných sklenících je možné vysadit dravou parazitickou vosičku Encarsia formosa. Tento droboučký blanokřídlý hmyz klade vajíčka do puparií Holic.. Použití této vosičky je mimořádně účinné a je to nejlepší biologická ochrana. Podmínka úspěchu je včasná výsadba larvy a teplota nad 22 C. Nesmějí se však současně užívat chemické přípravky.
Ještě zde: celysvet.cz/...
foto nevyšlo.Je to ono? chovatelka.cz/...
Spolehlivý je Mospilan a po 14 dnech je třeba postřik opakovat (když se nalíhnou z vajíček další potvůrky, které původní postřik nezasáhl).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.