Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Meloun je ovoce?

Od: kocicka* odpovědí: 18 změna:

Jsem blbá já nebo autoři učebnic pro děti.Já tvrdím,že meloun je plodová zelenina - příbuzný okurky,cukety,dýně,nic na tom nemění,že je sladký.Proč ho,ale autoři učebnic pro děti 1.st uvádějí jako ovoce - bobule.Kdo je pako?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

perda*
hodnocení

3x

To je otázka mnoha kvízů - meloun je opravdu zelenina tykvovitá. To vím i já a to jsem v této oblasti pouhý konzument. *smich*

raadek*
Meloun vodni, odborny nazev lubenice obecna, latinsky Citrullus lanatus je plodova zelenina celedi tykvovitych, ale z botanickeho hlediska neexistuje presna definice rozdeleni ovoce a zeleniny. Je to oznaceni kulinarske. V nekterych zemich to muze byt zelenina, v jinych ovoce. R.
kocicka*
hodnocení

Zařazení skvělé,ale ten dodatek,že v některých zemích může být meloun ovoce a někde zelenina,to nemyslíš vážně. To přece může být z botanického hlediska jedno,nebo druhé a kulinářství na tom nic nezmění. Dost lidí mate,chuť melounu.Ale pochybuje snad někdo o tom,že modřín je jehličnatý strom, i když se chová jako listnatý? Všichni jsme přijali jako fakt,že je jehličnatý,ale...Podle Tvojí teorie by ale tomu v některých zemích mohlo být jinak. Začínám se bát,že botanika už neplatí stejně ve všech zemích.

jojojojo

máte pravdu, to kulinářské rozdělení mi připadá zvláštní a navíc když je to rostlina příbuzná tykvi tak je asi jasné že je to zelenina. A na co je tedy rozdělování na ovoce a zeleninu?

qwert*
hodnocení

1x

Pako jsou autoři učebnic. :(

dusatka*
hodnocení

1x

Dobrý den,

moje dítě mělo zcela jistě i v učebnici, že meloun je zelenina. Já se s tím také ztotožňuji. Ale moje dítě mělo ve svých učebnicích zas jiné kraviny, jak už to chodí. Např., že pavouk je hmyz. To si syn dovolil napadnout, ale škaredě si to odskákal ;) Pokud se tedy chcete s paní učitelkou/panem učitelem hádat, připravte se na následky ;)

kocicka*
hodnocení

Ono je učebnic mnoho, v naší prvouce pro 2. roč. je meloun nakreslen pěkně mezi ovocem.A protože jsem učitelka, nechci děti bulíkovat nesmysly - učitelé jsou různí.Některý nepřizná omyl, i kdyby ho na skřipec natahovali. Já se spíš budu muset bránit útokům rodičů,kteří budou věřit učebnici - i rodiče jsou bohužel všelijací.

raadek*
Tak proc se v tom kocicko vrtas? :) Botanicka definice pro rozdeleni zeleniny a ovoce neexistuje. Je to kulinarske, krajove a hlavne ekonomicke rozdeleni. Obe komodity jsou zatizeny jinymi danemi, clem a vyskou dotaci. Co jsou napriklad rajcata, banany nebo jahody? Jedini kdo nam fundovane odpovi jsou lobbisticky zatizeni urednici z Bruselu. Sama vis jak to dopadlo s Tuzemackem. R.
mia*

tak to by mě zajímalo co je pavouk když ne hmyz?

wea

jednoduše: hmyz má 6 nohou, pavouk 8 ;)

složitěji: "Pavouci (Araneae) jsou řád bezobratlých živočichů ze třídy pavoukovců"

Říše: Živočichové (Animalia)
Kmen: členovci (Arthropoda)
Podkmen: klepítkatci (Chelicerata)
Třída: pavoukovci (Arachnida)
Řád:Pavouci (Araneae)

Řád: Pavouci (Araneae)

HMYZ:

Říše: živočichové (Animalia)
Podkmen: šestinozí (Hexapoda)
Třída:hmyz (Insecta)

Říše: živočichové (Animalia)
Podkmen: šestinozí (Hexapoda)
Třída: hmyz (Insecta)

stačí mrknou ta wiki

malvinka*
12.12.09 17:32
hodnocení

1x

zelenina

arimas*
hodnocení

1x

a neni to uplne jedno? *smich* muzem byt radi ze vubec neco tak chutneho mame jelikoz neznam lepsiho osvezeni v letnich mesicich a kor kdyz se podari vybrat extra sladky kus a krasne se vychladi :) moc vsechno analyzujete protoze meloun zustane melounem at ho povazujete za zeleninu nebo ovoce hahahahah

pepyk93*
hodnocení

1x

,,Meloun (slovo pochází z řečtiny a znamená "velké jablko" ) je druh plodové zeleniny[1] patřící do čeledi tykvovitých, přestože je často nesprávně označovaný jako ovoce. Z botanického hlediska je meloun bobule.[2] Na světě se pěstuje mnoho druhů melounů, jež mají různou barvu i tvar."

cs.wikipedia.org/...

Přestože se na Wikipedii sem tam vyskytne nějaká ta ,,nepřesnost",přijde mi,že zde je to celkem stručně,správně a výstižně napsáno...;)

hodnocení

0x

Meloun je zelenina..

hodnocení

0x

Celý život jsem byl v tom, že ovoce roste nad zemí, teda na keřích a stromech, a zelenina na zemi, v zemi a pod zemí ( co je vlastně jedno, kořen je v zemi, jen plod je různě)

Žil jsem v omylu?

kytka*
hodnocení

0x

Meloun je taková dobrota,že jsem se tím nikdy nezabývala jestli je to ovoce či zelenina.Dnes po přečtení otázky jsem našla knížku MRKEV MILUJE RAJČATA v ní jsem se dočetla ,že meloun je zelenina.

kibic*

A ještě ke všemu je to bobulovina! *smich*

borax*
hodnocení

0x

V naší čítance zase píšou, že zajíc je hlodavec...dovolila jsem si nesouhlasit, a to jsem neměla dělat! Syn mi to pěkně vytmavil...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]