Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak pěstovat ananas

Od: slepice odpovědí: 7 změna:

Ahoj, slyšela jsem, že se dá ananasovník vypěstovat z uříznutého vršku plodu. Neznáte někdo způsob, jak na to? Díky.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

2x

Já jsem to zkoušela, ale nebyla jsem moc úspěšná. Říkali, že nejdůležitější je, aby střed růžice nebyl poškozený - většinou je prý vylomený. Tak tady jsou odborné rady: jakbydlet.cz/...

A potom i zde:

Ananas
host - xxx.xxx.93.10 (?), 19.11.2007 7:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,
také úspěšně pěstuji ananas. Mám ho rok a půl a daří se mu dobře. Postup při kterém mi zakořenil, je takovýto:
- Vykroutila jsem růžici z ananasu (nebojte se toho, jde to snadno a je to mnohem lepší než ji rovnou odříznout od plodu) a vzniklou malou špičku odřízla.
- Otrhala jsem spodní listy asi do výšky 2 cm, dala jsem takto připravenou růžici do úzké sklinky (tak aby v ní visela! Nahoře sklenice ji drží zbylé listy) a nechala volně zasychat (nedávat ji na topení!)
- Asi po 5 dnech (je to různé, může být už připravena po 3 dnech nebo také až po 7 dnech) jsem ji zasadila do hlíny (rašelina, obyčejná hlína ze zahrádky - obojí přepařené + písek).
- Rostlina má mělké kořeny, proto ji pro stabilitu zasaďte přiměřeně pevně a trošku hlouběji.
- Přes období růstu ji hnojím jako jiné pokojovky (asi tak jednou za dva, za tři týdny), zalévám do růžice a rosím.
- Při výběru ananasu nezapomeňte zkontrolovat jeho střed, nesmí být vyhnitý ani vylomený!
Přeji hodně úspěchů, Iveta
->
ukulele*

ahoj, postupoval jsem přesně podle Lidčina odkazu, akorát jsem byl líný, nějak mi to nevyšlo a růžice mi rostla skoro půl roku na té skleničce, hydroponie, jak fík! už je v květináči...

ludmila*
hodnocení

0x

Ano, aj ja som postupovala podobne: Ružicu ananásu, ktorá mala pekný stred, som odrezala, spodné listy odstránila a nechala voľne zaschnuť (ružica bola asi 3 -4 dni položená na podnose). Potom som ju zasadila do obyčajnej črepníkovej zeminy. Pekne rastie, polievam skôr menej ako viac, ale ešte mi nekvitla. Mám ju už asi tretí rok.Prajem Vám veľa úspechov pri pestovaní.

hodnocení

0x

Také jsem to kdysi zkoušela, ale nesmí být ten vršek moc zaschlý.Dá se do vody, která se často vyměňuje, aby nezahnívala.Až pustí kořeny, tak vsadit do hlíny.Je to náročné, ale jde to...

jgerza*
hodnocení

0x

Pestování ananasu v našich teplotiních podmínkách je obtížné. vyžaduje vyšší teploty a hlavně vysokou vlhkost. chce to hodně trpělivosti a času.samozřejmě muzou existovat kultivary a hybridy které by se u nás pěstovat daly snadněji. rostliny-semena.cz/...

haninka*
hodnocení

0x

Podívejte se na stránky www.citrusy.cz, tam je móóóře informací jak si ho vypěstovat i jak se o něj starat.

hodnocení

0x

Uřízněte asi dvoucentimetrový plát plodu s listovou růžicí. Nechte ji tak den zaschnout a pak ji vsaďte do písčité zeminy a udržujte ji v teple a vlhku. Po poměrně krátké době se začnou tvořit kořeny. Po zakořenění je již možné rostlinu umístit na světlé, i slunečné místo. Během léta potřebuje poměrně bohatou zálivku - zemina nesmí nikdy vyschnout. Rostlinu lze klidně zalévat i do středu růžice. V případě vyšších teplot má rostlina ráda rosení. Lze i přihnojovat (1x měsíčně), ale ne do růžice. Přes zimu rostlinu nechte v prostředí 15 - 18 stupňů teplém a snižte zálivku, nehnojit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]