Nejste přihlášen/a.
Při sečení trávý mi spadnul z křovinořezu kryt vzduchového filtru a vypadnul i vzduchový filtr. Kryt jsem našel na zemi, ale filtr nemohu najit i přes to, že jsem ho dost dlouho a několikrát hledal. Potřeboval bych proto někde sehnat (koupúit) nový, ale nikde na ten můj křovinořez nemohu nic najít. Je to křovinořez Demon RQ580T. Ten filtr je pouze takový čtverec se zkoseným jedmním rohem z černé pěny. Bez toho filtru by asi nebyl dobrý nápad s tím křovinořezem pracovat.
2x
Zkoušel jsem dohledat jako ND, ale zjevně se nikdo neobtěžoval něco takového zavést do sortimentu. Jaké jsou rozměry filtru? Šel bych cestou úpravy většího dílu do nějakého evropštějšího křoviňáku.
Blahé paměti jsme kupovali desky materiálu v Gumexu a z nich filtry stříhali, ale to není cesta pro fyzickou osobu.
doplněno 12.07.26 09:13:
Pro okamžité sekání bych se beryho rady vůbec nebál a použil to, co je po ruce. Ale jako trvalý stav nevím (neříkám, že to nefunguje) a sdílím vaše obavy.
Z toho co jsem tento filtr hledal mi to naléza pouze filtry pro Demon RQ580 což je starší verze toho křovinořezu Demon, ale ten je úplně jiný než který je v novější verzi Demon RQ580T. Kdysi dávno jsem myslím někde viděl nějakou pěnu na vzduchové filtry ze které se dalo vystříhnout potřebnou velikost a tvar filtrů, ale nyní už ani to nemohu nikde najit.
Nevím z jakého materiálu je ten originální filtr, ale i když to asi přímo molitan nebude tak je to molitanu podobné. A ten olej tomu molitanu vadit nebude a nezpůsobi, že se po čase začne rozpadat a jeho kousky se tak můžou dostat do motoru? Pokud ten filtr nikde mnenajdu tak asi zkusim ten molitan pokud nějaký doma najdu.
Obyčejný molitan asi nebude příliš vhodný jako vzduchový filtr, ale myslím, že lépe tam dát molitan než sekat úplně bez nějakého filtru. Příští týden bych potřebnboval sekat trávu a tak bych to rád nějak zprovoznil.
Ten filtr JE z obyčejného molitanu (neboli pěnového polyuretanu, chcete-li). PUR pěny se liší velikostí pěnových dutinek a prodyšností (stupněm tzv. retikulace). Pro tyhle účely se hodí prakticky jakýkoliv prodyšný molitan, tedy i ta houbička na nádobí (nebo houba na mytí aut). Nepoužívejte filtry do akvária, mají příliš velké díry.
Jinak ten filtr je zřejmě tady: kamax-shop.cz/...
Podle něj si můžete tu houbičku upravit.
A zrovna u křovíku bych filtr moc neřešil, tam se prach téměř nemá odkud vzít, maximálně něco pro motor "stravitelného" rostlinného původu. Zásadní je to ale třeba u sekačky, ta víří tvrdý prach a filtr je plný po pár desítkách hodin.
mm: Ten filtr na který odkazuješ je úplně jiný a do Demon RQ580T se vůbec nehodí a to ani po jakýchkoliv úpravách.
bery: Děkuji za informaci, že molitan máš vyzkoušený v několika strojích. Pokud nějaký molitan doma najdu tak to z toho zkusím vystříhnout a použít až do doby než seženu originální filtr nebo najdu něco vhodnějšího.
Houba na nádobi je na výšku trochu širší než jak ten originální filtr. Navíc se ta houba s časem také po několikátém mytí nádobi začíná rozpadávat, ale to je trohu jiné použití než třeba u motoru jako vzduchový filtr. Nevím ale jinak si myslím, že houba na nádobi asi nebude z nějaklého příliš jiného materiálu než obyčejný molitan.
nov: Proč a z jakého důvodu se toho křovinořezu chceš pozbýt a dát ho do zběrného dvoru? Tu stránku na kterou odkazuješ jsem už také našel, ale to co tam nabízejí není na ten můj typ křovinořezu Demon. Tam nabízejí ten filtr i z krytem na Demon RQ580 a já potřebuji na Demon RQ580T kde je úplně jiný tvar toho vzduchového filtru. Ono totiž křovinořez Demon není každý typ stejný.
Houba na nádobí se rozpadá opakovaným působením tlaku a tahu (drhnutím), tuku, saponátů a vody. Nikoliv časem. Ve vzduchovém filtru žádný z těchto faktorů nepůsobí. Slouží to jen jako pasivní "cedník" na prachové částice. Když se ucpe, vypere se a funguje dál. Dlouhá léta, než začne i ten filtr erodovat působením chemikálií z ovzduší (výfukové plyny, ozon, SO2 ap.)
0x
Ten filtr je běžná pěnovka. Kup náhradní filtr Demon RQ580T nebo univerzální pěnový filtr na křovinořezy, který si zastřihneš na stejný tvar. Bez filtru to fakt nepoužívej, nasaje to bordel do karburátoru.
Tvoje rady asi dobré, ale pro mne nepoužitelné. Ty asi nečteš co tu píšu, protože jinak by jsi musel vědět, že nic z toho nemohu nikde najít. ![]()
Vždyť to nemusí být jen pro křovinořezy: motomax.cz/...
Ale obyčejná houbička oříznutá hobby řezákem nebo nůžkami stačí. Klidně i dvě houbičky natlačené vedle sebe, pokud šířka nestačí.
Nebo několik vrstev filtru do digestoře. Nebo staré zmuchlané punčochy. Nebo nělik vrstev nastříhaných respirátorů. Je to mechanická filtrace za běžných teplot, takže žádné nároky na odolnost to nemá.
Mimochodem, nastříhané filtry do digestoří se používají do filtrů dýchacích přístrojů na JIPkách. To jsou přístroje za statisíce až milony, takže by tam určitě nikdo nedával nic, co by mohlo tu jemnou mechaniku přístroje poškodit.
0x
Co zkusit upravit tento filtr, otázkou je, jestli není ale menší, to netuším. mountfield.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.