Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Agrozet MT8-150.33 - záhada hydrauliky

Od: bery®

Máme ve firmě tenhle traktůrek, používá se buď k pohonu štěpkovače, nebo v kombinaci se zavěsným rozmetačem pro zimní posyp. Stěpkovač funguje v pořádku, pohon je kardanem, jen jeho zvednutí pro přepravu zajištuje hydraulika zadního závěsu traktoru.

Problém je s rozmetačem. Do jeho hydromotoru vedou 3 hadice - "červená", "modrá" a nějaká zpátečka či přepad volně přímo do nádrže s olejem. A tam je problém. Dřív to údajně fungovalo tak, že při částečném zmačknutí páčky pro zvednutí zadního závěsu se sypač jen zvedl a až při plném vychylení páčky i točil. Teď se jen točí, ale nezvedá a z té třetí, přepadové, hadice do nádrže nic neteče. Zvednout se musí s odpojenou hydraulikou, pak ručně zaaretovat závěs v horní poloze a až poté připojit hydrauliku pro pohon. Kde by mohl být problém? Napadá mě jako jediné logické vysvětlení, že součástí hydromotoru rozmetače je i nějaký (nefunkční) tlakový ventil, který má zajistit jeho roztočení až při překročení nějakého tlaku nutného pro zvednutí závěsu. Tedy že správně do tohoto tlaku ventil nic nepropustí, hydraulika normálně zvedá závěs, a až při překročení tlaku se roztočí i hydromotor a olej se vrací do nádrže třetí hadicí. Nebo mě i kolegovi, který tvrdí, že to fungovalo, něco uchází? :)

Hydročerpadlo jsem tam měnil před řádově 200mth (staré už nezvedlo štěpkovačku), olej do nádrže se z rozvaděče i při marné snaze o zvednutí rozmetače vrací proudem, takže ve výkonu čerpadla problém nevidím.

Tak kdyby někoho cokoli k tomu napadlo, budu rád ... díky

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

U hydrauliky se neopravuje tak, že ty nebo kolega si něco myslí, a podle toho se odhadne závada.

Musíš mít hydraulické schéma zapojení a nebo najít a opsat všechny prvky, které jsou namontované a jde přes ně olej.

Pokud nějaký prvek nemá označení, tak je to pro mne problém.

U aplikací s hydromotorem (rotačním) se používá třetí hadice proto, aby se daly odvést průsaky oleje ze skříně hydromotoru přímo do nádrže. Když by tam ta hadice nebyla, tak se v hydromotoru zvýší tlak a olej bude prosakovat kolem gufera a poteče po hydromotoru ven.

Je možné, že tam je ventil, který má spustit otáčení hydromotoru až při vyšším tlaku. Ale to musíš porhlédnout a zjistit.

Stejně tak je možné, že jste na konstrukci rozmetače něco přimontovali a ten je teď těžší a tak by stačilo hydrauliku poštelovat.

Ten popis na konci je úžasný. Olej se do nádrže vrací proudem, takže ...

Jenomže proud oleje je pouze jedna hodnota. Pak ještě potřebuješ tlak oleje. A když se olej vrací proudem do nádrže, tak bývá někde něco prasklé a nebo se otevřel pojišťovací ventil a protože olej nemůže jít nikam jinam, tak musí utéct přes pojišťovák. Kdyby se pojišťovák neotvíral, tak by tlak narostl na takové hodnoty, že by něco roztrhl a zničil.

hodnocení

Já právě odhad závady začínám od toho, že dřívější zimy kolegovi ten sypač prý šel namačknutou pačkou nejdřív zvedat a domačknutou i točit, je to jeden okruh.

Hydraulické schéma traktoru by problém nebyl, ale jak píšu, je to jeden okruh, který zvedá zadní závěs a připojením hydromotoru sypače se to vlastně bypassuje, takže olej teče snadnější cestou místo aby zvedal závěs.

Označení na sypači není nikde žádné.

S tou třetí hadicí na průsaky díky, to vypadá jako logické vysvětlení a je fakt, že na rozdíl od jiných, tenhle hydromotor neleží v louži oleje :)

Problém tam musí být nějaký zásadní, není to o pár kilech, ten závěs jinak zvedá štěpkovačku, která traktor téměř převáží dozadu, daleko lehčím sypačem ale nehne ani prázdným a to do něj přijde ještě několik metráků štěrku.

Co ale hlavně nevím, ten případný přetlakový ventil na zpátečce by musel být součástí sypače, nebo je možný, že ho mám hledat v traktoru? Hydromotor by ho musel mít přímo v sobě, což mi přijde jako blbost, čekal bych ho na konci hadice, ale tam nic navíc být nevypadá.

Leda jestli někdo třeba neměnil hadici od zpátečky a tím ventil nezmizel ... A pak zbývá ta možnost, že by ventil byl součástí traktoru, který loni částečně rozebírali klempíři při opravě kabiny...

Takže hledání schéma hydrauliky mě nakonec stejně nemine :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]