Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Křovinořez Stihl 240

Od: pavlis

Dobrý den. Mám k vám dotaz. Měl jsem křovinořezy Husqvarna, Jonsered. Velká spokojenost. Teď jsem si koupil Stihl 240, výkon dobrý, ale mám problém se strunou. Už jsem vyzkoušel kulatou a čtyřhrannou 2,7mm Stihl, teď mám čtyřhrannou Al-Ko a pořád stejný problém-struna se lepí a trhá. Motor nechávám v otáčkách jak mi radil prodejce, ale pořád se struna lepí a trhá. Navíc natočení struny není moc šikovné, ale už s tím nic neudělám. S minulými křoviňáky tento problém nebyl. Poradíte? Děkuji.

36 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

A použít jinou hlavu se stejným závitem? Třeba na zkoušku z těch starých, pokud pasují závity... je to hlavou, už jsem se s tím setkal; stejná struna v jiné hlavě fungovala. A jsou i redukce závitů, dodávané i s hlavou

pavlis
hodnocení

Určitě máte pravdu. Nezkoušel jsem, ale šlo by použít hlava např. Husqvarny? Závit to má stejný, struna se lépe navíjí.

Pokud má stejný závit, na výrobci hlavy nezáleží. Ale pozor na stoupání závitu, ne vždy je stejné i při stejném průměru závitu...

hodnocení

0x
Mám stejný křovinořez a musím přiznat, že navíjení struny vždy na začátku sezony mi také dělá trochu problémy. Hlavně uložení cívky do sekací hlavy- teď ale už vím, že lze zasadit a pootočením se cívka zaaretuje o takové .jazýčky.Ale se strunou problém nemám- používám šedivou se 4 hrankami a mám ten dojem, že uprostřed je nějaké vlákno. A lepení prakticky neznám. Co vím tak někde jsem kdysi četl radu- namočit strunu vodou...ale když si představím otáčky hlavy tak voda musí okamžitě vylítat.
Namočit den předem do vody, struna je pak "houževnatější", pružnější. Provádím už "pár" let ke své spokojenosti
vernon
Struna se ve vodě skladuje. Tedy trvale. Bez toho je křehká a rychle ubývá...
To by asi mělo logiku. A vzpomínàmsi, že kdysi jsme dělali box pro výrobce plastových dílů pro automotiv a jeden z procesů bylo napařování vodou což následně snížilo křehkost plastu. Jinak jsem se dnes při práci díval a mnou používaná struna je 4 hvězdička, šedivá a uprostřed je cca 0.5 mm vlákno a funkční naprosto perfektně i bez vlhčení... i když i to zkusím.
Tak jsem zkusil to namočení struny do vody a ...NIKDY VÍCE. Struna se spékala a trhala a já nadával...klel a používal sprostá slova. Jeden křoviňák Stihl 240 a druhý Castor DS43- strunové hlavy originál dodávané s křoviňáky. A u obou naprosto stejné. Předtím jsem používal suchou strunu ve Stihlu / Castor jsem opravoval nádržku na benzín/ a pracovala absolutně bez problému.
Křovinořez Stihl 240

trtr
hodnocení

0x
Zdravím, jo, zkuste jinou strunovou hlavu. Na zkoušku možno koupit i v Tescu. *smich*
Hlavně sekat pod plynem a ne brm brm brm,..

youtu.be/...
vernon
Ne vždy lze sekat na plný plyn. Krásenský si to představuje jako Hurvínek válku...
Přesně tak, když si představím,jak by to vypadalo u nás při dočišťování kolem keříků a obrubníků, kam se nedostane traktor ani sekačka, to by to dopadlo :) Keříky fuč, struna hned fuč. Kolega, co s křovíkem dělá klidně celé dny a když je potřeba, dokáže i v ploše vysokou trávu krásně zarovnat a rovnoměrně položit do ztracena, si z 90% vystačí téměř se zvýšeným volnoběhem.
Osobně mám taky nejradši, pokud odstředivá spojka zabírá hned při lehkém zvýšení otáček a rychlost hlavy se tak dá citlivě ovládat.
A to zmiňované pumpování vůbec nechápu, jak s tím vlastně nekdo začal a všichni se opičí. Vždycky se takového uživatele ptám, jestli to má na ruční pohon a bez pumpování by se to netočilo :) Ale oni ty plynový lanka, úhlový převody ani spojkový díly nemění...
Každopádně proč by to mělo vadit motůrku nějak nepobírám, o efektivitě nemluvě. Účinnost dvoutaktu sice bude díky vrátnému vyplachování (pokud teda ty hranatý plechovky v roli výfuku něco takového dělají) v otáčkách vyšší, ale ztráty pohybem pístu i odporem struny tu efektivitu určitě řádově přebijou a spotřeba/čas bude při běžném šmrdlání násobně vyšší. Výjimka je samozřejmě při sekání porostu, který plný výkon vyžaduje, tam by se situace otočila.
A nějaké zapékání struny, o tom čtu prvně a vlastně si to nedokážu představit.
trtr
To pumpování je simulace běžného kosení, tedy asi *smich*
Zrovna ve čtvrtek jsem kosil klasický a bylo hotovo 1-2, jsem rychlejší s klasikou.
vernon
Klasika je rychlejší. To je známá věc...

