Nejste přihlášen/a.
Můžete poradit,kde sehnat plánek na sklápěcí káru s ručním hydraulickým sklápěcím mechanismem za malotraktor? Popřípadě kdo takovou káru má, může mě poslat fotky té káry? Děkuji za odpovědi.
slovnik-synonym.cz/...
Hurtovnice? Další nový slovíčko, teda hoši, vy mě zásobujete
.
A za traktor tedy tazatel staví vlek nebo přívěs? Tedy vozítko o dvou nápravách z točnou (vlek) nebo přívěs o nápravách uprostřed?
bear - tušil jsem, že to slovo bude pro Vás (ve Vašem věku) neznámé. Jo, každý den je něco nového.
Káru za traktor jsme s kámošel dělali mnohokrát. Ale přívěs za traktor nikdy. Vždy byl sklápěcí, ale ručně. Jen jednou s pístnicí a ruční pumpou na olej.
Hezkou neděli.
Takže kára je vlek? Také hezkou neděli ![]()
Tady čtu, že prodává káru a je to tedy přívěs, jsem zmaten
bear - asi ano, protože Google je v tomto ohledu a u malotraktorů (přívěs, vozík, vlečka, vlek apod.) poměrně benevolentní.
Já mám zažito a asi i většina moravy toto:
Vlek = samostatně stojící přívěs, dvě osy kol vepředu a vzadu s tím, že vepředu je přední osa součástí točny s ojí.
Tedy jako vlek = vlečňák třeba za LIAZ BSS 14.10 ze Senice na Hané (dnešní PANAV)
Přívěs = to, co je přivěšeno a samostatně nestojí, pokud nemá podpěru. Obytné přívěsy, valníkové přívěsy, prostě podvozek, který má jednu či dvě osy veprostřed a pevnou V oj či trubkovou oj pevně spojenou s podvozkem.
Třeba Agados Handy 3
Návěs = to, co je navěšeno na tažném vozidle. Co si je připojeno na záda tažného vozidla = tahače.
Takže kamiony a jejich návěsy
...
Takže já to rozlišuji takto.
Nikdo snad neříká, že tahač na kamionu tahá za sebou káru. To by snad byl za de*ila v celé ČR.
A to, že si lidé pletou pojmy vlek a přívěs? Přivěšuju a táhnu nebo vleču za sebou a díky točně to za mnou i zatáčí a jde přesně.
Já to mám takto a snad i většina.
Ale kára? To mě fakt rozesmálo, co to je ![]()
Páč pamatuji vleky, kde přední náprava měla čepy, hodně podobné dnešním autům.
Musel bych hledat obrázky.
Našel... stroje.bazos.cz/...
Už vím, máš pravdu, měla těhlice jako auto a axiální táhla pro zatáčení přes oj. Ale to je historie.
Já tedy vím co chce: "kde sehnat plánek na sklápěcí káru s ručním hydraulickým sklápěcím"
My jsme stavěli káro dle možností, co bylo k sehnání za matroš, kola, náprava...
Protože za traktor lze mít i návěs.
Návěs - pevná oj a dlouhá ložná plocha, kde náprava je úplně vzadu
Přívěs - pevná oj a náprava je přesně uprostřed ložné plochy
Vlek - oj na točně s první nápravou na jednom okraji a vzadu pevná náprava druhá = samostatně stojící vozidlo.
...
Co je teda z tohodle pro tazatele károu?
Teď mě poučte všichni. Budu rád.
@milancukrar ... všechny tyhle podvozky mohou mít majler a naklápění hydraulikou či vzduchem jako to bylo dříve u starých BSS

bear - když si uvědomíte, co je malotraktor (a že to není kamion ani velký traktor), tak to bude patrnější (i velikostně). Jinak v Čechách známe i káru/kárku jako ruční vozík a také tady říkáme, že to je pořádná kára např. i o Porsche či Mustangu
.
0x
youtube.com/shorts/HSzbOA_NmT4?is=dy8MrRA2CkEIc-n-
No záleží na tom, co je po ruce a co člověk umí. Nějaké plánky jsou imho naprd, praxe je jiná.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.