Pěkný večer,letos jsem vysadila červený javor //keř//,krásně se ujmul, roste až moc. Vyhnal hodně větviček, jsou dost dlouhé. Teď mám strach co s tím udělá sníh. Měla jsem je asi zastřihnout. Co s tím mohu dělat ještě teď, jak ho ochránit před nastávající zimou? Poraďte prosím, díky.
zdravím, větvičky samozřejmně můžete zastříhmout i teď, doporučuji stáhnout celkově korunu provázkem, nebo pruhem z měkké tkaniny, také se dá nad keřem postavit jednoduchá konstrukce, trojnožka a zakrýt plachtou, no nevím kolik u vás padá sněhu, ale myslím, že stáhnutí větví bude stačit, no a při napadání sněhu, to jít občas oklepat...
Dobrý den. Ja som sa niekde v literatúra dočítala, ze japonské javory nemajú rady strihanie, ze to robíme len v prípade suchých a poskodených konárov. Mám v záhrade dva takéto javory(acer palmatum) a strihám ich minimálne. Darí sa im, pritom ich pred zimou ani nejako zvlásť neprikrývam, len v prípade väčšieho snehu ho strasiem z vetvičiek. Ale musím dodať, ze moja dcéra má tiež červený javor, ale iný druh ako ja, jej má širšie listy a jej manžel stromček stríhá, kedy ho napadne, aj uprostred najhorúcejšieho leta tvaruje korunku a -div sa svete!-vôbec to tomu stromceku nevadí a je krásny, zdravý. Tak si myslím, ze ak potrebujete niektoré vetvicky skrátiť, ze to môzete urobiť, ale nejaký radikálny rez radšej nie, aby ste o javor neprišli. Veľa zdaru.
Můžete střihat teď i na jaře, jestli jsou u Vás velké mrazy,přikryjte chvojím okolo kmínku, a nad ním konstrukci, kvůli sněhu.My máme javůrek jako bonsai,střiháme hodně a na zimu ho zahrabem s nádobou do kůrek, mezi tůje živého plotu,zatím přežil vždy,ty tůje ho chrání.Máme tu někdy i 20 pod nulou,a minulý týden tu bylo 30 cm sněhu...Hlavně ho na zimu zalijte...někdy si myslíme, že něco zmrzlo a ono to třeba jen uschlo, když na podzim dlouho neprší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.