Nejste přihlášen/a.
Mám věc ohlásit na policii?
2x
Dobrý den, založení požáru (zdá se, že ve všední den a za světla), v uzavřené kolonii na závoru s čipem a na konci slepé komunikace i s vyloučením činnosti dětí, je hodně podivné až záhadné (důvod=?). Ovšem, ohlásit na PČR byste to měl (mohou tam mít podobných hlášení o zapalovaní/poškozování věcí v okolí už více a mohlo by to přispět k odhalení pachatele/ů). Zdravím!
P.S. Za celý svůj už poměrně dlouhý život jsem se o velikonočním věnci na dveřích/vratech dozvěděl až zde/nyní (znám jen ten vánoční). Rozmar, nová móda nebo krajová/lidová tradice=?
Závora je spíše zábranou pro vjezd aut, ale příliš nebrání aby se tam člověk dostal jejím podlezením nebo přelezením.
O velikonočním věnci tu také čtu poprvé a zajímalo by mne jak takový věnec vypadá nebo co je to za tradice. Ani vánoční věnec neznám. Znám pouze věnec adventní.
Hezčí by bylo tu branku opravit a hlavně nově natřít.
Né na to věšet nějakej suchej kýč. Ale můj názor. Věnce mám spojený více se hřbitovy. Ne s vítáním jara.
Když to vidím, tam mám taky chuť to podpálit ![]()
bear - snad je to tzv. suchá vazba, která je hojně rozšířená, ale (dle mého názoru) nepatří ven na (pro ní zničující) déšť, ale patří do vnitřních prostor (jako např. usušené slaměnky, obarvené bodláky, orobinec/doutníky či různé trávy). Já to mám v bytě jako bezúdržbovou dekoraci/lapač prachu
docela rád.
worst: Taky děkuji za vysvětleni a za obrázek. Vypadá to hezky, ale ještě hezčí by to asi bylo kdyby ta branka byla hezky natřená. To si ty věnce děláš sám a nebo je někde kupuješ už hotové? A co počasí (vítr, déšť) nezničí to když je to venku?
bear: Mne to jako kýč nepřipadá. Je to podle mne hezká velikonoční ozdoba. "Když to vidím, tam mám taky chuť to podpálit
" A nebyl jsi tím pachatelem který to tazateli podpálil náhodou ty? ![]()
ben: Už jsem viděl na venkovních dveřích i adventní věnce, ale samozřejmě bez zapálených svíček. Ono se ty různé věnce dělá i z umělých materiálu a ty je pak po ukončení aktuálnosti možné zabalit a ponechat někde uschované na použití v příštích létech.
tenhle venec nemuze byt kyc, protoze je dost originalni. a souhlasim ze k vyzkouseni horlavosti skutecne vybizi.
to je takovy mistni nesvar. clovek sem da fotku vence a hned se dozvi, ze ma hnusnou branu, ktera potrebuje natrit...
1x
Pokud tím nevznikla nějaká větší škoda a pachatele nikdo neviděl jak to zapaluje tak policie přijede sepíše to a možná i nafoti, pak se budou tvářit, že to budou vyšetřovat, zeptají se několika místních jestli někoho neviděli a když se od všech doví, že nikdo nic neviděl tak po nějakém čase to odloží s tím, že pachatele se nepovedlo vypátrat. Tazatel pak ještě bude muset jít na policií kde s ním všechno sepíši a tím to skončí. Pro tazatele asi zbytečná ztráta času.
Potíž je v tom, že si nekoupíte kameru a nepoužíváte chytrý telefon, kde by kamera měla svůj výstup, ať už jste kdekoliv. Toto řešení nabízí třeba Dahua.
PČR nic řešit nebude. Bude jen trávit snima zbytečný čas, kdy se budou vyptávat na kdejakou pitomost, která nijak případu nepomůže, ale na protokol je to potřeba, aby byl slušně popsaný a pak založení kdoví kde.
Rozhodně to neposlouží k jinému případu, když nemají důkaz, kdo to byl.
Ohořelý věnec není žádný důkaz. Ani Vaše výpověď, že máte podezření na souseda, kterého nemáte rád(a), atd...
0x
Policie samozřejmě nic nevyšetří, ale pro pachatele bude už samotné oznámení určitým varováním, že by mohl mít problém.
Pro pachatele to bude varování?
Co? Jakou to bude mít souvislost, když pachatel nikde nezanechal stopy a ani ho nevyfotila kamera?
Možná varování v případě, že paní po návštěvě PČR a sepisu události, se s tím v chatové oblasti všem sousedům veřejně pochlubí.
Jinak s pachatelem či pachateli to nijak nehne a ani se to nemají jak dozvědět a PČR ani v budoucnu to nemůže s nikým spojit, pokud se ten dotyčný žhář nepřizná zpětně i k těm případům, jako u paní tazatelky, že to udělal on.
