Nejste přihlášen/a.
Ahoj, načetla jsem spoustu rad, jak množit ptačí zob a letos v červenci vybrala u rodičů po ostříhání jejich ptačího zobu cca 100 řízků, cca 20 cm dlouhých, dole odlistila, nahoře zastřihla (na délku cca 20 cm) a zapíchala do směsi zahradní zeminy a písku do květináčů a dala do stínu pod strom, udržovala stále vlhké. Nyní po téměř 2 měsících zatím postupně usychají, žádný neobrazil ani nezakořenil, zdá se. Jsem z toho velmi zklamaná, těšila jsem se už na výsadbu živého plotu na jaře. Kde může být chyba? Že jsem před sázením měla řízky cca 3 dny v kbelíku s vodou? Co nechat řízky nejprve zakořenit ve vodě a pak zasadit? Vypadá to, že musím čekat rok a zkusit to potom znovu Ivana
Řízky byly moc dlouhé (maximálně 10 cm), to za prvé, za druhé by měly být ne příliš dřevité, za třetí není špatné použít stimulátor k podpoře zakořenění (běžně v síti hobby obchodů) no a nakonec je dobré zasazeným řízečkům vytvořit poněkud skleníkové prostředí s vyšší vlhkostí vzduchu - přiklopit nějakým igelitovým krytem nebo sklenicemi od zavařeniny - pak by se to mohlo podařit - jinak jak píše Liduška - nám to na zahradě rozsévají ptáci a všude ho vytrhávám - plevílku jednu zlobivou
Ahoj,velké zkušenosti nemám, ale mě to vyšlo hned napoprvé. Nařezala jsem větvičky, odlistila to co přijde do hlíny a možná v této době zapíchala ve skleníku po okurkách, nijak zvlášť jsem půdu neupravovala. Konečky proutků jsem šikmo seřízla smočila ve vodě a strčila do stimulátoru //prášek//. Tyčkou udělala dírku do půdy, asi 7-10cm, a opatrně,aby prášek nesetřela hlína,proutek zastrčila do hlíny. Podle potřeby do zimy zalít, né moc dluho a třeba to do jara dopadne. Mě to vyšlo hned napoprvé, je to již pár let a plot si dnes tvaruji jak chci. Tak ti přeji, aby ti to vyšlo a najaře jen samou radost.
Také nejsem žádný odborník. Já jsem spíš s ptačím zobem u domečku bojovala - je to prostě keř nezmar. Vzhledem ke členitému povrchu jsem tam nemohla sekat sekačkou a tak si rostl, kde chtěl. Tak jednu převzatou radu ze Zahrady dám, třeba se to povede:
Ptačí zob (Ligustrum) je jedním z nejlepších listnatých keřů pro střihaný živý plot do dvou metrů výšky. Rozmnožuje se poměrně snadno zimními nebo letními řízky. V zimě řežeme v době kdy nemrzne větvičky délky 10 až 15 cm. Nesmí být příliš slabé z konců. Uchováme v chladnu v mírně vlhkém prostředí, např. ve sklepě v písku nebo v sáčku v chladničce.
Poměrně dlouho na jaře - koncem dubna - se řízky píchají asi z poloviny až dvou třetin do vlhké kypré půdy poměrně hustě.
Stanoviště volíme ne příliš slunné a vysychavé, aby řízky během zakořeňování nezaschly. Pokud nově rostoucí výhon zastřihneme, podpoříme boční rozvětvení a tím hustější sazenici. Na definitivní stanoviště můžeme sázet již v říjnu nebo zjara. Můžeme však počkat až druhým rokem, kdy nám narostou silné sazenice.
-> |