Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč vadne angrešt

Od: rajskyprotlak

Na jaře jsem zasadil stromkový angrešt. Krásně se ujal, měl pěkně zelené listy, dokonce se objevily i pár květů a pak plody. A zničeho nic začaly asi před týdnem listy vadnout. Nejsou žluté, jen vadnou a nejspíš brzy celý stromek uschne. Vůbec netuším, čím by to mohlo být. Asi tři metry od něj máme maliny a ostružiny, hlavně ostružiny mají výrůstky všude kolem, nedávno jsem jeden šlahoun těsně vedle angreštu vytrhnul ze země. Myslíte, že by kořeny ostružin mohly nějak narušit kořeny angreštu? Mělo by případně ještě teď smysl angrešt, dokud není úplně suchý, vykopat a přesadit? Předem děkuji za radu.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, je zajímavé, že i když se všude hovoří a píše o velkém suchu, tak Vy vůbec nic nepíšete o zálivce. V kořenech problém nebude, ale rostliny blízko sebe si mohou konkurovat v "boji" o vodu (jeden druh odebírá vláhu tomu vedle). Přesazení nevím, jestli by bylo to správné, ale hlavně ten stromek zalévejte. Zdravím!

doplněno 06.06.26 23:44:

Také pozorně prohlédněte listy, jestli na nich nejsou mšice.

hodnocení

0x

Možnosti co mě napadají. Moc sucho, moc mokro, uhryzané kořeny, přílišné hnojení po/při výsadbě, špatně srostlý roub s podnoží, nalomení místa srůstu.

riva
hodnocení

0x

Očekával bych problém s kořeny. A ne kvůli ostružinám. Pro potvrzení bych ho vyryl, mrtvé kořeny ořezal, pořádně ořezal i korunu aby byla rovnováha mezi nimi a zasadil do vhodné půdy.

rajskyprotlak
hodnocení

Dobrý den, všem děkuji za rady. Nejspíš to bude vydatnou zálivkou, protože jsem zaléval vydatně a ob den. Zkusím ho vykopat a podívám se, v jakém stavu kořeny jsou. Pěknou neděli.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]