Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co se stalo rajčatům?

Od: paajam®
Zdravá a silná rajčata vysazená v úterý. Ve čtvrtek ve stavu na obrázku. Tmavé skvrny, zvadlé, seschlé. Některé vypadají ještě hůř, zatím se nevzpamatovala. Co se jim mohlo stát? Po vysazení zalité, ve středu předtím krátce pršelo.
Co se stalo rajčatům?
Co se stalo rajčatům? #2

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

2x

Půda sucha, popraskaná. Nezalito. Zkuste zastínit, ostříhat hnusně lupeni nehnojit. Mohl jste je také kořeny posadit na hnojivo. A zkuste vyčkat jestli se vrcholy neproberou.

hodnocení

Zalito předchozí den, toto je foceno těsně před večerním zalitím.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, že by prochladla až pomrzla? Nebyly v noci přízemní mrazíky a sazenice zůstaly nezakryté? V jaké nadmořské výšce je pěstujete? Opakujte pravidelně zálivku - vidím tam na obrázku (zřejmě suchem) popraskanou půdu. Zdravím!

doplněno 24.05.26 11:51:

paajam - a ta rozpraskaná půda u té sazenice na obrázku je asi od krtka . Zalévejte a doufejte, že něco zachráníte.

hodnocení

mrazíky nebyly, jsme nížina
Nedostatkem vody to není.
hodnocení

Ta fotka je z večera těsně před zalitím. Přes den nezalévám z důvodu ostrého slunce.

trtr
hodnocení

0x
Zdravím, každý rok je to stejné a nedají si říci a nedají - teplotní šok. Otužování platí i pro rostlinky, zvláště typu rajče či paprika. Okurek taky reaguje - je pak hořký.

id
hodnocení

0x
Neotužovaná rajčata a spálená od slunce.

hodnocení

0x

Tyto rostlinky, které znaly dosud jen teplou místnost, a najednou se ocitnou venku, čeká velká změna, teplotní šok. Brání se tím, že to prostě vzdají.

Radila jsem známým: Rostlinky asi 14 dní před výsadbou na záhon otužovat, nosit ven, na hodinu, dvě, později i déle. Zvyknou si na venkkovní klima.

Pánovi to připadalo zbytečně složité. Řekl mi pohrdavě: "A nemám jim taky večer číst pohádky?" Nechala jsem ho být, ať dělá podle svého. A výsledek? Dneska má stejná rajčata, jako Vy. Asi už ví...*bzum* Dobře mu tak. Jaga.

hodnocení

Otužování, které tu většina zmiňuje asi dává smysl. Rajčata byla před vysazením ve skleníku. Nemá asi smysl čekat, až se vzpamatují?
Rajčata takhle sadím léta až desetiletí ze stejného zdroje. Toto se stalo poprvé

hodnocení

0x
A nemohlo to něco okousat zespodu? Podívejte se na kořeny.

hodnocení

0x
Letos slunko začalo péct extrémně brzy.

hodnocení

0x

Rajčata se sadí do země co najvíce naležato. To,co je v zemi, na tom ihned vyrostoou kořínky. Sadí se do takového jako lavoru, vyhloubeného velkého dolíku, aby vody bylo při zalévání odstátou vodou, co nejvíce. Když je na slunku, klidně i 2x denně. To co je na fotce, to jsou uschlé rostliny v suchem popraskané půdě.

Mi se velice osvědčilo, k rostlině zapustit prázdný květináč a dírkami dole. Zalévat do něho. Tak se voda nerozlije do šíře, ale směřuje ke kořenům. *hej* Nebo někde tady, ale z loňska je debata o zavlažovacích pet pahvích. Poklikej, pohledej.

hodnocení

Diky, to dává smysl. Ale stejně: sadím je léta pořád stejně. Toto je poprvé co vidím něco takového

liska5
hodnocení

0x

Prošly nějakou extrémní situací / třeba teplotní skok, nebo nějakou dobu byly bez vody a pak třeba přelití/ / a dorazila je nejspáš nějaká houbová choroba. Stonek bez listů sázejte hlouběji. Nezalévejte na list. Půdu vylepšete kompostem, tvoří krustu.

hodnocení

0x

Myslím, že problém není ani v teplotním šoku, spálením od sluníčka, ani v zálivce, ale v nějaké chorobě. Udělejte ještě ostrou fotku spodní části stonku u země.

hodnocení

Pozdě, už jsem je vyházel a nasadil nové. Zatím OK. Nevím jestli choroba. Že by se tak prudce projevila za jediný den?

hh
hodnocení

0x
Vy nejste normální,tomuhle říkáte péče o rajčata?Zem je ùplně suchá.Jestli se to děje neustále,nedivte se.Takhe sucho škodí
hodnocení

Ach bože, už jsem to tu psal několikrát. Tak ještě jednou: zalévám zásadně večer. Ta fotka je pořízená těsně před zalitím. Den stačí, aby půda vyschla. Dělám to tak už léta, nikdy nebyl problém, na který se ptám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]