Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sklápěcí kára

Od: chrtek®
Dobrý den
Můžete poradit,kde sehnat plánek na sklápěcí káru s ručním hydraulickým sklápěcím mechanismem za malotraktor? Popřípadě kdo takovou káru má, může mě poslat fotky té káry? Děkuji za odpovědi.

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bear
hodnocení

0x

Kára? Za traktor?

Kára je takové to vozítko pro děti, jak s tím jezdí z kopce, ne?

km
to je krajove, oficialni nazev je privesny vozik. kdyz se nad tim clovek zamysli, vozik je taky pitome oznaceni.
slovnik-synonym.cz/...
ben®

bear - myslím si, že je patrné, že tazatel nepotřebuje hurtovnici .

bear

Hurtovnice? Další nový slovíčko, teda hoši, vy mě zásobujete :-D :-D.

A za traktor tedy tazatel staví vlek nebo přívěs? Tedy vozítko o dvou nápravách z točnou (vlek) nebo přívěs o nápravách uprostřed?

ben®

bear - tušil jsem, že to slovo bude pro Vás (ve Vašem věku) neznámé. Jo, každý den je něco nového.

bear

A jeto tedy synonymum přívěsu nebo vleku? Dík :)

Káru za traktor jsme s kámošel dělali mnohokrát. Ale přívěs za traktor nikdy. Vždy byl sklápěcí, ale ručně. Jen jednou s pístnicí a ruční pumpou na olej.

Hezkou neděli.

bear

Takže kára je vlek? Také hezkou neděli ;)

Tady čtu, že prodává káru a je to tedy přívěs, jsem zmaten

stroje.bazos.cz/...

ben®

bear - asi ano, protože Google je v tomto ohledu a u malotraktorů (přívěs, vozík, vlečka, vlek apod.) poměrně benevolentní.

google.com/...

Pane kolego bear,

"Takže kára je vlek? " Jasně, jako je šnitlik a pažitka.

Milane, nebo libeček a vopich.
bear

Já mám zažito a asi i většina moravy toto:

Vlek = samostatně stojící přívěs, dvě osy kol vepředu a vzadu s tím, že vepředu je přední osa součástí točny s ojí.

Tedy jako vlek = vlečňák třeba za LIAZ BSS 14.10 ze Senice na Hané (dnešní PANAV)

Přívěs = to, co je přivěšeno a samostatně nestojí, pokud nemá podpěru. Obytné přívěsy, valníkové přívěsy, prostě podvozek, který má jednu či dvě osy veprostřed a pevnou V oj či trubkovou oj pevně spojenou s podvozkem.

Třeba Agados Handy 3

Návěs = to, co je navěšeno na tažném vozidle. Co si je připojeno na záda tažného vozidla = tahače.

Takže kamiony a jejich návěsy

...

Takže já to rozlišuji takto.

Nikdo snad neříká, že tahač na kamionu tahá za sebou káru. To by snad byl za de*ila v celé ČR.

A to, že si lidé pletou pojmy vlek a přívěs? Přivěšuju a táhnu nebo vleču za sebou a díky točně to za mnou i zatáčí a jde přesně.

Já to mám takto a snad i většina.

Ale kára? To mě fakt rozesmálo, co to je :-D

"že vepředu je přední osa součástí točny s ojí"...jsou vleky, které nemají vepředu točnu.

bear

Vlek bez točny by nemohl zatočit díky osám náprav na konci a začátku na krajích.

Nebo co myslíš?

Páč pamatuji vleky, kde přední náprava měla čepy, hodně podobné dnešním autům.

Musel bych hledat obrázky.

Našel... stroje.bazos.cz/...

bear

Už vím, máš pravdu, měla těhlice jako auto a axiální táhla pro zatáčení přes oj. Ale to je historie.

bear

Nicméně stále nevíme, zda tazatel chce plánky na stavbu vleku nebo přívěsu.

Já tedy vím co chce: "kde sehnat plánek na sklápěcí káru s ručním hydraulickým sklápěcím"

My jsme stavěli káro dle možností, co bylo k sehnání za matroš, kola, náprava...

bear

Protože za traktor lze mít i návěs.

Návěs - pevná oj a dlouhá ložná plocha, kde náprava je úplně vzadu

Přívěs - pevná oj a náprava je přesně uprostřed ložné plochy

Vlek - oj na točně s první nápravou na jednom okraji a vzadu pevná náprava druhá = samostatně stojící vozidlo.

...

Co je teda z tohodle pro tazatele károu?

Teď mě poučte všichni. Budu rád.

@milancukrar ... všechny tyhle podvozky mohou mít majler a naklápění hydraulikou či vzduchem jako to bylo dříve u starých BSS

Sklápěcí kára
Sklápěcí kára #2
Sklápěcí kára #3
ben®

bear - když si uvědomíte, co je malotraktor (a že to není kamion ani velký traktor), tak to bude patrnější (i velikostně). Jinak v Čechách známe i káru/kárku jako ruční vozík a také tady říkáme, že to je pořádná kára např. i o Porsche či Mustangu .

bear

U nás se tomu říká dvoukolák

huka.cz/...

za ATV a malotraktorky se taky prodávají vlečky, přívěsy a kde co...

k2
hodnocení

0x

Nemate-li material na stavbu uz davno doma a nejste-li v duchodu, tak sledujte bazos. Ruzne privesy (at fabricke ci domaci vyroby) se tam vyskytuji za celkem zajimave penize...

trtr
hodnocení

0x
youtube.com/shorts/XhAynOZ_IyE?is=7--sDdtMgY9UFAdu
youtube.com/shorts/HSzbOA_NmT4?is=dy8MrRA2CkEIc-n-
No záleží na tom, co je po ruce a co člověk umí. Nějaké plánky jsou imho naprd, praxe je jiná.
bear

Tady bych si asi vybral

jpjforest.cz/...

trtr
Jo i vyvázečka, top strop. Dneska už se stejně nekutí. Koupí se čínská pomsta a pak jen lepí a předělává a peníze se topí. *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]