Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, máme od září doma dracénu, krásnou dvoumetrovou kytku, stála šílené peníze Kytka byla dobrá, ale cca od listopadu začaly usychat špičky pár listů, postupně se to více a více zhoršuje. Jeden "trs" už uschl úplně. Kytka je 3,5 metrů od okna (okno vede na jihovýchod do zahrady, která není nikterak zarostlá), se světlem to slavné není, ale nemáme ani žaluzie, jen záclony. Zaléváme 1x týdně zhruba 0,5 litru. Vlhkost vzduchu máme jen 36%. Teplota v místnosti je cca 22 stupňů.
Co je hlavní příčinou usychání listů? Málo světla, nebo ta vlhkost? Či kombinace obojího? Je to den ode dne horší, mám strach, že o rostlinu přijdeme - přitom jsme ji pořizovali na to konkrétní místo jako doplněk do obývacího pokoje. Smířila bych se s možností dát kytku dejme tomu do jara na světlejší místo, ale ráda bych ji měla většinu roku v obýváku, je to možné?
Dobrý večer, rostlina má viditelné znaky poškození pocházející ze suchého prostředí, předpokládám, že jí nemáte moc dlouho a že jste jí velkou už koupili? Rostlina vyrůstala buď holandských sklenících, nebo v Číně, odkud pochází spousta rostlin, pěstební vlhkost se zde pohybuje kolem 70 % i víc, doporučuji časté rosení - ruční rozprašovač, velkou podmisku, naplněnou keramzitem okolo květníku a mít v ní neustále trochu vody, keramzit se nasaje vodou a ta bude odpařovaná vzhůru k rostlině. Také občas používejte hnojivo, doporučuji Kristalon, dávkování dle návodu...domnívám se, že světla má dost, pokuste se jí pomoci tím rosením, a když to nepomůže, tak bych jí dal blíž ke světlu...
No podle mých zkušeností je přelitá, já zalívám draceny stylem ,,jen krůpnout"...hlavné tento druh, co roste na kmínku, protože v tom kmínku má rezervoár vody...Mám dračeny v obýváku, ale opravdu jednou za 10 dnů jen tak trochu vody..rosím a hnojím jen v létě v době růstu.Myslím, že jste ji po prvním zaschnutí špiček začla víc zalévat, ale to není známka zaschnutí, ale přelití..
no a to je přesně ono - jeden radí přelití, druhý přeschnutí. stejně jako internet děkuji ale za obě odpovědi. Mám více fotografií, vložím.
Zaléváme pořád stejně - prostě ten půl litr. Zřejmě je to moc - můžeme ubrat.
doplněno 14.12.09 15:31:ještě doplním - toto jsou fotky z doby před cca třemi týdny, teď je situace opravdu mnohem horší...
Ano, aj ja si myslim, ze dracena je preliata, teraz v zime polievajte velmi malo, radsej nech rastlina trochu "trpi" suchom. Ja som robievala podobnu chybu, aj pocas zimnych mesiacov som polievala rastliny podobne ako v lete a o mnohe som prisla. Dnes to uz nerobim, davam pozor, co kedy v zime polejem, aby som rastliny uspesne prezimovala. Teraz dajte dracene dlhsiu pauzu bez vody, nemusite sa bat, v kmieniku ma zasoby a potom ju polievajte v dlhsich intervaloch malym mnozstvom vody. Vela zdaru.
Přes zimu hodně rostlin odejde, kvůli přelití...mají vegetační klid,vždy je lepší nechat rostlinu vyschnout, než přelít, je to moje zkušenost zhruba 30 let, a že jsem těch rostlin pár taky zlikvidovala.Nejvíce mám strach, když mi někdo zalévá po dobu dovolené...někdy přijedu a vy lévám vodu z misek, a dotyčný mi tvrdí, že jen tak trochu kápnul.Jinak zkuste jestli Vám to není líto, uříznout jeden vršek a dejte do vody, sic je to lepší na jaře, ale měla by pustit kořeny a vsadit ji znova.Za pokus to stojí.Hlavně ji nechte vyschnout, odstraňte suché listy, a nezalévejte moc.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.