Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vypěstovat rajčata ze semen?

Od: mija* odpovědí: 11 změna:

Seminka rajčat jsem vysela do truhlíku a vysevního substrátu před týdnem, dala pod folii na okenní parapet a rosila dle potřeby.Ted jsou tak 3 až 4cm venku, mají dva listečky a zda se mi že stonek mají hodně tenoučky...zlepší se to a je lepší je rosit nebo zalévat?A kolik musi mit listku aby se mohly přepikyrovat do kelimku?Tu násadbu na rajčata si dělám prvně a jsem z toho janek...jsem si myslela že to je jednoduché.Diky za vaše rady a postup jak to děláte vy.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

weka*
hodnocení

2x

nebuďte z toho tak vyplašená ;)

rajčata jsou poměrně nenáročná rostlinka...hlavně ať mají teplo a světlo...můžete rosit i zalévat, každopádně

nechat až bude lístku více a stonek bude silnější a pak teprve přesazovat..

osobně sadím semínka do kelímků, kde lze i pozorovat, jak je rozrostlý kořenový systém...

jakmile vidím, že jsou kořeny dost prorostlé, tak pak už sadím třeba do pařeniště...;)

rajčatům zdar :-P

mija*
hodnocení

Díky moc*palec*ponecham to osudu snad to nějak dopadne,ja mám jen obavy aby ty stonečky zesílily.Hezký den přejí.

suchy*

S tím světlem souhlasím,ale to teplo musí být úměrné světlu.Prostě v bytě je relativně málo světla a dost tepla takže mají chuť se vytahovat.Když vylezou tak by bylo ideální,aby byla teplota tak 20 stupňů nebo o chlup méně.Fólii už klidně sundejte,ta je důležitá pro začítek,aby semínka nevysychala.

weka*

jasan...zesílí...jak říkám hlavně teplo a světlo...zvýšená vlhkost růstu jen přispěje, takže můžete i něčím příkrýt, ale není to až tak potřeba...

111®

já rajčata přesazuji i když mají jen děložní lístky. Dám je do kalíšků od jogurtů, když jsem jim nejdříve udělal ve dne dírky.

Zasypu je substrátem skoro až k lístkům a jak se vytahují tak je postupně přisypávám. Rajče koření samo ,ze stonku vyžene další kořínky..

haninka*
hodnocení

1x

Já už se letos na semínka vyprdnu a radši si připlatím a koupím předpěstované. Akorát práce a starosti (nejsem lenoch) a vždycky jsem z toho měla takový parchanty že škoda místa na záhonech...

suchy*

Rajčata stíháte,je akorát čas a těžko budete shánět sadbu nějakých chuťovek.Já pěstuji Tornádo,Perun,Cherolla,Zlatava,Banánky,bezejmenné žluté mini,Bejbino a většinou ještě zkusím něco nového pro změnu.Rajčata jsou plevel,roste to samo.A pokud se vytáhnou tak stačí nechat zálistky povyrůst a pak je vyštípat a napíchat do země a bylo by divné kdyby jich nevyrostlo 100%.

jabraka*
hodnocení

0x

Já pár semínek položím na 4x složený filtrační papír do sklenice od zavařovaček,pokropím vodou a čekám,až pustí klíček.Celé to umístím na slunce a teplé místo.Když se objeví na semínku děložní lístky(samozřejmě i kořínek)pak je přemístím pinzetou do kelímku s výsevním substrátem po dvou semenáčcích.Až sazeničky začnou růst,měla by být už doba vhodná na sázení do skleníku.

Rozhodně není potřeba spěchat,to co uspěchám s výsadbou do chladna,doženou klidně až v době intenzivního jara.

JABRAKA

bozena*
hodnocení

0x

Já seji rajčata po jednom semínku do výsevního substrátu do krabice od mléka a nepřesazuji. Když vylezou, tak přidávám zahradnický substrát a jen rosím.

pumplu*
hodnocení

0x

Ahoj, na rajčatech se snad ani nedá co zkazit:). Já jsem letos rajčata nasela do takových minipařenišť a nestačila se divit:-D. Vyrostlo mi jich tolik, že nevím, co s tím...když měly tak 10 cm, tak jsem je přesadila (můžu doporučit rašelinové kelímky - stojí asi 3 Kč a můžeš je pak dát rovnou do hlíny a oni se rozloží - takže pak máš on práci míň:) ). po pár dnech ti jistě zesílí stonek a přibudou i lístky - já osobně ze začátku zkopím postřikovačem, ale jak mají už tak 5 cm, tak zalévám...snad jsem nějak pomohla:). Přeji krásná rajčata;)

jabraka*
hodnocení

0x

Doporučuji pěstovat jen ranné odrůdy.Jistě je pěkné sledovat velké hrozny rajčat na stonku,ale ve většině míst dozraje jedna řada a ostatní se sklízí v říjnu,kdy už stojí za bačkoru.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]