vernon
hodnocení

0x
Používat levné plastové struny, nemá cenu. Používám struny Oregon s vystuženým jádrem a nikdy nebyl žádný problém se zapečením v žádné strunové hlavě.
hlavicka

Já zase si myslím, že používat drahé struny známých značek nemá příliš smysl. I s levnými strunami se dá stejně dobře sekát trávu tak jako i s těmi drahými nebo předraženými. Někteří si myslí, že když je něco drahé a od známé značky tak to určitě bude i lepší, ale většinou to není pravda a platí to i o strunách na sečení trávy. Já kupují vždy ty nejlevnější struny jaké kde najdu. Mnohem levnějí vycházejí struny prodávané po 100 - 150 m než ty 10 - 15 m.

vernon
@hlavička Je to vyzkoušené. Není to nesmysl. Levná struna je tak dobrá leda pro slabý vyžínač. Pro sekání vyšší a dřevnaté trávy farmářským křoviňákem se musí použít kvalitní struna.
hlavicka

vernon: Ano mám to vyzkoušené, že stejně dobře se dá posekat trávu nízkou i vysokou levnými strunami tak jako těmi drahými od známých značek a není mezi tím příliš rozdíl. Chápu ale, že někteří si myslí, že drahe a k tomu ještě od známé značky musí být určitě lepší než něco levného, ale při tom o tom toho příliš neví.

vernon
@hlavicka Kup si kvalitní, značkovou dvouplášťovou strunu a brzy poznáš, jaký jsi hlupák. Za cenu o trochu vyšší než je obyčejná plastová struna, získáš něco, co ti vydrží několikanásobně déle. Zvlášť při obsekávání obrubníků, plotů, sekání kopřiv a dřevnaté trávy...
vernon
@hlavicka Mám 30 leté zkušenosti, ty moulo. To ty vůbec nevíš, o čem blábolíš...
hlavicka

vernon: Proč bych si měl kupovat něco drahého když i to levné mi dokáže udělat stejnou práci jako to drahé? Mám to vyzkoušené. Tebe asi nejde o nějakou kvalitu struny, ale mám dojem, že se nám tu chceš pouze pochlubít, že máš dost peněz nato aby jsi je mohl utrácet za něco drahého nebo i předraženého a kupovaní něčeho levnéího je pro tebe něčím podúroveň. Že by jsi měl nějaké zkušenosti s křovinořezy a sekáním trávy to ale z těch tvých keců není poznat.

hlavicka
hodnocení

0x

Nevím co máš na mysli tím, že se struna lepí a trhá. Jinak tak jak tu radí jiní vyzkoušet jinou strunovou hlavu. Hlavy které jsou dodávané spolu s křovinořezy obvykle nejsou příliš dobré a s časem se při používání pokazi nebo rozpadnou. Je možné použít téměř jakoukoliv hlavu se stejným závitem jaký je na křovinořezu. Já jsem už v minulosti vyzkoušel různé strunové hlavy. Nyní už druhým rokem používám tuto hlavu TECOMEC a jsem s ní velmi spokojený. Za ty peníze je to výborná a snad nezničitelná a nejlepší strunová hlava co jsem kdy měl. Strunu je možné použít jakoukoliv kulatou nebo hranatou (čtvercovou nebo hvězdicovou) nebo kroucenou, ale lépe sečou struny hranaté. Průměr struny je do těch běžných hlav nejlépe 2,4 nebo 2,7 mm. I když výrobci strunových hlav uvádějí, že jsou i na struny do 3 mm tak s těmi 3 mm strunami nemám příliš dobré zkusenosti.

