Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se pozná zralý vypěstovaný meloun?

Od: perda* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, pěstujeme ve skleníku melouny a rosotu pěkně do váhy cca 2 - 3 kg. Nicméně i když je sklízíme teď v září tak nejsou stále zralé (vnitřek je jen růžový namísto červený). Jak se pozná, že vypěstovaný meloun je zralý a připraven ke sklizni, resp. ke konzumaci? *nevi*

Děkuji

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

papene*
hodnocení

0x

Taky se nám stává,že koupíme meloun je růžový,ale sladký.

Nemůže to být odrůdou?*nevi*

Hlavně jestli Vám chutná.:-P

paapene*

Rada jak dělo! Papene je opravdu geniální!

perda*
hodnocení

Právě že nechutná, odrůdou to není, měl by být červený a sladký, ale není. *nevi* Ještě nejsou zralé, ale právě nevím jak poznat kdy už budou. ;)

lidka*

Občas jsem pomáhala v zelenině a stará zelinářka meloun oťukávala. Jinak jsem slyšela, že podle zasychající stopky. Našla jsem obdobné rady:

Zralost melouny skutečně problém je, jsem zkušený pěstitel, ale moje úspěšnost je cca 95%.

Příznaky : kroutí se stopka, usycha stopka

Přestává růst i když je výborné počasí

U mé odrůdy, pokud svítí na meloun slunce, tak postačí 5 týdnu dobrého počasí. Někdy ještě týden počkám, další sklizeň již poznám podle tohoto "vzorku".

Značkování a rozkrojení nepovažuji za moudré. Pěstuji stale stejnou odrůdu a už to mám i v "oku" Pro nezkušené doporučuji uvedené znaky.

Pepa

->doplněno 28.09.09 14:56:

A zde ještě jedna rada, ale to je spíš asi při prodeji. Nevím, jestli by bylo vhodné ještě neutržené melouny tisknout dlaněmi.*nevi*

Jak poznáme zralost melounu

Vždy je dobré provést zkoušku hmatem a sluchem. Nejprve vezměte meloun mezi dlaně a stlačte ho. Pokud vydává vrzavý zvuk - je zralý. Dále pak ještě meloun poklepejte a pokud vydává dutý tón, pak vše nasvědčuje tomu, že je meloun v tom nejlepším stavu.

perda*
hodnocení

Vyzkoušíme, díky moc! *slunce*

martini*
hodnocení

0x

Ano, pozná se to hlavně podle té zaschlé šťopky, ale pozor, nenechat to moc, pak už může být přezrálý

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]