Nejste přihlášen/a.
Seminka rajčat jsem vysela do truhlíku a vysevního substrátu před týdnem, dala pod folii na okenní parapet a rosila dle potřeby.Ted jsou tak 3 až 4cm venku, mají dva listečky a zda se mi že stonek mají hodně tenoučky...zlepší se to a je lepší je rosit nebo zalévat?A kolik musi mit listku aby se mohly přepikyrovat do kelimku?Tu násadbu na rajčata si dělám prvně a jsem z toho janek...jsem si myslela že to je jednoduché.Diky za vaše rady a postup jak to děláte vy.
nebuďte z toho tak vyplašená
rajčata jsou poměrně nenáročná rostlinka...hlavně ať mají teplo a světlo...můžete rosit i zalévat, každopádně
nechat až bude lístku více a stonek bude silnější a pak teprve přesazovat..
osobně sadím semínka do kelímků, kde lze i pozorovat, jak je rozrostlý kořenový systém...
jakmile vidím, že jsou kořeny dost prorostlé, tak pak už sadím třeba do pařeniště...
rajčatům zdar
Díky mocponecham to osudu snad to nějak dopadne,ja mám jen obavy aby ty stonečky zesílily.Hezký den přejí.
S tím světlem souhlasím,ale to teplo musí být úměrné světlu.Prostě v bytě je relativně málo světla a dost tepla takže mají chuť se vytahovat.Když vylezou tak by bylo ideální,aby byla teplota tak 20 stupňů nebo o chlup méně.Fólii už klidně sundejte,ta je důležitá pro začítek,aby semínka nevysychala.
jasan...zesílí...jak říkám hlavně teplo a světlo...zvýšená vlhkost růstu jen přispěje, takže můžete i něčím příkrýt, ale není to až tak potřeba...
já rajčata přesazuji i když mají jen děložní lístky. Dám je do kalíšků od jogurtů, když jsem jim nejdříve udělal ve dne dírky.
Zasypu je substrátem skoro až k lístkům a jak se vytahují tak je postupně přisypávám. Rajče koření samo ,ze stonku vyžene další kořínky..
Já už se letos na semínka vyprdnu a radši si připlatím a koupím předpěstované. Akorát práce a starosti (nejsem lenoch) a vždycky jsem z toho měla takový parchanty že škoda místa na záhonech...
Rajčata stíháte,je akorát čas a těžko budete shánět sadbu nějakých chuťovek.Já pěstuji Tornádo,Perun,Cherolla,Zlatava,Banánky,bezejmenné žluté mini,Bejbino a většinou ještě zkusím něco nového pro změnu.Rajčata jsou plevel,roste to samo.A pokud se vytáhnou tak stačí nechat zálistky povyrůst a pak je vyštípat a napíchat do země a bylo by divné kdyby jich nevyrostlo 100%.
Já pár semínek položím na 4x složený filtrační papír do sklenice od zavařovaček,pokropím vodou a čekám,až pustí klíček.Celé to umístím na slunce a teplé místo.Když se objeví na semínku děložní lístky(samozřejmě i kořínek)pak je přemístím pinzetou do kelímku s výsevním substrátem po dvou semenáčcích.Až sazeničky začnou růst,měla by být už doba vhodná na sázení do skleníku.
Rozhodně není potřeba spěchat,to co uspěchám s výsadbou do chladna,doženou klidně až v době intenzivního jara.
JABRAKA
Ahoj, na rajčatech se snad ani nedá co zkazit. Já jsem letos rajčata nasela do takových minipařenišť a nestačila se divit
. Vyrostlo mi jich tolik, že nevím, co s tím...když měly tak 10 cm, tak jsem je přesadila (můžu doporučit rašelinové kelímky - stojí asi 3 Kč a můžeš je pak dát rovnou do hlíny a oni se rozloží - takže pak máš on práci míň
). po pár dnech ti jistě zesílí stonek a přibudou i lístky - já osobně ze začátku zkopím postřikovačem, ale jak mají už tak 5 cm, tak zalévám...snad jsem nějak pomohla
. Přeji krásná rajčata
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.