Nejste přihlášen/a.
Koupila jsem si již vzrostlé bylinky, ale na některých se objevují malinké černé tečky a někde pak průhledné flíčky na listech. Na některých bylinkách to bylo již z obchodu, např. bazalka, oregáno, meduňka (na fotce), ale umí se to asi i šířit, později jsem to objevila i na petrželi. Většinou to nacházím na nových mladých listech, na starší vzrostlé se to nepřenáší. Nikde na netu jsem nic takového v seznamech škůdců a chorob neobjevila, nevíte prosím, co to je a jak se toho zbavit? Děkuju moc
Bez pochybností se jedná o napadení třásněnkami - ty skvrny na listech jsou typické. Vzhledem k tomu, že se jedná o bylinky, bych asi nepoužívala proti nim organofosfáty, ale zkuste si najít na www.biocont.cz biologické preparáty, mají i na třásněnky. Já jsem ty potvůrky měla na fialkách, ale tam jsem s klidným svědomím použila chemii proti savým a žravým škůdcům a byl pokoj. Držím palce.
Děkuju moc za "diagnózu" i za radu, hledala jsem na biocont a jediný přípravek na třásněnky je doporučen pro skleníky, protože by se měl aplikovat ve vlhkosti vzduchu 70-90%. Vývoj tohoto roztoče z vajíčka do dospělosti trvá 6-10 dní a dospělý jedinec denně sežere asi 3 vajíčka třásněnek. Při dostatečné vlhkosti vzduchu se dá použít i domácnosti, ale nevím nevím, jestli se mi podaří tak dlouho doma držet vysokou vlhkost a jestli se to celé kvůli šesti bylinkám vyplatí. Teď hlavně zkontroluju ostatní pokojové květiny, snad je na nich nenajdu... Ale na ty už by se alespoň dala použít chemie.
Podle mého je to napadená bylinka natolik,že vzhledem tomu ,že je určena ke konzumaci a chemický postřik není vhodný, tak bych ji zlikvidovala a pořídila novou.
Na fotku jsem samozřejmě vybrala listy nejvíce napadené, kromě těchto byly na meduňce asi další dva s menšími fleky, ale jinak vypadá zdravě. Stejně myslíte, že už je to moc?
doplněno 01.10.09 13:38:Vlastně nechápu, jak je to možné, ale během uplynulého léta jsem koupila minimálně 8 vzrostlých bylinek, na různých místech a na všech jsou... Takže vlastně variantu zlikvidovat - koupit nové jsem už zkoušela. No asi nezbude, než ji zkusit znovu...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.