Nejste přihlášen/a.
Zdravím vás,
chtěla bych požádat o radu zkušené orchidejáře Moje phalenopsis, kterou jsem dostala v létě už odkvetla, na konci obou stonků má maličká, ještě zavinutá poupátka - cca 1 - 2 mm, ale zdá se mi, že jsou zaschlé, nejspíš už nevykvetou. Někdo říká stonky ustříhnout, někdo zásadně nestříhat. Přikláním se k nestříhat, ustřihla bych je až zaschnou nad 3. očkem a tam bych je i ustřihla, ale nevím,jestli by to tak bylo správně. A abych využila vaše zkušenosti - četla jsem, že by se phalenopsis měla dát na podzim na cca 6 - 8 týdnů do chladnější místnosti pro podporu květu. Nevím, jestli by snesla hodně šerou místnůstku, kde je chladněji, cca 16 - 18 stupňů, je to má jediná možnost na přesun. Momentálně ji mám v obýváku při teplotě 22,5 stupně. Je to stěhování opravdu nutné?
Děkuji a těším se na vaše odpovědi.
Já je po odkvětu stříhám nad třetím očkem a omezím zálivku.
doplněno 26.01.10 13:25:a takto mi kvetou.
doplněno 26.01.10 13:28:jednou za týden namočím do kýble s vodou a hnojivem ze zahradnictvía kažaždý druhý denje stříkám rozprašovačem a takhle kvetou.
ahoj já svoji orchidej mám v místnosti kde je v létě teplo a v zimě chladněji a vždycky mi vykvete ,po odkvětu počkám až zaschne a nad třetím očkem ustřihnu
Tak ta je moc krásná.
Jak se oni staráte?Ať se třeba něco přiučim.
Děkuji
nejsem žádný zkušený pěstitel ale dělám to následovně. po odkvětu stonek ustřihnu na 3očka, orchydej nikam nestěhuju jen omezím na 5týdnů zalévání,, potom opět do misky jednou týdně naleju vodu a nechám kytku napít asi hodinu, zbylou vodu pak vyleju. přihnojím hnojivem na orchydeje zakoupeným v OBI. Kvetou už potřetí i když květ už nikdy nebyl tak mohutný jako když jsem kytky koupila.
Zdravím, já postupuji již několik let u všech svých orchidejí téměř totožně jako "lidus", tzn. po odkvětu, zastřihnu za 3 očkem, omezím zálivku a nechávám tak cca měsíc odpočinout. Nikam květiny nestěhuji, mají své stálé místo v obýváku, v kuchyni i v dětském pokoji, vždy u okna. Po měsíčním odpočinku, vždy orchidej přesadím do většího (zásadně) průhledného květináče se speciálním substrátem na orchideje a zalévám tak, aby se napila, přebytečnou vodu vyliju. Občas přidávám do zálivky tekuté hnojivo na orchideje. Musím se pochlubit, z původně zakoupených malých orchidejí se mi takto za pár let podařilo vypěstovat exempláře, které vždy vyženou až 3 stonky obalené květy velkými jako lidská dlaň. Kvetou takto 2x do roka.Mám i fotografie.
Dobrý den, mám tu samou, dostala jsem ji v říjnu a kvetla. Teď mi však všechny květy opadaly, jinak květina vypadá v pořádku, sytě zelené listy, stonek je zažloutlý až v horní třetině. Zaráží mě, jak píšete, že přesazujete orchideje do průhledného květináče - to má být? Já ji mám sice v průhledém květináči, ale přes to je neprůhledný obal, je to tedy chyba?
Děkuji za případnou odpověď, Renata
Vhodné nádoby
Epifyty nádoby nepotřebují, stačí jim vytvořit bal ze substrátu a připevnit třeba na kus větve, jinak se také umistují do dřevěných závěsných košů, lze je pěstovat i v květináči, ale pozor na dobrý odtok vody.
Pozemní orchideje potřebují substrát více hlinitý a písčitý a běžný květináč, raději s více odtokovými otvory. Použijeme-li plastový květináč je nutné počítat s tím že voda v substátu pomaleji vysychá a tedy prodloužit dobu mezi zálivkami. Plastový květináč má mít velké odtokové otvory a dobrý přístup vzduchu k nim jinak vzniká nebezpečí výskytu plísní. To ovšem platí všeobecně při použití plastových květináčů. Plastové květináče jsou skladné, hygienické, vícekrát použitelné, jen je třeba si na jejich použití zvyknout.
Specielně pro orchideje vyrábí fy. INTERCO z Holandska plastové květináče O2 které svou zvláštní konstrukcí splňují podmínku dobrého přístupu vzduchu ke kořenům rostlin. Bohužel v naší obchodní síti ač jsme členy EU jsem je dosud neviděl. Tak alespoň obrázek jak asi vypadají. Květináče podobné těm holandským dodává na dobírku fy. Lukscheiter, jsou německé výroby, materiál je stejný a průhledný jako holandský (dovoz z Holandska). Tyto květináče nemají sice vypouklé dno ani postranní štěrbiny, ovšem dno tak nevadí a štěrbiny se dají vyrobit třeba trafopájkou, výsledný efekt by mohl být téměř totožný. Adresa je www.lukscheiter.cz
Pokud stonek květu uschne tak stříhám, jinak ne.Kytky jsou celý rok na okně na západ v paneláku a pod nima radiátor.Kvetou i 2x do roka, mají sice menší květy než původně ale zase některé i 4stonky květů.Pravda, moc se o ně nestarám, jednou týdně naleju do misky vodu a nechám kytky pít, zbytek za 1-2 hodiny vyleju.Zůstalo mi 6květináčů, letos po 4letech dvě odešly, po odkvětu listy sežloutly a uschly.
Co se týká orchidejí,jsem absolutní začátečnice - teprve před rokem jsem dostala bílou a fialovou k narozeninám. Ale moje bílá phalaenopsis mě překvapila. Po prvním odkvětu jsem ji seřízla na doporučené 3 spící očka. Pak z posledního očka vyhodila boční výhonek a kvetla podruhé, opět jsem ji pak zkrátila jen o odvetenou část, a z posledního očka pak znouvu vyhodila odbočku a kvete potřetí. No ale ten tvar stonku, který je na třikrát zalomený do pravéhu úhlu vypadá opravdu prapodivně. K tomu vyhodila ještě jeden výhon pod prvním zalomením (ten zatím nekvete, ale asi taky bude), takže je to hotové umělecké dílo . Z toho bych logicky vyvodila poučku - když je Vám tvar stonku jedno, tak jen odstřihujte odkvetlou část. Pokud chcete, aby vyhodila celý nový rovný stonek, tak ten starý odstraňte. Kytka pak bude mít jistě snahu nově kvést, ale donutíte ji vytvořit si nový stonek. Přeji hodně štěstí
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.