Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výsadba brambor

Od: karin

Dobrý den, myslíte si, že je možné už vysadit brambory Adéla, Rozára a Colomba? Letos mi nějak moc rychle naklíčily a mají tenké vytáhlé klíčky, nevím jak budou vypadat, když je nechám ještě 14 dní, Má se ochladit, nevadí to? Jsme u Třebíče. Děkuji

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

trtr
hodnocení

2x
Zdravím, jsou lidé co sází na "Pepu", takže šup. Nechat pěkně nahřát od Slunce a pak sázet.

hodnocení

2x

Záleží to na několik okolnostech. Jiné podnebí je na Vysočině a jiné na jižní Moravě. A brambory se mají sázet do vyhřáté půdy. Letos u nás ještě příliš vyhřátá nebyla.

Ano, vzpomínám, jak jsme je občas sázeli už na Josefa, ale to byly jiné ppodmínky, dlouhotrvající tepla. Letos bych ještě počkala, ale záleží, odkud jste. Klidně můžete sázet třeba v polovině dubna, zatím určitě nemáte zmeškáno. Jaga.

"sázet třeba v polovině dubna"...dobrá rada, tak těm nasázeným na Josefa přidám dalších 10ks ve druhé polovině dubna.

tm
To je nápad... spíš vidím problém, jestli bude v druhé půlce dubna ještě něco k sehnání. Jsme ve vyšší výšce a když přijdu na začátku května do zahradnictví, vysmějí se mi, ze už to lidi vykoupili před 2 měsíci... jednou jsem vysadil nějaké okrasné dřeviny dřív, protože už byly jen poslední kusy a mráz v druhé půlce května všechno zničil. Prostě jakmile se otepli v únoru a březnu, lidi berou zahradnictví útokem

hodnocení

1x

Pamatuji dobu před 20 lety, jsme sázeli asi 100kg sadby a vždy víkend po Josefovi. (19.března)

Letos jsem dal 10ks brambor. Taky na Josefa.

tm
10 ks - to je kilo? Kolik metrů řádku jste z toho udělal, resp. jak daleko od sebe jste sázel? Plánuji letos první experiment cca na 6 až 8 m2.

Opravdu 10 kusů, ve vzdálenosti na šlápotu.

tm
A kolik to mohlo vážit? Odhadem kilo? Takže jste z toho udělal řádku cca 2,5 m

Nevážil jsem to, neměřil jsem to.

Ale určitě máte doma brambory, tak to zjistíte přesně.

liska5
hodnocení

1x

Koukla jsem na lunární kalenář a ten doporučuje sázet brambory mezi úplňkem a novem, což se blíží. Pak by to bylo pro teplejší oblasti kolem 10. dubna, pro horské až kolem 8. května. Takhle to prý naši předkové dělali a prý se jim to vyplácelo.

Stejně tak nesázeli stromky za úplňku, který tahá vodu nahoru, což zhoršuje zakořenění.

hodnocení

0x
Záleží, kolik toho máte. Na zahrádce už budeme sázet, ale pokud by přišly mrazy, máme možnost je zakrýt, je to jen pár krátkých řádků pro první spotřebu (malynový brambory jsou nejlepší). Na poli ještě počkáme.

hodnocení

0x
Tak zrovna v našem regionu nemá smysl spěchat. Teplota půdy ještě dlouho bude nízká, rostlina neporoste. Nať nevydrží přízemní mrazík a 2 týdny potrvá než obrazí, leda by jste musela přikrývat na noc. U nás sázet až poslední týden v dubnu. V porovnání se sousedama kteří se nemohou dočkat sklízím stejný výnos ve stejnou dobu.

id
hodnocení

0x
U nás se sází vždy 1.5. Na tento pátek a sobotu u nás má napadnou 25 cm sněhu.
tm
U nás - kde u nás? Bydlím 550 m a taky uvažuji, že bych letos poprvé vysadil na zkoušku. Zatím jsem nezjistoval, kdy vysadit (dřív jak v půlce dubna jsem to v plánu neměl), jakou odrůdu a kolik koupit sadby cca na 8 m2, který budu mít volný.

liska5
hodnocení

0x

Jsme v podhůří Jeseníků, asi 470 m. n.m. Brambory se tu sázely vždycky až na 1. máje. Asi bych je ještě pár týdnů nechala v hodně chladném a temném sklepě.

tm
My jsme ještě o 100 víc, tak bych viděl nějakou středně ranou odrůdu na půlku května. Chci letos zasadit jeden záhon poprvé. Jakou máte odrůdu? Myslíte, že se bude dát sehnat sadba ještě na konci dubna?
liska5

Ten 1.máj stačí i Vám, si myslím. Bereme brambory červené / uvnitř žluté/ Áčka na konzumaci od ZD, no a pak vysázím, co zbyde. Dříve jsem sháněla keřkovské rohlíčky.

tm
Prostě koupím, co poblíž seženu)) pokud budu chtít vysadit 1.5., kdy mám sadbu koupit? Prodávají to již naklíčené nebo to nám koupit třeba o 3 týdny dřív a nechat naklíčit? Ikdyz na konci dubna to už budou mít asi naklíčené i v obchodě... a je lepší brát malé nebo velké brambory nebo je to fuk? Nebo lze vysadit i naklicene konzumní někde z penny?

riva
hodnocení

0x

Pod netkanou bílou textilii. Tak to mají zemědělci v okolí.

hodnocení

0x

Tady okolo nás (polabí n.m.cca 170) už mají zemědělci brambory nasázené od začátku března. Mimo ně mají v zemi i ředkvičku, mrkev, cibulku, salát... Většinu pod netkanou textilií. Vím jen to, co vidím, když projíždíme kolem polí. Na zahradě sázíme brambory taky kolem 19.3., ale po vzejití nepřikryté textilií většinou trochu omrznou, ale zanedlouho potom vždycky dobře obrazí a sklizeň to neohrozí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]