Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cesnek, co ted s nim?

Od: zahradnikamater
Zdravím,
nasadil jsem cesnek na zahradu kde min 10 let nic nebylo. Ted některé začínají zloutnout a po vytahnuti vypadají jako na první foto.
Asi hniloba. Zbytek vypadá jak na druhé fotce. Co ted mam dělat? Počkat kdyz mají být horká? Nebo vytrhat?
Děkuji za zkusenosti.

Cesnek, co ted s nim?
Cesnek, co ted s nim? #2

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kimir
hodnocení

1x

Bílá sklerociová hniloba je nejhorší chorobou česneku. Vytrvá v půdě víc než patnáct let. Napadené rostliny vytrhejte. Okolní zdánlivě zdravé rostliny skliďte a využijte v kuchyni. Budete mít menší výnos, ale něco zachráníte. Vzhledem k současnému deštivému počasí se dá předpokládat rychlé šíření. Dále již česnek nesázet. Já jsem také již zrušil pěstování česneku, vše mám zamořeno. Česnek nakupuji již v obchodech, vyjde to levněji než plahočení po záhonech, kde je výnos silně nejistý. Nepomáhá nic, ani moření Sulkou před výsadbou další vyhozené peníze.

hodnocení

0x

Vypadá to jako Bílá sklerociová hniloba . Hodně se o ní diskutuje tu :

cesnek.cz/...

hodnocení

0x

Takhle shnilou úrodu jsem měla jeden rok taky, naštěstí ne všechno. Navíc jsem n vytáhla jen natě, ohnilé paličky zůstávaly v zemi.

Na podzim před sázením je dobré stroužky namořit. Chce to i péči během růstu. Hnojila jsem Cereritem s guanem na cibuli a česnek, je třeba to okopat, aby půda nebyla tak ubitá.

Zalévání u takto velkého česneku - není už třeba hodně a často, ale občas svlažit není na škodu. Vy to máte jak zalité v betonu, suché, ubité a to pro rostlinky není dobře. Jaga.

Jinak česnek sklízím už léta až 5.-6. července. Jen asi 2 x, když byla velká vedra, jsem ho sklízela o pár dní dřív.

zahradnikamater

Cesnek jsem ani jednou nezaleval, mame jilovitou pudu. po okopani a jednom desti to vypadá takto.

mm*

Zahradu máme hodně daleko a dostaneme se tam tak jednou, dvakrát do měsíce, tedy nemáme možnost zalévat. Jediné, čemu se tam bez zálivky skvěle daří, je právě česnek.

Všechno ostatní (i cibule) je jen sázka do srážkové loterie.

Moření stroužků před výsadbou je samozřejmě nutnost.

A sklízíme také kolem svátku mistra Jana.

tm
Já párkrát zaléval cesnek v dubnu a květnu, když 3 měsíce nepršelo. Teď je naopak mokro dost, tak jsem rád, že to teď vyschne - nemáme moc propustnou půdu. Čekám, až se narovnají květy. Par kvetu tam u vas možná vidím a rozhodně nejsou vzpřímené. Jinak ho máte stejně zelený jako ho mám já.
zahradnikamater

Ano, stvoly jsem otrhal a nechal jenom 3 at můžu sledovat. Ale jde o to, jestli není lepší sklidit nyní to co je, než čekat že to celé uhnije.

tm
To vám asi nikdo spolehlivě neřekne..zkuste jich nahodile pár vytáhnout a pokud budete tahat schnilé, tahejte dál. Já je mám cca jako vy a čekám, až se narovnají květy. Problém je, ze za 10 dnů odjíždíme pryč a bude stejně dilema jako loni - vytáhnout před odjezdem nebo počkat do půlky července. Loni mi to pak na podzim začalo hnit a vyhodil jsem 90 procent. Možná letos z části udělám pastu, to je jistota

hodnocení

0x

Vypadá to na hnilobu nebo fusarium. Ty napadené kusy raději hned vytrhni a zlikviduj, ať se to dál nešíří. Zbytek nech v zemi – pokud listy teprve žloutnou, může ještě normálně dozrát. Jen hlídej, jestli se nezačnou kazit i další.

tm
hodnocení

0x
Loni jsem pár česneků měl jako vy. Většina byla po vytažení krásná, tvrdá. Vytahoval jsem v druhé polovině července (podhůří). Takže jsem dal sušit. Jenže asi za měsíc jsem dal do sklepa, protože byly vedra a měl jsem strach, že venku česnek přeschne. To byla asi ta chyba - cca v říjnu jsem zjistil, že většina úrody je schnilá. Určitě bych počkal na vztyčení květu. Nechat dva tři jako indikátor, zbytek odlamovat.

zahradnikamater
hodnocení

0x

A co je možné na záhon, po tak nemocném česneku, zasadit?

Jaké rostliny ta plíseň, pokud je v půdě, nezničí?

tm
Letos jsem dal po česneku brambory

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]