Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, pěstujeme ve skleníku melouny a rosotu pěkně do váhy cca 2 - 3 kg. Nicméně i když je sklízíme teď v září tak nejsou stále zralé (vnitřek je jen růžový namísto červený). Jak se pozná, že vypěstovaný meloun je zralý a připraven ke sklizni, resp. ke konzumaci? ![]()
Děkuji
Taky se nám stává,že koupíme meloun je růžový,ale sladký.
Nemůže to být odrůdou?![]()
Hlavně jestli Vám chutná.![]()
Právě že nechutná, odrůdou to není, měl by být červený a sladký, ale není.
Ještě nejsou zralé, ale právě nevím jak poznat kdy už budou. ![]()
Občas jsem pomáhala v zelenině a stará zelinářka meloun oťukávala. Jinak jsem slyšela, že podle zasychající stopky. Našla jsem obdobné rady:
Zralost melouny skutečně problém je, jsem zkušený pěstitel, ale moje úspěšnost je cca 95%.
Příznaky : kroutí se stopka, usycha stopka
Přestává růst i když je výborné počasí
U mé odrůdy, pokud svítí na meloun slunce, tak postačí 5 týdnu dobrého počasí. Někdy ještě týden počkám, další sklizeň již poznám podle tohoto "vzorku".
Značkování a rozkrojení nepovažuji za moudré. Pěstuji stale stejnou odrůdu a už to mám i v "oku" Pro nezkušené doporučuji uvedené znaky.
Pepa
A zde ještě jedna rada, ale to je spíš asi při prodeji. Nevím, jestli by bylo vhodné ještě neutržené melouny tisknout dlaněmi.![]()
Vždy je dobré provést zkoušku hmatem a sluchem. Nejprve vezměte meloun mezi dlaně a stlačte ho. Pokud vydává vrzavý zvuk - je zralý. Dále pak ještě meloun poklepejte a pokud vydává dutý tón, pak vše nasvědčuje tomu, že je meloun v tom nejlepším stavu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.