Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Černé tečky na bylinkách

Od: vero783* odpovědí: 6 změna:

Koupila jsem si již vzrostlé bylinky, ale na některých se objevují malinké černé tečky a někde pak průhledné flíčky na listech. Na některých bylinkách to bylo již z obchodu, např. bazalka, oregáno, meduňka (na fotce), ale umí se to asi i šířit, později jsem to objevila i na petrželi. Většinou to nacházím na nových mladých listech, na starší vzrostlé se to nepřenáší. Nikde na netu jsem nic takového v seznamech škůdců a chorob neobjevila, nevíte prosím, co to je a jak se toho zbavit? Děkuju moc

Černé tečky na bylinkách

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

limetka*
hodnocení

2x

Bez pochybností se jedná o napadení třásněnkami - ty skvrny na listech jsou typické. Vzhledem k tomu, že se jedná o bylinky, bych asi nepoužívala proti nim organofosfáty, ale zkuste si najít na www.biocont.cz biologické preparáty, mají i na třásněnky. Já jsem ty potvůrky měla na fialkách, ale tam jsem s klidným svědomím použila chemii proti savým a žravým škůdcům a byl pokoj. Držím palce. *slunce*

vero783*
hodnocení

Děkuju moc za "diagnózu" i za radu, hledala jsem na biocont a jediný přípravek na třásněnky je doporučen pro skleníky, protože by se měl aplikovat ve vlhkosti vzduchu 70-90%. Vývoj tohoto roztoče z vajíčka do dospělosti trvá 6-10 dní a dospělý jedinec denně sežere asi 3 vajíčka třásněnek. Při dostatečné vlhkosti vzduchu se dá použít i domácnosti, ale nevím nevím, jestli se mi podaří tak dlouho doma držet vysokou vlhkost a jestli se to celé kvůli šesti bylinkám vyplatí. Teď hlavně zkontroluju ostatní pokojové květiny, snad je na nich nenajdu... Ale na ty už by se alespoň dala použít chemie.

amlim*
hodnocení

0x

Podle mého je to napadená bylinka natolik,že vzhledem tomu ,že je určena ke konzumaci a chemický postřik není vhodný, tak bych ji zlikvidovala a pořídila novou.

vero783*
hodnocení

Na fotku jsem samozřejmě vybrala listy nejvíce napadené, kromě těchto byly na meduňce asi další dva s menšími fleky, ale jinak vypadá zdravě. Stejně myslíte, že už je to moc?

doplněno 01.10.09 13:38:

Vlastně nechápu, jak je to možné, ale během uplynulého léta jsem koupila minimálně 8 vzrostlých bylinek, na různých místech a na všech jsou... Takže vlastně variantu zlikvidovat - koupit nové jsem už zkoušela. No asi nezbude, než ji zkusit znovu...

ja*

Já osobně bych je ostříhala co nejvíc a postříkala. Ono to mívá OL 14 dnů, a oni stejně tak rychle neobrostou. Vyhazovat, si myslím, je až poslední možnost. Zkuste taky to Nurelle, mě se osvědčilo na ledacos...

limetka*
hodnocení

0x

Zkuste na ten Biocont zavolat, je možné, že to bude fungovat i v bytových podmínkách, možná jen trochu pomaleji - určitě bych se tam zeptala, za to nic nedáte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]