vernon
On má ale Stihl FS240, ne nějaký hnůj... Nedoporučuj mu blbosti. Stihlácká hlava patří mezi nejlepší hlavy na trhu a musí se do ní použít 3 mm, nejlépe čtyřhranná struna. Tenčí struna je pro tuto kosu nesmysl, protože by rychle ubývala a nesekalo by to dobře vysokou trávu.
trtr
Na vysokou trávu raději nůž.
vernon
Ne vždy se dá nůž použít.
Nůž snad jen na nálety, vysoká tráva se akorát namotává. Struna kolem 3mm bere většinu porostu dostatečně a podle mě moc nezáleží, jestli jde o značkovou za cca 16 stovek za 200m špulku z husqvarny, nebo třeba noname za třetinu.
hlavicka

vernon: To, že má někdo nějaký drahý křovinořez od známé značky ještě neznamená, že by se do něho musela používat nutně nějaká drahá struna, protože levnou by to nešlo. Já mám nemalé zkušenosti s levnými strunami 2,4 a 2,7 mm a proto vím, že se tím dobře dá sekat jak nízkou tak i vysokou trávu. Pokud jde o strunovou hlavu tak i některé levné můžou být dobré nebo i lepší než nějaké drahé od známé značky. Samozřejmě není každá hlava stejně dobrá a kvalitní. To platí jak pro levné tak i pro drahé hlavy. Měl jsem už hlavy které mi nevydržely příliš dlouho nebo se rozpadly po 2 - 3 sečeních. Já mám nyní dobrou zkušenost s hlavou TECOMEC která i když je levná slouží velmi dobře. Pokud o tom toho příliš nevíš a nemáš s tím nějaké větší zkušenosti tak tu radějí nepiš ty tvoje nesmyslné chytrosti.

trtr: Nůž je sice dobrý na vyžší trávu, ale ne vždy je dobře použitelný. Hlavně není dobré nůž používat někde blízko plotu a tam kde jsou stromy nebo kde v trávě může být nějaký bordel kameny, kousky dřeva atp.. Já i vysokou trávu seču strunou a jde to i tak.

bery: Ano vysoká tráva se na nůž často namotává a dělá to problémy. Je proto dobré vysokou trávu sekat stylem tak, že se nejdříve seseče její polovina zeshora a pak zbytek u země a to se při tom pak ta tráva tolik nenamotává. Souhlasím, že nezáleží jestli je struna drahá nějaké známé značky a nebo levná od méně známe značky, protože mezi tím kromě ceny příliš rozdíl není. Delší struny 100 - 200 m ale vycházejí cenově levnější když se přepočte ta cena na 1 m. To pak může vyjít běžně prodávaných 10 a 15 m struny na třeba i 12 - 20 Kč.

vernon
@hlavicka Jsi úplně mimo a dost paranoidní, jak jsem si všiml...
hlavicka

vernon: Nevím kdo z nás je tu mimo, ale já na rozdíl od tebe to dokážu okomentovat fakty získanými praxi s křovinořezy. Ty tu ale píšeš pouze nějaké tvoje nijak neověřené dojmy a výmysly. Mám dojem, že jsi možná ani nikdy křovinořez neviděl a nevíš pořádně co a k čemu to je a při tom se nám tu snažíš prezentovat jako nějaký velký odborník na křovinořezy.

vernon
@hlavicka Nemáš to vyzkoušené. Jenom hloupě kecáš. Táhni do stínů, psychopate. A hlavně už neraď. Nerozumíš ničemu, moulo...
hlavicka

vernon: Dalo se čekat, že budeš naštvaný z toho, že se ti tu nedaří mne přesvědčít těmi tvými bludy. Nečekal jsem ale, že to budeš dávat najevo neslušnými nadávkami.

Hlavicka Nezlobte se na mně,ale sekat vysokou trávu stylem nejprve horní půlku a pak zbytek možná půjde pokud budu sekat pět metrů čtverečných max a budu se nudit.Když jsem si kopil před min.dvaceti roky Stihl křovinák tak se mi opravdu vysoká tráva namotávala na nůž(dvoj,nebo trojbřitý) ,ale když jsem si pořídil osmibřitý nůž zahradni-eshop.cz/... tak to je prostě radost sekat vysokou trávu,žádné namotávání ,doporučuji.

