Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Údržba v podzimní zahradě

Od: aliz odpovědí: 4 změna:

příští týden mám dovolenou, prosím o radu zda mohu ostříhat plamínek?

Jak sestříhat rybíz, mahon, ostružiny. Děkuji za odpověď.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hablina*
hodnocení

2x

Rybízu pouze odstaň nejstarší větve, aby nebyl moc hustý, mahon můžeš stříhat jak chceš, je to neřád.

hodnocení

2x

Doplním:
U ostružin, rybízu i plaménku se provádí řez na jaře. Plamének podle toho, zda je na pergole nebo jen na nosném roštu, obvykle na délku 30 - 50cm, pokud dojde k jeho promrznutí, krátí se až u země, on znovu obrazí. Ostružiník prořezat těsně u země tak, aby na keři zbyly jen tři nebo čtyři mladé výhony. Pokud již máte i vedlejší výhony, ukraťte je na jedno nebo dvě očka... Rybíz je na trochu delší povídání a tak si přečtěte zde: profizahrada.cz/...

limetka*
hodnocení

2x

Ahojky - ostružiník stříhám po odplození na podzim - ustřihnu všechny odplozené větve až u země a na příští rok nechám ty letošní - na těch bude v příštím roce plodit. V předjaří už je jen zastřihnu a vyvážu k drátům. Mahonku bych taky mydlila hlava nehlava a u plaménku záleží na tom, jaký máte - Clematis montana se stříhá hned po odkvětu na jaře, velkokvěté se stříhají koncem zimy nebo v předjaří.*slunce*

hodnocení

1x

Já stříhám plamínek na podzim úplně u země,v říjnu ho přikryju chvojím,a na jaře po odkrytí dočistím,zaleju a přihnojím,pak roste každý den před očima,mám ho asi 7 let na jižní straně u domu,naroste až 5 metrů.Rybíz jen prořezat,mahon můžete střihat,jak chcete,ale budou dušičky,třeba by ho někdo rád použil v okolí do vazeb,zkuste s ním počkat a nabídnout ho někomu...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]