Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak přezimovat rododendron

Od: andy52 odpovědí: 11 změna:

Poradíte mi někdo, kam v zimě s rododendronem, který mám od jara do podzimu v květináči. Dala jsem ho domů a opadávají všechny listy - usychají.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Rododendron se neuklízí, normálně se nechá venku, akorát bych ho obalila bublink. folií okolo květináče, navrch do květináče přihrnula hlínu, nebo hrabanku a chvojí.Na balkoně nebo terase určitě přežije.Já mám rododendrony v zahradě v kůrkách a ani je nepřihrnuji, a krásně kvetou už mnoho let.Teď už to nezachráníte, na jaře bych koupila nový, a hlavně ho na podzim nedávejte domů, jen mu zateplete kořeny přes květináč...aby nepromrzl.

jabraka*
hodnocení

1x

Rhododendron v květináči má dost problémů.Kořeny potřebují dostatek vláhy a kupodivu pak vydrží i mráz.Květináč bych obložil do větší nádoby rašelinou a zasypal tak i 2-3 cm kmínek a spodní větvičky.Jednou za měsíc zalít dešťovou vodou,ne ze studny a pak vydrží venku do jara.Samozřejmě listy shodí.Na jaře pak překvapí vyrašením poupat.

JABRAKA

Rododendron nasazuje poupata již na podzim, podle toho poznáte, že pokvete a listy neshazuje, jen pár spodních zhnědne a opadne.V mrazech na terase bych ho nezalívala, zalít dobře na podzim.Hlavně zateplit květináč.Záleží, kde tazatel bydlí, u nás na drsné vysočině mám na terase obložené i jehličnany v květináčích, a vždy přežily.

ludmila*
hodnocení

1x

Rododendron patrí do záhrady, kde prezimuje. Ak záhradu nemáte, tak ho dajte na balkon, obcas polejte. Ak má nedostatok vlahy, stáčaju sa mu listy. Rododendrony, ktoré mám v záhrade majú krásne naliate puky. Ak ich ten Váš nemá, vadilo mu prostredie, v ktorom sa nachádza.

lidka*

Souhlasím, že rododendronu je asi nejlépe na zahradě. Nevyžaduje přílišnou péči a překrásně kvete. I když je u nás na severu poměrně slušná zima a hodně sněhu - v pohodě zimu přečká. Mám keř už vysoký přes dva metry a široký minimálně tři metry. Druhý je o něco menší. Málokdy se polámal a to i když jsem se k němu přes sníh nemohla dostat a trochu ho oklepat. Je krásný fialový a už jsem pro známé přihrnula a vypěstovala hodně odnožů. Po odvětu a zachnutí opatrně vylamuji uschlé květy. Je tak nejen hezčí, ale suché květy prý rododendron vysilují a potom více kvete. Já osobně bych ho také dala do hlíny, myslím si, že by v květináči živořil. Ale nejsem odborník - jenom je mám na zahradě a daří se jim. *tuc*

andy52
hodnocení

Lidko,

poradíte mi, jak vypěstovat odnože? Pokud přežije tuto zimu, tak ho dám určitě ven. Je lepší ho dát na slunce nebo do polostínu?

Díky za odpověď

lidka*

Určitě andy, ovšem chce to velký keř, který má spodní slabší větvičky - prostě takové proutky. Mně totiž krásně odspodu obrážel nové výhony. Takže jsem je přichytila (zapíchla) ohnutým drátem k zemi -konce jsem měla zase směrem nahoru - tak asi 5 cm, aby pěkně držely v zemi. A udělat z hlíny na tom přichycení kopeček. Nechat ho asi rok zakořenit. Já jsem si takto kdysi sehnala odnože v parku. Tam se nijak moc park neupravoval a tak jsem obcházela keře a zkoušela, zda nějaké spodní větvičky nejsou už zakořeněné. A našla! *tanec*Zkuste, jestli má někdo v okolí větší keře. Určitě se dohodnete - větší keř to nijak neohrozí. A nebo jako já - zkuste si vyhlédnout nějaký větší park. To není krádež ani vandalismus. V upravovaném parku byste odnože nesehnala, protože to mají pod keři uhrabané. ;)

doplněno 18.01.10 20:20:

Tady jsem našla i pěstování a množení řízkováním - tak ať se to povede! *placni*

vitejdoma.cz/...

doplněno 18.01.10 20:24:

A ještě tady je pár rad: zahrada.cz/...=

ludmila*

Milá Lidka, srdečná vdaka za perfektný nápad, ako získať odnože. Ja som sa snažila vypýtať si od známych vetvičky, ktoré som dala do vody zakoreniť, ale nepodarilo sa. Tým Vašim spôsobom som zakorenila figovník, ale pri rododendronoch ma to, neviem prečo ,nenapadlo. Hned ako to pôjde, to vyskúšam. Moja záhradka je jedno pokusné pole, kde experimentujem a niekedy sa podarí aj to, čo je priam neuveriteľné.A potom je radosť obrovská... Pekný večer

lidka*

Milá jmenovkyně Ludmilo, já zase nejsem vůbec žádný pěstitel, ale také se mi občas něco povedlo. :D V domečku už nebydlím, je tam moje vnučka. Moje dolení sousedka, to je opravdu zahradnice - radost na její zahradu koukat. Takže když se mi něco dařilo - skoro každý rok to byly krásné muškáty vlastnoručně vypěstované (obyčejné - pnoucí jsem neuměla) a tak mne chválila. A tak jsem jí odpovídala:" Jo Jano, znáš to pořekadlo - blbý sedlák má pěkné brambory" - tak nějak to bylo! *haha* Tak ať se odnož podaří!

andy52
hodnocení

Díky, díky. Určitě to zkusím.

papene*
18.01.10 20:19

:)Polostín.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]