hlavicka

kimbert: Nezlobím se na tebe. To sekání vysoké přerostlé trávy stylem nejprve horní půlku a pak zbytek u země opravdu jde lépe než sekání rovnou u země. Je to kvůli namotávání trávy kolem strunové hlavy nebo nože. Není to pouze můj výmysl, ale viděl jsem to už takto sekat vysokou trávu na nějakém videu na YouTube. Mám to takto vyzkoušené a opravdu to tak je na vysokou trávu lepší, protože tráva se tolik nenamotává a není pak třeba křovinořez často zastavovat a trávu z něho odmotávat. Je to samozřejmě zdlouhavější sečení, ale když už je někde třeba posekat vysokou přerostlou trávu tak tento styl sečení na to je dobrý i když ne ideální. Nůž na který odkazuješ jsem ještě nikdy neměl a nemám sekání s takovým nožem vyzkoušené. Myslím si ale, že na to namotávání trávy ten nůž asi příliš vliv nebude mít.

kytka
hodnocení

0x

Řešil jsem stejný problém u křovinořezu Husqwarna (mám již druhý), struna se lepila a trhala. Vždy jsem kupoval různé struny, jak se říká každý pes, jiná ves. Pak na doporuční kamaráda a potvrdil mi to i prodejce ve značkové prodejně jsem začal kupovat kvalitní struny a bylo po problému. Jsou sice dražší, ale vyplatí se to, kupuji pouze silnější a hranaté. A jak mi poradil prodejce, struna musí být navlhčená. Takže mimo sečení mám cívku stále v kbelíku s vodou, jinak uprostřed cívky je molitan, který po dobu sečení drží vlhkost. Ve vodě mám cívku i přes zimu. Podle mne je Stihl kvalitní značka a ponechání motoru v otáčkách tak "jak radil prodejce" na trhání struny nemá žádný vliv. Neradím, pouze popisuji svoji zkušenost. Přeji hezký den.

Motor v otáčkách nemá vliv na strunu jen při sečení čisté trávy. Jakmile struna vezme o silnější nálet nebo obrubník, jsou aktuální otáčky to, co rozhoduje, jestli překážku jen pošimrá, nebo uletí. O obsekavani kolem keřů ani nemluvě.
hlavicka

kytka: "potvrdil mi to i prodejce ve značkové prodejně" Prodejce pokud to není nějaký dobře známý a solídní člověk potvrdi a doporučí většinou to co potřebuje prodat nebo na čem více vydělá.

bery: *palec*

To jestli sekat křovinořezem na plný plyn při velkých otáčkách nebo jen na plyn a otáčky menší bývají různé názory, ale nedokážu posoudit který názor je lepší a zprávnější. Někteří tvrdí, že by se mělo sekat na plný plyn, protože pak motor pracuje na větší otáčky a je tím lépe chlazený a tím se ho i více šetří. Jsou i názory, že to je jedno a že při menším plynu se více šetří benzínem. Podle mých zkušenosti se větší tráva a nějaký tvrdší plevel lépe seče při větších otáčkách třeba na plný plyn a běžnou ne příliš vysokou trávu jde dobře sekat i při menších otáčkách na menší plyn. Kolem plotu, obrubníků, zdi, stromu a tam kde je nějaký bordél např. kameny je lepší použít otáčky a plyn menší, protože se tím více šetří strunu a je to i bezpečnější když by náhodou odletěl nějaký kámen nebo něco co tam na zemi může být.

pavlis

Každý zde má kousek pravdy. Já měl Husqvarnu, poté Jonsered, vše farmářské řady. Struny většinou Husqvarny, nikdy jsem neměl problém s trháním a lepením. Myslím, že kdo má cit k motorům, nemůže honit křoviňák pořád na plný plyn. Motorovou pilu vytáčíme do otáček při řezu, ale pak zvolníme. A s křoviňákem je to podobné. Já jsem byl s Jonseredem moc spokojený, ale byl už 12 let v provozu, tak jsem uvažoval, který dál. Jonsered už není k mání, tak jsem koupil Stihl 240. Už při prvním navíjení struny jsem nebyl nadšený, ale říkal jsem si, že se to zlepší. Ale tím neříkám, že Stihl je horší, naopak si myslí, že je jednička. Minulý týden mi praskla spodní miska, tak jsem koupil jinou Stihl hlavu. Mám ještě zbytel Al-Ko struny čtyřhranné 2,4, spotřebuji a začnu znovu se strunami Oregon-Husqvarna, buď kulatou nebo čtyřhrannou. Byl jsem s nimi spokojen. O máčení ve vodě uvažuji. Moc děkuji za diskusi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]