Protože pokud se dobrovolně nedozná, tak je z obliga.
Aha, takže žhářství nehlásit. Je to zbytečná ztráta času. Až zapálí další věnec? Ignorovat. Zapálí kůlnu na nářadí? Nikdo ho při tom neviděl, tak je zbytečné to řešit. Prostě typicky česká mentalita, nevšímat si, bagatelizovat, dokud z toho nebude velký průser.
Pane bear, vy jste hlava.
bear: ![]()
0rion: "Zapálí kůlnu na nářadí? Nikdo ho při tom neviděl, tak je zbytečné to řešit." Takový podobný případ znám kdy museli přijet i hasiči hasit. Přijela policie, pes po pár metrech ztratil stopu a tím to zkončilo. Nebyl to jediný případ v obci, ale samozřejmě se pachatel nezjistil a tak vyšetřování zkončilo odložením. Mám i vlastní zkušenost s policií kdy mi před několika léty vykradli stodolu a ukradli mi sekačku a křovinořez. Policie se zabývala i tím jakou hodnotu měla ta starší sekačka a křoviínořez abych náhodou po zloději, pokud by se vypátral, nepožadoval větší náhradu škody než kterou mi způsobil. Nakonec to celé dopadlo tak, že se pachatel nenašel a případ se odložil.
"Pane bear, vy jste hlava." A ty jsi možná ještě větší hlava když se vyjádřuješ k něčemu o čem nic nevíš a s čím nemáš žádné konkrétní zkušenosti.
Přesně tak. Také vlastní zkušenost. Policie se akorát hnípala, co jsem měl za věci, jaká značka, jaké stáří a jestli mám od všeho kupní doklady. Tedy buzerace hadr. Pomalu chtěli po mě i otisky. Ještě mě mohli dát dejchnout. Vyřešilo se totální h*vno. Takže všude mám kamery.
Orion je takovej ten "skautík", kterej jen umí bonzovat, ale nikdy neřešil nic s PČR, takže neví, jak to funguje.
Nemáš fotku či svědka = výpověď do šuplete ![]()
Ty a indu patříte k důvodům, proč je Česko pořád takový Kocourkov. Ze souseda uděláte pitomce a bonzáka. Jenže on pitomec není, on totiž narozdíl od vás chápe, že policajt nemá křišťálovou kouli a nemůže u zahrádek sedět a hlídat 24/365. On si uvědomuje, že společnost se musí bránit jako celek, nestačí to alibisticky hodit na hrb policajtovi. Každý se musí podílet na tom, aby se společnost mohla zbavovat šmejdů. Jenže vy nejste ochotni nijak být nápomocní, protože to je zbytečný, to přece dá rozum, a ještě se touhle svojí rezignací chlubíte a plácáte se po ramenou, jak jste chytří. Ne nejste chytří.
Zásadní je, že uzavřená chatová kolonie by měla držet pospolu a hlídat se navzájem pro vlastní bezpečí.
Bohužel "tam" mají Kocourkov a ani s tvým názorem Orione nic nezmůžou.
Až toho vandala natočí na kameru nebo fotopast, tak potom můžou s klidem něco hlásit a PČR se pak může něčeho chytit. Výška a typ postavy, oblečení, atd... případně obličej.
Bez těchto indícií tam akorát sedne a sepíšou spis, jaký to byl věnec, kde ho koupila a jaké mají vztahy v kolonii a zda má na někoho podezření, což je mimo mísu. Tím bude spis končit a namažou jí med koelm huby, že do 3 měsíců jí dají vyjádření dopisem z pruhem, který si bude muset vyzvednout.
Do té doby jim tam Orione můžeš obcházet a pomoci místo těch žvástů tady ![]()
0rion: "Ty a indu patříte k důvodům, proč je Česko pořád takový Kocourkov." Kocourkov tu předvádíš ty kyž by jsi chtěl řešit s policií něco o čem je dopředu známé, že to na asi 95% policie řešit nebude a pokud ano tak to nejspíše nevyřeší. Nevím jak bear, ale já u policie nepracuji, ale vím, že to co někdy předvádějí kocourkovem je.
bear: "Zásadní je, že uzavřená chatová kolonie by měla držet pospolu a hlídat se navzájem pro vlastní bezpečí." A to si tam mají udělat rozpis služeb kdo který den tam bude cely den i v noci chodit a hlídat to? Ano sousedi včetně těch chatových by měli držet pospolu, ale praxe z mnohých míst ukazuje, že to tak vždy není a těžko se s tím dá něco udělat když jsou často kvůli blbostem rozhádání.
