Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, je možno ořechy vylouskat za čerstva a pak je teprve sušit, nebo má význam je nechat vyschnout ve skořápkách a pak teprve vylouskat?
Není to dobrý nápad, plesnivěly by. Lépe proschnou ve skořápce a louskat je je nejlepší za sychravých listopadových večerů.
doplněno 05.10.09 08:41:Pokud vám padají i se zelenou slupkou, rozkládejte je na síto (třeba prohazovačku) a nechte je osychat. Pokud slupka sama nepuká, ořechy nejsou zralé!
Právě, že letos jsou ořechy hodně mokré a prakticky všechny nám padají ze stromu vč. zelených slupek a musíme je ručně vyloupávat. I tak máme strach, že mnohé uvnitř shnijí. Chtěli bychom tomu předejít tím, že je vylouskáme vyjímečně již nyní. A ty, co již plesniví ve skořápkách nyní, včas vyřadit. Ale nevěděla jsem, jestli tím třeba slupky nezhořknou apod.
Tak ořechů jsem se "nalouskal" už poměrně dost, ... a dost dobře si nedovedu ani představit
, jak je paličkou, či kladívkem, rozklepávat "za syrova". Myslím si, že to ani pořádně nejde, protože suchá skořápka se po úderu "rozletí" ( protože je křehká ), ... kdežto skořápka syrová dost pruží
. ( Nakonec je právě období, že to louskání "za syrova" je možné vyzkoušet. ) A i kdyby přece jen to rozlousknutí syrových ořechu proběhlo k Vaší spokojenosti, tak vylupování suchých jader bude asi o hodně jednodušší ( protože jádra jsou ve skořápce již "scvrklá" ... a tedy i volnější ), ... než vylupování jáder syrových, která jsou ve skořápce ... velmi často ... dost ... na "fest"!
Já bych - s tím kladivem - zatím počkal až na ty dlouhé ... podzimní, ... či zimní, večery!
Obojí je možné.Pokud se jedná o papíráky a polopapírky,je lépe je vyloupat hned.U nich je nebezpečí plesnivění,protože se snadno otvírají.Pak je vyloupané umístit na suché místo,a rychle usušit.Tvrdé ořechy umistěte nevyloupané na sluníčko ve slabé vrstvě.Rozloupají se těsně před použitím,málokdy uvnitř plesnivějí.Po vyloupání a usušení,tehdy,až se uvolní hnědá slupka,část rozemelu a uložím do mrazáku.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.