Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak kvete tupoušek

Od: tarrynka* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, potřebovala bych poradit. V únoru jsem dostala tuto krásnou květinu a až do teď (konce srpna) mi krásně kvetla. Vždy když květ "odešel" tak se na stvolu hned objevil další apod. Z ničeho nic ale stvoly spolu s květy, které byly odkvetlé odpadly a mám na květině jen listy. Ty jsou zdravé a kytka vypadá, že prospívá. Můj dotaz zní - je to tak v pořádku? Narostou stvoly nové nebo je něco špatně? Díky za odpověď Katka

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

limetka*
hodnocení

2x

Tupoušek neznám, tak jsem si ho "vygooglila" a je nádhernej. Píšou tam o něm následující, třeba vám to k něčemu bude:

Medinilla magnifica

Tupoušek

Medinilla

Zdroj: Holandská květinářská kancelář

Květ

Bobule po odkvětu

Medinilla

Medinilla magnifica

Původ: Filipíny
Charakteristika rostliny:
Tata nádherná exotická květina ve své domovině roste jako keř 1 m vysoký. Její růžové květy jsou natolik impozantní, že je nelze srovnávat s jinými květinami. Listy jsou velké, kožovité s výraznou žilnatinou.
Je to rostlina poměrně vzácná, protože její množení není právě jednoduché. Tato skutečnost se odráží i na její ceně, která není zrovna příznivá.
Druh:
kvetoucí pokojová rostlina

Doba květu:
Kvete od února do srpna.
Požadavky na pěstování:
Světlo:
Vyžaduje světlé stanoviště bez přímého slunce.
Teplota:
Ideální je teplota okolo 25 ° C. V zimě rostlina 2 - 3 měsíce odpočívá při teplotě 16 ° C. Květy a výhony se pak lépe vyvinou.
Voda:
Zaléváme mírně výhradně odstátou vodou, v zimě zálivku ještě omezíme.
Vlhkost:
Rostlina vyžaduje vysokou vlhkost. Často rosíme a květináč umístíme do misky s vlhkými kaménky.
Hnojení:
V době vegetace hnojíme 2x měsíčně standardním tekutým hnojivem.
Množeni:
Množíme zjara vrcholovými řízky, ale je to velmi obtížné.
Přesazování:
Přesazujeme podle potřeby každé 2 roky vždy zjara.
Zemina:
rašelinový substrát s příměsí polystyrenu
Letnění:
nevhodné
Škůdci:
Příliš teplé stanoviště při přezimování přináší svilušky.
Tip:
Bez dostatečně vysoké teploty a vysoké vlhkosti rostlina nekvete.

tarrynka*
hodnocení

Moc děkuji, já jsem taky hledala ale tohle jsem nenašla a tady přímo píšou, že máme zřejmě "zimní spánek" a pak se výhony znovu vyvinou. Ještě jednou díky.

hodnocení

2x

Tato květina kvete od jara do léta,pak začíná vegetační klid s menší zálivkou.Hlavně se nesmí zalívat studenou vodou,lehce odraženou,přestaňte ji hnojit a méně zalívat,a chladnější prostředí,tak 14-17 stup.Tak v únoru ji dejte na pokojovou teplotu,přihnojte,lehce roste a opět se objeví květy.Jinak je krásná,ale velmi náročná na pěstování...*slunce*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]