Nejste přihlášen/a.
Ahoj, mým dvěma mladým jabloním (jedna má 2 roky a druhá 3 roky) nyní žloutnou některé listy a opadávají. Bojovala jsem a bojuji s mravenci, co na jabloně nosí mšice na listy a tam je pasou. Ale to jsem snad vyřešila lepovými páskami okolo kmenu a postřikem draselné soli přírodních mastných kyselin na listy. Mravenci ani mšice tam nyní nejsou.
Přikládám fotky listů. Jeden list jsem utrhla a ten je ještě jakoby "zdravý", ale zdá se mi také že žloutne, zejména okolo žilnatiny. (Nevím, jestli to půjde dobře vidět na fotce.) Druhý, ten už upadnul sám. Spadnuté listy důsledně sbírám a také listy, co už skoro upadávají a nedrží na stromě taky otrhávám. Zdá se mi, že obě jabloně nepřirůstají tak rychle, jako minulý rok. Dost listů má jakoby hnědé okraje. A taky některé listy mají hnědé skvrny.
Co myslíte, že by to mohlo být? Něco jsem si hledala a mám dvě podezření. Buď to je nedostatek železa / hořčíku / chloróza, nebo to může být strupovitost jabloně. Dala jsem hnojivo spolu se zálivkou s trochou epsomské soli (kvůli hořčíku a síře). Plánuji koupit tekuté železo. Na podzim postříkám Championeem 50 WG (hydroxid měďnatý) celý kmínek, až opadají všechny listy. Je něco, co můžu udělat ještě teď?
Jen dodám, že obě jabloně rostou v dost jílovité půdě na svahu. Minulý rok jsem tohle vůbec řešit nemusela. Přírostky byly velké, narozdíl od letoška. Nevím, co je teď jinak.
1x
Přestaňte k nim lít to strašné množství vody. Jsou stromky zvadlé než je zalejete? Víte jaká je vlhkost v kořenovém profilu? Přemokření blokuje i příjem železa. Nedostatek vzduchu u kořenů omezuje příjem všech živin. Tipnul bych si, že příčinou je přílišná "péče".
Zalévám, jen když neprší týden nebo dva. Teď jsem třeba nezalévala 3 týdny v kuse. Včera a dnes pořádně zapršelo. Ještě v neděli byla půda vyschlá na troud i v hloubce. O jaké přílišné péči mluvíte? Jeden rádce radí, že je to nedostatkem vody, zalévejte. Druhý zase, že to je přebytkem vody, nezalévejte. Tak si to, milí rádci, trochu ujasněte.
0x
doplněno 04.06.26 00:35: anzionka - jestli si myslíte, že správné zalévání je takové, že po třech týdnech sucha vypustíte ke stromům cisternu vody, tak není. Ujasněte si to a zalévejte menším množstvím vody, než dosud, ale častěji/pravidelně (takto jsem myslel tu radu ohledně hodně vody).
0x
Jílovitá půda ve svahu.
Napadá mě rychlý odtok vody ze svahu bez vsakování hlouběji do půdy.
Při sázení jste stromku nějak přilepšila? Jáma metr v průměru a metr do hloubky, na dno kompost nebo hnůj a doplnit kvalitní zeminou, ne úplně zároveň s terénem (vznikne pak prohlubeň do které se dá zalévat a odkud voda nesteče hned pryč, ale vsákne se.
Za mě málo vody u kořenů a málo živin. Pokud nemá dobré startovací podmínky při sázení, nedoženete s konví a hnojivy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.