"Až toho vandala natočí na kameru nebo fotopast, tak potom můžou s klidem něco hlásit a PČR se pak může něčeho chytit." Nejsem právník a nevyznám se příliš v zákonech, ale je takové natáčení kamerou kdekoho bez jeho souhlasu legální? Nemohlo by se to pak otočit proti ním, tj. proti poškozeným? Záznam z kamery sice by mohl pomoct k odhalení pachatele, ale také nemusel když by kamera nezachytila obličej pachatele nebo by ho nikdo nepoztnal.
indu... Já u policie? No dovol
.
Jakej rozpis služeb? Kde to žijete? Praze? Jinde je tedy normální, zvláště v malé komunitě, že se většina navzájem zná, zná své zvyky (ti jsou v důchodu a stále doma, jiní jezdí do práce ráno s dětmi, ti mají psa, ten přes noc pracuje na home office, atd...). Takže když se něco šustne, tak soused koukne sousedovi z okna na dvorek a je jasné, že je tam někdo cizí, protože nemá rozsvíceno či doma auto nebo ohlásil, že jede za rodinou na svátky a tak zavolá na PČR a soused sousedovi ochrání majetek. To neznáte? V dnešní době vzácnost, ale lituju ty, kteří to fakt neznají a ani neví, koho mají za souseda v paneláku.
Takže lidi v chatové oblasti, předpokládám, že se scházejí třeba na garden párty a nebo minimálně většina sousedů mezi sebou udržuje kamarádské vztahy, zdraví se, atd...
Kamera na pozemku je naprosto legální. Můžeš točit co chceš. Klidně i část ulice. Jen to nesmíš dávat veřejně na web nebo druhým. Vyjímkou je použití jako důkazní materiál u soucu či pro PČR a o to přece jde, ne?! Na co by ty kamery asi byly? Aby jsi se koukal na sousedku, jak je v plavkách na zahradě?
indu, neOrionuj nám ![]()
bear: Ano je docela normální, že se v malé komunitě většinou sousedi mezi sebou znají. Nefunguje to ale tak, že když se někde něco šustne tak se všichni jdou dívat co se kde u sousedu děje a když tam vidí někoho koho neznají tak hned volají policií aby se pak ukázalo, že je to někdo ze sousedovy rodiny koho neznají nebo někdo koho měl soused objednaného na nějakou práci. U nás na vesnici se sousedi znají a většinou jsou mezi nimi dobré vztahy. Neni to ale tak, že by jeden druhého sledoval jestli někde neodjíždí autem, neodchází z domu nebo, že by si sousedi navzájem hlásili když jdou někde na nákup, k lékaři na výlet atp. a také ne vždy hned nevykukují z okna když se někde něco šustne. A nebo ty to tak děláš? Na vesnici se většinou pořád něco děje a to by sousedi museli být pořád ve střehu. Když mi před několika léty vykradli stodolu tak se to sousedka dověděla až když u mne uviděla policií a přišla se zeptat co se stalio. Navíc pokud se jedná o chatovou oblast tak tam, většinou lidí nebývají celoročně a např. přes zimu tam je klid a nikdo tam není pouze proto aby mohl ostatním sousedům hlídat chaty.
Jinak nepřirovnávej mne k 0rionu, protože já s těmi jeho kecy nesouhlasím.
0x
Nemá to příliš velký smysl hlásit policií když výsledek je dopředu známý tj., že se pachatel nenajde a asi ani chledat nebude a skončí to odložením této záležitosti. Byla by to zbytečná ztráta času.
0x
Ano, jako děti jsme v zimě při bruslení zapalovaly na rybníku suchý rákos a doutníky. A zkoušely jsme "kouřit." Tipovala bych proto nějaké dítě.
Nemáte s někým spory? Ta branka /tyčky/ je dole různě zohýbaná, vypadá to, jako by do ní někdo dole kopal nebo něčím mlátil.
Jinak - velikonoční věnec. Dělá se ze stáčených vrbových prutů: Ty symbolizují návrat jara, nový život. Stejně tak, jako pomlázky. Výzdoba je taky "každej pes jiná ves." Dobře, kytičky, vajíčka...ale nenastrkat tam všechno, co doma najdu. Třeba ty šišky k Velikonocím vůbec nepatří, to je výzdoba vánoční. Pokud jste to vyráběla sama, dobře, každý má jiný vkus. Pokud jste to ale kupovala, prodejce by se opravdu měl zamyslet. Ta tráva bude po prvním dešti vypadat, jako když hodně huňatý pes leze z rybníka.
Ale to jsem odbočila. Myslím si tedy - buď zvídavé děti, nebo nějaké vyřizování účtu. Policii bych to nehlásila, nedokáží mnohdy vyřešit ani daleko závažnější případy a nějakou shořelou trávou se jistě zabývat nebudou. Jen moje vlastní zkušenost. Viz. drobnější krádeže peněz v jednom podniku. Odložili to, dodnes nevím, kdo se tam "pakoval." Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.