Nejste přihlášen/a.
U nás na chatě roste hodně chorošů. Jsou s červeným okrajem. Jak bych je mohl využít? Slyšel jsem že je vykupujou léčiva nebo co. Je to pravda? Vykupuje se choroš? Jaká je asi cena?
Choroš je prý vzácná houba, tak se divím,že u vás jich roste hodně. Já jsem tuto houbu viděla jedinkrát v životě, ale celou bílou. Jinak jsem slyšela, že z ní je výborná "držťková polévka" ,ale to čištění !
doplněno 13.05.15 19:24:Jéžiši lidičky, promiňte, co jsem to napsala za blábol. Spletla jsem si to totiž s kotrčem. Moc se omlouvám.
My jsme s dětmi na táboře využívali choroše k rukodělným pracem. Různé samorosty, zdobené choroši apod. Že by byl některý léčivý a vykupoval se, o tom jsem nikdy neslyšela.
Kotrč je vynikající houba, občas ji najdu. A když nenajdu a potkám houbaře, který ji v košíku má, tak dlouho skučím, až se podělí. Případně dá celou.
Je z ní vynikající falešná dršťkovka, dávám ji i do domácí bramboračky. Ještě mám asi 2 porce v mrazáku, od loňska. Snad zase letos najdu, případně vymručím.
Na guláše se hodí pstřeň dubový, tzv. "volský jazyk", nebo "volská tlama". Někde se mu říká i "dubové maso". Roste pod duby, když ho uříznete, roní červené mléko, vypadá to trochu, jako krev. Dělala jsem z něj guláš, je to dobré, ale houba je dosti tuhá. Takže vhodná pro houbaře s dobrým chrupem. Ostatní si tolik nepochutnají. Jaga.
Pro zajímavost přikládám snímek pstřeně. Našla jsem ho na Sedlčansku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.