Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nevíte, co mi to vyrostlo v truhlíku

Od: amber

Zdravím, vypadalo to miniaturní jako rajčátko, a nejen podle čichu je to něco jiného. Jako o nic nejde, ale na plevel to nevypadá, co na to říkáte více znalí. Díky

Nevíte, co mi to vyrostlo v truhlíku

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mm
hodnocení

2x

Netěšte se, nic extra vzácného to nebude. Do truhlíku se vám zatoulalo nějaké semeno rozšiřované větrem.

Osobně tipuji (bez záruky) pajasan žláznatý.

Nevíte, co mi to vyrostlo v truhlíku #2
amber
hodnocení

Mohlo by to být ono, hlavní stonek je hnědočervený, celý list je 2+2+1 lístek zelený, jak máte na foto vlevo ten kulatější, ten štíhlý 7/9dílný tam nemám. Nevadí, pečovala jsem o něho, ale vytrhnu jej. díky.

km
taky mi to prijde jako pajasan
amber
hodnocení

Asi to bude ten pajasan žláznatý, je to neprodejná invazivní vegetace z Koreje, takže bych ji měla spálit, ale kvůli výstrahám, to musím vyhodit do zahradní popelnice, pak uvidím.

Náletové rostlinky je nutno prověřit, děkuji všem.

mm

Oficiálně to sice je invazivní dřevina, ale u nás se vyskytuje už od počátku 19. století a za tu dobu se rozšířil méně než například akát. Tedy žádné drama. Ano, v přírodně hodnotných porostech je dobré ho kácet. Ale na mnoha místech (například ve stinných vnitroblocích činžáků) je to často jediný strom, který tam prosperuje.

V tom truhlíku se "umoří" sám. V prvních letech totiž roste neskutečně rychle (klidně i 2 metry za sezónu), takže brzy se v tom truhlíku vyčerpá. Sám bych vám poradil, ať ho přesadíte do větší nádoby (klidně i do zednického kalfasu) a pěstujete na balkoně. Odolný sice je, ale právě kvůli tomu rychlému růstu by tam dlouho nevydržel. To třeba taková bříza udělá více radosti.

hodnocení

2x

Vypadá to jako mladý lilek nebo okrasná lilkovitá rostlina. Určitě to není rajče ani běžný plevel.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]