Nejste přihlášen/a.
Nedávno jsem zmlazovala letitou monsteru,vršek do vody,aby pustila kořeny a zbytek alespoń s jedním listem namočit do stimulátoru a napíchat do hlíny.Ten zbytek po uříznutí zalívat a většinou znovu obrazí.Když se vše ujme,obdarujete známé,monstera je velmi nenáročná,ale krásná rostlina.Když je velká,postříkejte listy,, Leskem na květiny,,,neusazuje se tolik prach a lépe vypadá,přeji úspěšné pěstování!
Jediná možnost je odříznout vrchol rostliny, ten s těmi listy, následně ho zasaďte do běžného substrátu , doporučuji hned do květináče umístnit nějakou pevnou oporu, která bude později sloužit v vyvazování rostliny, substrát udržujte vlhčí něž běžně, když se rostlina vzpamatuje a naroste jí první list, je to známkou ( většinou ) že kořenový systém je vytvořen. Ten neolistěný stonek lze nařezat na malé kousky 10 -15 cm dát je do vody, nebo do půdy a prakticky z každého článku je možnost vyrašení nové rostliny, avšak tento způsob množení monstery z takto malých řízků je velmi zdlouhavý. Na závěr doporučuji častěji rosit listy na tom vrcholovém řízku, neboť bez kořenového systému nedochází k dokonalému zásobování listú a mohou nám někdy oschnout okraje, toliko z praxe. Rychlejší tvorbu kořenů můžete podpořit stimulátorem, buď práškovým - tuším Stimulax, nebo gelovým...
Dovolím si doplnit otázku. Jaký je rozdíl mezi filodendronem a monsterou? Celou dobu si myslím, že mám doma filodendron - říkám mu něžně filoušek, protože se mi v novém bytě překrásně rozrostl. Ale teď si nejsem tak úplně jistá. :D V každém případě mám tuto květinu: atlasbotani.eu/...
Zdravím Liduško, dovoluji si to napsat laicky : Filodendron je skupina rostlin do které řadíme šplhavé liány, takže jestliže máte Monsteru tak jí říkejte filoušku klidně dál, je to půvabné...
Díky, díky! Já když pěkně rostou, tak je pohladím a chválím. Jednou dávno jsem četla článek v celkem seriozním časopise, že rostliny tak nějak reagují na vlídné zacházení. No a když se jim nevede, tak jim zase domlouvám a v rámci svých chabých vědomostí se jim snažím pomoci. Dneska jsem zrovna přesazovala gardenii, kterou jsem dostala k narozkám a vůbec se jí nevede. Tak uvidím, jestli se mi povede ji zachránit. Hezký večer!
ani nevím, zda-li jsem se připojil ke gratulantům, když tak dodatečně, všechno nejlepší, hodně štěstí a zdraví...moje zkušenost s rostlinami je taková, nejdříve velmi vlídné promlouvání, poté přívětivé úsměvy a když ty úsměvy spolu s hnojením a optimem podmínek nepomohou, nastoupěj tvrdší slovíčka typu : co ty hajzlíku, ty nepokveteš, nebo nezakořeníš? někdy pomůže exil ven, zřejmně změny teplot, kolísání vzdušné vlhkosti přispívá...doufejme, že se mi povede prosadit si alespoň foliák, protože to je pak zázrak...ps. venkovní exil nedoporučuji v zimě, to pak nezakoření vůbec nic!
Přesně tak, říká se, že u dobrých lidí se rostlinkám daří. Platí to taky o mě, když mám na zahrádce půlmetrovou trávu?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.