Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pěstování orchidea Vanda v bytě

Od: vh* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, prosíme o informaci k výše uvedené rostlině, jsme s velkým poděkováním.

Václav Hynouš

721 009 259

vhynous@seznam.cz

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Jedná se o hybrida, za normálních okolností je to poměrně veliká rostlina. Starejte se o ni přibližně jako o orchideje Phalaenopsis. Světlé, ne slunečné místo, pravidelná zálivka nebo máčení balu - podle podmínek jednou za sedm až deset dnů. Při suchém vzduchu občas rosit, hnojení je dobré použít ve spreji na listy.

paja*
hodnocení

0x

Dobrý den, na toto je trochu složitější odpověď, záleží na tom jak jste ji dodstal, předpokládám,že bez substrátu ve váze, takže teploty teď v zimě neklesat pod 20 C, já mám dvě v místnosti s prům. teplotou 20 C, ale navolno , jen zavěšené bez substrátu a vázy. Vanda potřebuje , aby ji co nejdříve po zálivce oschly kořeny, takže namočit celý kořenový bal na 20 min. do vody (nejlépe dešťové) a vytáhnout , nechat oschnout v zimě stačí 1x za týden ponořit celou rostlinu na 1 hod a jinak každý den jen namočit kořeny a ihned vytáhnout, v létě dodržuji namáčení ráno a večer při velkých teplotách právě na 20 min., zkoušela jsem i ampule na kořeny, ale to nebylo dobré, v létě se dá zavěsit ven do koruny stromů asi od konce června a po navyknutí venku může být na přímém slunci , ale s častějším postřikováním nebo namáčením. Má ráda teplo a hodně vzduchu, roste ve vyšších patrech než Phalenopsis proto snese slunce, které Phaly spolehlivě zabije. Dá se zasadit i do průhledného květníku s hrubým korovým substrátem tak ,aby voda ihned odtekla a zavěsit, ale tady mám zkušennost jen s létem , na zimu bych to neriskovala, aby Vám neodešly kořeny. V zimě nehnojím, v létě 2x do měsíce slabou dávku hnojiva do vody na máčení. Pokud ji máte ve váze tak ji můžete máčet přímo v ní a potom vodu vylít, mě se zdálo, že kořeny ve váze dlouho osychaly tak jsem od tohoto způsobu upustila, ale záleží na bytových podmínkách v kterých ji pěstujete tzn. teplotě a vlhkost, pokud více topíte máte nižší vlhkost a může Vám osychat více je to záležitost intuice tak jako u všech rostlin.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]