Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pokojová jedlička

Od: hvezdicka* odpovědí: 3 změna:

dobrý večer jsem tu nová a moc mám ráda kytičky jak pokojové tak zahradní, koupila jsem si araukárii a chtěla bych vědět jak ju pěstovat a moc bych byla ráda kdyby jste jsem dali fotečky kdo ji máte. děkuji pilařová

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

papene*
hodnocení

2x
Araucaria heterophyllaPokojová jedle , Blahočet Araucaria heterophylla Zdroj: Holandská květinářská kancelářPůvod: Norfolkské ostrovy v Tichém oceánuCharakteristika rostliny: Tato konifera má elegantní vzrůst a jako jedna z mála se dá pěstovat jako pokojová rostlina. Na pravidelně tvarovaných větvích nese pichlavé, stále zelené jehlice. Roste velice pomalu, může však dorůst výšky až 120 cm. Ve své domovině však dorůstá 60 m. Nejlépe vynikne ve velké místnosti jako solitéra. Mnozí tuto roslinu zdobí jako vánoční stromeček. Nedoporučuje se však používat elektrických ozdob, které by mohly jemné jehlice spálit.Druh: pokojová rostlinaVůně: jehlice nevoníNáročnost pěstování: Rostlina není příliš náročná na pěstování. Pozor však na příliš vysoké teploty v zimě.Tvarovani: nevhodnéTrvanlivost: Při správné péči je to dlouhodobá pokojová rostlina.Požadavky na pěstování:Světlo: Pro pěstování je vhodné jasné světlo bez přímého slunce, snáší však i polostín.Teplota: Rostlině svědčí teplota mezi 15 - 20 ˚ C, v zimě vyžaduje chladnější stanoviště, min však 5 ˚ C.Voda: V době vegetace zaléváme vydatně měkkou vodou. V zimě zálivku omezíme.Vlhkost: Vyžaduje vysokou vlhkost vzduchu, proto rostlinu často rosíme.Hnojení: V létě hnojíme 2x měsíčně hnojivem pro azalky, v zimě 1x do měsíce.Množeni: Možno množit řízky, je to však velice složité, protože k zakořenění vyžadují vysokou teplotu půdy. Další způsob množení je semeny.Přesazování: Pouze pokud je to nezbytně nutné. Rostlina se tak příliš nerozrůstá.Zemina: jednotná zemina s příměsí písku a rašeliny nebo rašelinový substrátLetnění: Rostlině prospívá letnění ve stínu koruny stromů.Problémy: Příliš teplý a suchý vzduch způsobuje opadávání jehlic a ztrátu spodních větví.doplněno 07.12.09 17:33: svetpalem.cz/...
papene*

1.
(8.87)
2.
(8.67)
3.
(8.50)
Nové rostliny
kýchavice bílá
devětsil bílý
baňka velkokališná
topol kanadský
blatěnka vodní
bařička přímořská
chřapáč jamkatý
pýchavka hruškovitá
chamelaucium háčkovité
blahočet čilský
vrba pětimužná
vrba babylonská
jilm vaz
vemeník dvoulistý
bika ladní
Nové fotky rostlin
jírovec pleťový
devětsil bílý
kýchavice bílá
jírovec žlutý
klamonožka bahenní
károvka hrotitá
drabík stromkovitý
mřížkovec kuželovitý
jedle korejská
jedle himálajská
kapinice pryskyřičnatá
javor krétský
řebříček sleziníkolistý
řebříček bertrám
topol kanadský
baňka velkokališná
Hosting
Hosting
Jehličnany >
Výška rostliny:
do 60.0 m
Barva olistění:
zelená
Typy listů:
jehličnaté
Použití:
nádoby
Náročnost:
polostín, vysoká vzdušná vlhkost
Fotogalerie (3 fotek):
Další fotky >>>
Popis rostliny:
REKLAMA

Ze všech známých druhů araukárií je pro pěstování v vhodná pouze Araucaria heterophyla ( syn. A. excelsa). Má vodorovně postavené větve, které v pravidelných patrech vytvářejí nezaměnitelný vzhled čeledi araukárovitých, která se řadí mezi jehličnany. Česky se jí říká "blahočet". Už po staletí se pěstuje jako pokojová rostlina. Dorůstá do výšky až 60m. Pěstuje se také jako okrasná rostlina v parcích a zahradách jižní Evropy.
Listy mají krásně sytě zelenou barvu a strom své hustě listnaté větve rozkládá téměř vodorovně kolem kmene.
Pěkný, symetrický habitus docílíme jen na volném, ze všech stran osvětleném stanovišti, které lze vytvořit v zimní zahradě.
Čeleď:
araukárovité
Původ:
Araucaria heterophyla pochází z ostrova Norfolk. Ostatní druhy araukárií se vyskytují v Jižní Americe a Austrálii.
Pěstování:
Araukárie vyžaduje světlé stanoviště bez přímého slunce. Přes léto ji můžeme umístit venku na polostinném místě. Nesmíme ji přelévat, protože pak opadá a zůstane jen kmen s holými větvemi.
Přezimuje v chladu a v této době se minimálně zalévá.
Udržujeme stálou, mírnou vlhkost, často rosíme, nebo sprchujeme pouze měkkou vodou.Je dobré araukárii zalévat dešťovou nebo převařenou vodou, protože tvrdá voda, která obsahuje vápenaté ionty, jí škodí. Tmavé místnosti se suchým vzduchem jsou pro pěstování araukárií nevhodné.
Hnojení:
Araukárii přihnojujeme v létě každé tři neděle vápenatým hnojivem.
Přesazování:
Přesazujeme jen zřídka do výživného, humózního a propustného substrátu s pH okolo 5.
Množení:
Množíme vrcholovými řízky, které odebereme pod druhým patrem od vrcholu. Řízky z postranních větví rostou jen vějířovitě.
Choroby:
Na příliš teplém a suchém stanovišti větve převisají a jehlice zasychají.
doplněno 07.12.09 17:48:

Omluva stránka se nějak nepovedla.

filiplm
hodnocení

0x

koupil jsem si také araukarii, nicméně mě nedalo a pídil jsem po jejím přesnějším názvu a poněvadž jsem student neměl jsem daleko do vědecké knihovny v Olomouci, a zjistil jsem, že v obchodě můžeme koupit celou řadu araukarií, jako například A. Heterophylla, Excelsa a mnoho dalších, každé mají trošku jiné nároky, na pěstování v domácích podmínkách, pokud byste měla zájem o další informace, jsem ochoten se dále rozepsat, ovšem neznám Váš email, můj email:

filiplm@atlas.cz, mohu vám pak poslat i fotky různých druhů, popřípadě další informace

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]