Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kala přezimování

Od: martini* odpovědí: 4 změna:

Dostala jsem v létě kalu v květináči, teď jsem se dočetla, že mám vyndat hlízu a přezimovat ji v lednici. To jsem vůbec netušila, takže jsem ji asi před 3 týdny dokonce i přesadila a dala dovnitř jako že na zimu. Ona ale nevypadá, že by uvadala nebo podobně. Musím ji tedy všechny listy ostříhat a vyndat tu hlízu? Nebo mám čekat co bude dělat a vyndat ji až když bude uvadat?

doplněno 03.10.09 16:42:

Zkouším teda fotku, třeba někdo poznáte druh podle listů

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Obecně platí, že přezimování hlíz kaly ( botanický název - Zantedeschia ) je možné nejlépe v prostorách s teplotou cca 10 až 11°C. Stejně tak je ale možné skladování tzv. za sucha - s mírně vyšší vlhkostí vzduchu - s možností přisypání rašelinou. Je jen škoda, že neuvádíte, o jakou odrůdu kaly přesně jde. Pro Vaše další ošetření hlízy bude totiž zcela nezbytné nejdříve zjistit, ... zda jde o rostlinku ... s letní ... či zimní vegetací ... a podle tohoto zjištění postupovat dále. Záleží-li Vám skutečně na této nádherné pokojové květině, pak byste neměla ponechávat nic náhodě a zakoupit si specializovanou knihu, která by Vám určitě pomohla zjistit tu správnou odrůdu Vaší květiny ... a následně také určit správné zazimování Vaší hlízy. Je možné, že byste se ale také něco více mohla dovědět na sedmdesatosmicka.webnode./... Přeji zdárné pěstování.

hodnocení

2x

Venkovní kaly na podzim vyndám z hlíny,odstraním listy a po uskladním ve sklepě v teplotě 10-15 stupňů.Na jaře brzy zasadím,dlouho trvá než listy vylezou na povrch,pak rostou velmi rychle a červen,červenec kvetou,je to nádhera,dlouho vydrží ve váze,moc pěkná květina.S tou lednicí nemám zkušenost,ani jsem to nikdy neslyšela,já při počtu asi 60hlíz,si to neumím představit,to bysme asi celou zimu drželi dietu...*slunce*

martini*
03.10.09 16:42
hodnocení

foto:

Kala přezimování
Vaše Zantedeschia ellottiana bude vděčná za uskladnění hlízy v suchu při teplotě okolo sedmi stupňů. Na jaře vám pak vyrazí v ideální teplotě 15 - 18 stupňů a bude požadovat silnější zálivku. Hnojí se jednou za dva týdny, zálivka vždy vlažnou vodou. Během sezony má ráda slunce!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]