Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
poraďte mi, prosím, zda je možné, aby mi městský úřad vysadil Habr sloupouvitý dorůstající výšky 3,5 m cca 2 m od rodinného domu? Tyto stromy mi budou stínit do oken. Pokud víte i příáskušný zákon, prosím o jeho číslo.
Děkuji
Dobrý den, žádný zákon platný v ČR nestanoví minimální vzdálenost stromu od hranice pozemku.Občanský zákoník říká:Vlastník věci se musí zdržet všeho, čím by nad míru přiměřenou poměrům obtěžoval jiného nebo čím by vážně ohrožoval výkon jeho práv. Proto zejména nesmí ohrozit sousedovu stavbu nebo pozemek úpravami pozemku nebo úpravami stavby na něm zřízené bez toho, že by učinil dostatečné opatření na upevnění stavby nebo pozemku, nesmí nad míru přiměřenou poměrům obtěžovat sousedy hlukem, prachem, popílkem, kouřem, plyny, parami, pachy, pevnými a tekutými odpady, světlem, stíněním a vibracemi, nesmí nechat chovaná zvířata vnikat na sousedící pozemek a nešetrně, popřípadě v nevhodné roční době odstraňovat ze své půdy kořeny stromu nebo odstraňovat větve stromu přesahující na jeho pozemek.
Já tedy nevím, ale já jsem ráda za každý strom u baráku, jednak je se na co koukat a jednak stín je příjemný, nechápu, proč vás to tak rozběsňuje, díky za každý strom.
Ono je to trochu složitější. Když jsme koupili dům, byly u něho pouze kupy jílu a město řeklo, že nám chodník ani nic jiného neudělá, že si to máme upravit, jak chceme. Tak jsme odvezli jíl, koupili hĺínu, 7 buksusů, hortenzii a zimostáz a těď nám to likvidují, protože se jim to tam nehodí. A veškeré naše vynaložené prostředky jakobychom vyhodili oknem. Kdyby to dělali s rozumem, tak by mi to nevadilo, ale toto je systém po nás potopa.
Lenysku, jedná se pravděpodobně o výsadbu na pozemku města, že? Těžko se navrhuje řešení, když nevidíme plánek plochy, o kterou se jedná. Pokud se jedná o nějakou komplexní parkovou úpravu, těžko budete proti tomu bojovat. Snad jenom zkusit dohodu o umístění habru do místa, kde to nebude před okny - jestli je to vůbec možné. Jestli je to ovšem nějaká náhodná výsadba, potom zkuste napsat písemnou žádost a odvolejte se na jednání s pracovníkem města, který Vám ústně povolil úpravu prostranství podle vašeho vkusu. I ústní dohoda by měla být závazná. Zároveň vyčíslete alespoň odhadem náklady spojené s úpravou prostranství. Požádejte třeba o odkup části pozemku, který jste si upravili a jistě navazuje na váš. A nebo alespoň o pronájem tohoto pozemku. O chodník ani cestu se asi nejedná, když chtějí pozemek osázet. A když nevyhoví vaší žádosti a původní záměr odsouhlasila odpovědná osoba na úřadě (starosta, tajemník apod), požádejte alespoň o úhradu investovaných peněz. Ale to záleží na tom, jak dalece se chcete s městem dohadovat - rozhodnutí je jenom na Vás. Jak jsem koukala na popis habru, dá se střihem slušně upravovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.