Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Omlazení monstery

Od: novacek* odpovědí: 9 změna:
Poraďte,prosím, jakou úpravu mohu udělat u nejméně 20 let doma pěstované rostliny - monstery, která má dlouhý stvol bez listů a pouze na konci několik, sice krásných listů, ale celkový vzhled rostliny je nepěkný. Děkuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Nedávno jsem zmlazovala letitou monsteru,vršek do vody,aby pustila kořeny a zbytek alespoń s jedním listem namočit do stimulátoru a napíchat do hlíny.Ten zbytek po uříznutí zalívat a většinou znovu obrazí.Když se vše ujme,obdarujete známé,monstera je velmi nenáročná,ale krásná rostlina.Když je velká,postříkejte listy,, Leskem na květiny,,,neusazuje se tolik prach a lépe vypadá,přeji úspěšné pěstování!*slunce*

ukulele*
hodnocení

1x

Jediná možnost je odříznout vrchol rostliny, ten s těmi listy, následně ho zasaďte do běžného substrátu , doporučuji hned do květináče umístnit nějakou pevnou oporu, která bude později sloužit v vyvazování rostliny, substrát udržujte vlhčí něž běžně, když se rostlina vzpamatuje a naroste jí první list, je to známkou ( většinou ) že kořenový systém je vytvořen. Ten neolistěný stonek lze nařezat na malé kousky 10 -15 cm dát je do vody, nebo do půdy a prakticky z každého článku je možnost vyrašení nové rostliny, avšak tento způsob množení monstery z takto malých řízků je velmi zdlouhavý. Na závěr doporučuji častěji rosit listy na tom vrcholovém řízku, neboť bez kořenového systému nedochází k dokonalému zásobování listú a mohou nám někdy oschnout okraje, toliko z praxe. Rychlejší tvorbu kořenů můžete podpořit stimulátorem, buď práškovým - tuším Stimulax, nebo gelovým...

alf*
hodnocení

1x

před mnoha lety jsme to také řešili a prostě jsme nechali list pustit kořínky a znovu rostla a když už byla po čase opět tak velká že by neprošla dveřmi tak jsme ji darovali. Je to prostě monstrum.

lidka*
hodnocení

0x

Dovolím si doplnit otázku. Jaký je rozdíl mezi filodendronem a monsterou? Celou dobu si myslím, že mám doma filodendron - říkám mu něžně filoušek, protože se mi v novém bytě překrásně rozrostl. Ale teď si nejsem tak úplně jistá. :D V každém případě mám tuto květinu: atlasbotani.eu/...

ukulele*

Zdravím Liduško, dovoluji si to napsat laicky : Filodendron je skupina rostlin do které řadíme šplhavé liány, takže jestliže máte Monsteru tak jí říkejte filoušku klidně dál, je to půvabné...

lidka*

Díky, díky! Já když pěkně rostou, tak je pohladím a chválím. Jednou dávno jsem četla článek v celkem seriozním časopise, že rostliny tak nějak reagují na vlídné zacházení. No a když se jim nevede, tak jim zase domlouvám a v rámci svých chabých vědomostí se jim snažím pomoci. Dneska jsem zrovna přesazovala gardenii, kterou jsem dostala k narozkám a vůbec se jí nevede. Tak uvidím, jestli se mi povede ji zachránit. *nevi* Hezký večer!

ukulele*

*hi*ani nevím, zda-li jsem se připojil ke gratulantům, když tak dodatečně, všechno nejlepší, hodně štěstí a zdraví...moje zkušenost s rostlinami je taková, nejdříve velmi vlídné promlouvání, poté přívětivé úsměvy a když ty úsměvy spolu s hnojením a optimem podmínek nepomohou, nastoupěj tvrdší slovíčka typu : co ty hajzlíku, ty nepokveteš, nebo nezakořeníš? někdy pomůže exil ven, zřejmně změny teplot, kolísání vzdušné vlhkosti přispívá...doufejme, že se mi povede prosadit si alespoň foliák, protože to je pak zázrak...ps. venkovní exil nedoporučuji v zimě, to pak nezakoření vůbec nic! :)

toni*

Přesně tak, říká se, že u dobrých lidí se rostlinkám daří. Platí to taky o mě, když mám na zahrádce půlmetrovou trávu?

lidka*

No jasně! *smich* To je tak akorát na sušení - bude z toho krásně voňavé seno. Tak honem naklepat kosu a jde se na to. *vtip*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]