Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Opadané plody meruněk

Od: ddd

Dobrý den, dnes jsem se byl po deštivém týdnu podívat na zahradu. Pod meruňkou jsou opadané asi tak 1,5 cm velké plody. Čím to je, co se stalo. Děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x
Dobrý den, vítr, kroupy, zima/mráz, sucho nebo je plodů na stromě hodně a část jich opadá, protože by je strom všechny neuživil (nedozrály by). Zdravím!
ddd
hodnocení

na stromě je tak 10 kusů, je to mladý stromek asi 5 roků a to co spadlo jsou pěkné zelené plody

ben®

ddd - tak píšete, že bylo sice deštivo, ale zřejmě žádný extrém (vichr, bouře, kroupy, prudký déšť). Mráz už také asi ne, resp. ten by poškodil už květy. Já bych to viděl (i přes déšť) na sucho a přirozený opad. Ono je všude takové sucho, že když zaprší, tak to nestačí. Takže zalévejte stromek ke kmeni (ke kořenům) klidně kýblem vody denně (pomalu a nechte vsakovat). Navíc se prý blíží velké oteplení, tak s ním i další sucho. Buďte rád, že snad alespoň nějaké meruňky zachráníte, protože u nás nemají šanci ani pořádně odkvést a květy skoro každoročně spálí mráz.

Menší poznámka k zalévání. Okolo kmene nejsou kořeny, které by natáhly vodu. Ty jsou po obvodu koruny. Kýbl za den je taktéž mimo. Nalít za den třeba kýblů pět a pak to nechat být.

ben®
19.05.26 23:40

pckop - *palec*.

riva
hodnocení

0x

U nás ty poškozené mrazem opadaly před 14 dny. Ale už dříve bylo jasné, že nejsou v pořádku, protože oproti těm zdravým téměř nerostly. Tak možná toto.

A nebo "běžný" opad plůdků, k tomu ale dochází později.

bear
hodnocení

0x

Stalo se mi to samé, ale na 20let staré meruňce. Letos asi zas nic nebude...

tm
Zas nic - a co loni? Loni bylo všeho tolik, že stromy musí být na roky vysílené

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]