Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, minulý rok na podzim jsem zasadila dvě rostliny vinné révy - červenou a bílou. Na jaře to byly dvě asi 2 cm silné kmínky a z každého šly dva šlahouny. Teď je z toho takováhle džungle a uprostřed toho nadělění je jeden jediný hrozen. Může mi někdo prosím poradit, co jsem udělala špatně a co s tím?
2x
Záleží na odrůdě a dva roky je krátká doba na velkou sklizeň, spíš až za čtyři roky z malé sazenice. Záleží i na velikosti plochy, kterou si můžete pro víno dovolit-zvolit pro něj tvar. Jinak můžete okopírovat systém vinic, jak mají keř "postaven". Většinou vídám na zahradách víno u zdi a rozděleno na dvě či tři patra na výšku a tak půl metru ty patra od sebe a ještě jsou z hlavního kmene na obě strany-tedy čtyři až šest rozvětvení jedna rostlina. Příbuzná ho má systémem růstu do "délky" přes nižší kovovou bránu hlavní kmen, délka snad sedm metrů. Majitelé je stříkají i proti plísním a někteří tvrdí, že réva nemá ráda průvan.
olin - a kdyby byla tazatelka jen trochu aktivní a podívala se na informace v odkazu, který jsem tady pro ní vložil (a na který si zřejmě ani neklikla), tak by to věděla hned a mnohem více
.
0x
Dobrý den, nejsem pěstitel vinné révy, ale na první pohled je jasné (když se podíváte na obrázky z vinic), že bylo sázeno hodně blízko u sebe a zřejmě nebylo vůbec zastřihováno. V odkazu máte množství odpovědí, resp. návodů, jak se to má dělat správně (tady by bylo zbytečné vše opisovat/vypisovat). Zdravím!
doplněno 05.07.26 12:49:
Nemáte zač.
0x
Záleží na tom, jak to chcete pěstovat. Obvykle to je kmínek a ve vhodné výšce necháte z loňských výhonů v únoru jeden až dva výhony a každý zakrátíte na max. 4 očka. Takže z révy takřka nic nezbude. Z oček vyrostou v dubnu letorosty a na nich hrozny. Průběžně omezujete "větvení" letorostů - u listů tak od července vyrůstají další výhony - zálistky - ty vylamujte, zbytečně zahušťují keř.
Réva plodí hlavně na tom, co vyroste z loňského dřeva, tomu se přizpůsobuje řez.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.